Saksan ja Puolan panssarikiista jarruttaa Ukraina-apua

Saksan ja Puolan viileät välit haittaavat useaan otteeseen luvattua panssarivaunujen toimittamista Ukrainaan. Puolan aktiivisuus Leopard 2-panssareiden lähettämisessä on ilmennyt etenkin Saksalle osoitettuina vaatimuksina.

Molemmat maat ovat luvanneet toimittaa 14 modernia Leopard 2- panssarivaunua, mutta Puola on nyt asettanut toimittamisen ehdoksi sen, että Saksa vastaisi varaosista. Niitä Puola uutistoimisto Bloombergin mukaan kertoo tarvitsevansa.

Saksalaisten mukaan varaosat tulisi hankkia vaunujen valmistajalta Rheinmetall-yhtiöltä. Puolan presidentti Andrzej Duda katsoo, että päävastuu tankkien huollosta ja varaosista on Saksalla.

Saksa on jo aikaisemmin luvannut toimittaa Ukrainaan Leopardien lisäksi myös 178 kappaletta vanhemman Leopard 1 -tyypin panssarivaunua. Saksan puolustusministeri Boris Pistorius syyttää Puolaa siitä, että se on lähettämässä Ukrainaan vanhentunutta kalustoa. Pistoriuksen mukaan varaosien tarve johtuisikin juuri toimitettavan kaluston huonosta kunnosta

Nihkeät suhteet

Saksan ja Puolan välit ovat yhteisistä lupauksista huolimatta huonolla tolalla. Kun Saksan uusi puolustusministeri Pistorius helmikuulla teki ensivisiitin Puolaan Kiovan jälkeen, hänen junansa joutui Ukrainan ja Puolan rajalla odottelemaan tuntikausia. 

Yksi odottelun syy oli presidentti Zelenskyin juna, jolle annettiin etusija presidentin matkalla Lontooseen. Varsinaisen vierailun aikana Pistorius sai laskea seppeleensa ja tehdä kunniakäynnit Varsovan muistomerkeillä yksin. Myöskään yhteistä lehdistötilaisuutta Puolan ulkoministeri Mariusz Blaszszakin kanssa ei ministerin kiireitten vuoksi järjestetty.

Kesto-ongelma maiden suhteita hiertämässä on Puolan poliitikkojen ajoittain, varsinkin vaalien edellä, esiin nostama vaatimus Saksan toisen maailmansodassa aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta. Niiden suuruudeksi on Varsova laskenut summan, joka vastaa noin kolmannesta Liittotasavallan vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Juridista perustaa korvausvaateille ei enää ole.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti viimeksi perjantaina maansa sitoutumista Ukrainan auttamiseen. ”Jatkamme Ukrainan tukemista rahallisesti, humanitaarisesti ja myös aseellisesti”, hän vakuutti CNN:lle Washingtonin-vierailunsa yhteydessä.

Vastaa