PUHETTA YÖMYÖHÄÄN

Hyvin myöhään illalla pojat poistuivat kotoani Tammisaaresta kameroineen ja muine härveleineen. Pari tuntia olimme puhuneet asioista niiden oikeilla nimillä. Lähinnä äänessä olin kyllä minä. Tuloksen pitäisi näkyä YouTubessa lauantaina 4. maaliskuuta. Annan linkin heti, kun saan sen.

Omituista on se, miten hyvä toimittaja pystyy luomaan avoimuudelle ja siis suoralle puheelle oikean ilmapiirin. Se tarkoittaa, että kun haastattelu on kestänyt muutaman minuutin, kamera ja mikrofoni unohtuvat. Tulee sanotuksi asioita niin kuin ne sanotaan kaverille kahden kesken.

No tuli sanottua, huomenna lauantaina ratkeaa, ripottelenko tuhkaa pääni päälle vai tuntuuko siltä, että nämä asiat piti vain saada ilmoille. Puhuimme Suomen tilanteesta, johtajista, politiikasta, mediasta ja vähän myös Naapuriseurasta, sen ensimmäisestä keskustelutilaisuudesta, joka on kohta.

Suoraan puhuminen on aika raskas laji. Kristillistä termistöä lainaten se tarkoittaa, että on oltava valmis astelemaan leirin ulkopuolelle. Ystävät ja kaverit vähenevät. Siihen voi sanoa, että laatu korvaa määrän, mutta se ei poista epämääräistä vaaran tunnetta ja tietoisuutta siitä, että elämä ohenee.

Autoritaarisuuteen ja fasismiin kallistuvat yhteiskunnat ovat katalia ja julmia. Mitä enemmän ne puhuvat ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta, sitä vähemmän ne niitä kunnioittavat. Aito laillisuus ja kansalaisten kunnioittaminen vähenevät, järjestyksen ja yhteiskuntarauhan vaaliminen ja vaatiminen korostuu. Aitauksia nousee, puhe kovenee, hiljaisuus syvenee.

Suoraan puheeseen on kannustettu jo runsaan vuoden ajan. Armeija aloitti sanomalla, että nyt harjoitellaan taistelua Venäjä-nimistä vihollista vastaan. Ei siis enää sinistä tai keltaista armeijaa. Samalla johtajamme tulivat mukaan haukkumalla naapurimme ja sen johtajan kerta toisensa jälkeen.

Tietysti ylimpänä tunkiolla on kiekunut media, jonka kekseliäisyys vihan ilmaisemiseen Vladimir Putinia kohtaan ansaitsisi hatunnoston, ellei se olisi kertonut vain mestarillisesta journalistisesta pornosta, niljakkaasta alatyylin hallitsemisesta.

P.S. Se ensimmäinen tilaisuus on siis Karjaalla lauantaina 18.3. osoitteessa Laaksokatu 4. Tilaisuus Fokus-kulttuuritalossa alkaa klo 17. Tarjolla on puhetta, keskustelua ja pieni iltapala. Ulkopuolisena puhujana on Suomen politiikan sisäpiirin tunteva henkilö. Ai niin! Tulemme kuulemaan myös joitakin lauluja naapurin puolelta. Niitä kauneimpia. Ilmoittautua voi s-postilla minulle:

mauno.saari@gmail.com.

+++

3 kommenttia julkaisuun “PUHETTA YÖMYÖHÄÄN

Vastaa