Harmageddon on jo täällä

Kun tässä on nyt reilun vuoden joutunut seuraamaan pääasiassa vastentahtoisesti Ukrainassa käytävää proxy-sotaa USA:n ja Venäjän välillä on ollut pakko pyrkiä löytämään luotettavaa tietoa siitä, mistä oikeasti on kysymys.
Aluksi tietysti järkytti se pelon ja vihan ilmapiiri, joka tuntui vallanneen ihmiset. Moni rauhantekijänä esiintynyt poliitikko paljastuikin joksikin ihan muuksi. Oli kuin koko valtaeliittimme olisi joutunut  vihaenergian valtaan.

 

”Mitähän ne laittoivat covid-rokotteisiin?”

Kun silloin vielä jossain määrin seurasin meidän valtamediaamme, ihmettelin, oliko Ukrainan sota poistanut  Covid-viruksen. Mediassa näkyvyys ratkaisee, ei todellisuus, huomasin.

Naamioita riisuttiin. Ei ihan sattumalta, sillä Kekkosen ja Paasikiven puolueettomuuden politiikkaa on jo pitkään yritetty tehdä vähintään naurunalaiseksi kansan piirissä. Viime vuonna tehtiin kuitenkin aika lailla täydellinen 180 asteen käännös. Bulevardilehdistöstä tuttu vastakkainasettelu muutti kertaheitolla kaiken.
Toki meillä on jo yli 30 vuotta hehkutettu kuulumistamme ns. läntiseen arvoyhteisöön. Pesäeroa itänaapuriimme on yritetty tavalla jos toisellakin. Rasistisia ylilyöntejä on tapahtunut ennen viime vuottakin, mutta nyt moni koki ilmeistä euforiaa, kun Pandoran lipas avattiin ja yhtäkkiä oli luvallista pilkata Venäjää, josta on vain pieni askel sotaan.

Kaiken taustalla on tietysti taistelu maailman hegemoniasta. Yhdysvallat haluaa esiintyä maailman hallitsijana, vaikka sen ylimielisyys koetaan vastenmielisenä monella suunnalla. Sodatkin se on hävinnyt tähän asti. Hyvä muistaa, että Suomikin hävisi viimeisimmän sotansa ja joutui ajamaan aseveljensä Lapista. En tiedä, mistä pääministerimme on lukenut tarinan voitetusta sodasta.

Sodassa on mahdollista voittaa taisteluja, mutta vasta rauhassa luodaan pohja kehitykselle. Siinä mielessä Suomi menestyi kohtuullisesti sodan jälkeen ymmärtäen kokonsa ja geopoliittisen asemansa. Historian opetukset kuitenkin unohtuvat helposti, kun uudet trendit valtaavat ajan.

Kun synnyin Suomeen, oli Aku Ankka jo tullut lastenkasvatuksen avuksi. Nuorena luin inkkari-cowboytarinoita, joissa tietenkin inkkarit olivat pahoja ja alkukantaisia. Silloin myös oli yleistä suoranainen rasismi kaikkea outoa ja erilaista kohtaan.

Primitiiviset vaistomme ovat auttaneet joskus torjumaan yhteisöä lähestyviä uhkia. Nämä vaistot eivät ole kadonneet ihmisistä mihinkään. Nykyisin ne johtavat vain  helposti ylireagointeihin ja monenlaisiin traumoihin.

Maailman onnellisimmaksi maaksi rankatussa Suomessa voidaan tosielämässä todella huonosti. Ei tarvitse kuin astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Niinpä moni jättää tämän askelen ottamatta.

Maailman todellisuus on jotain muuta kuin Ankkalinnan pelkistetty kiiltokuva. Siinä hyvä ja paha ovat kätevästi piiloviesteinä mukana aina. Kukapa nyt viatonta sarjakuvaa kyseenalaistaisi?

Kuitenkin vähänkin syvemmälle ajattelussa paljastuu maailmankuvamme rajoittuneisuus. Kun yhteen suuntaan kumartaa, toiseen pyllistää.

Viime vuonna paljastui, ettei se olekaan pelkkä tsoukki, että olemme maailman toiseksi amerikkalaisin maa heti Ruotsin jälkeen. USA:han on todellisuudessa  jotain muuta kuin siitä luotu propagandakuva.

Kävin tutustumassa siihen Reaganin hallituskaudella, enkä ihan ihastunut.  En kyllä tunne tarvetta muuttaa Venäjällekään, sillä tiedän tosiasiassa aivan liian vähän siitä maasta. Olin kyllä suunnitellut viettäväni ensi kuussa 70-vuotispäiviäni Viipurissa, jossa äitini syntyi, mutta tässä maailmanajassa se suunnitelma on ollut pakko hylätä.

Maailma muuttui viime vuonna. Totta. Mutta todellisuudessa kuva siitä on monisyisempi kuin se narratiivi, jota meidän keskitetysti omistettu mediamme meille tällä hetkellä myy.

Kun Niinistö puhuu 2 miljardista ihmisestä ns. läntisessä yhteisössä, hän jättää  mainitsematta ne ”muut” 6 miljardia.  ”Meidän” maailmankuvamme mukaan kaikkien pitäisi hyväksyä Yankees Rules -ajatusmalli. Todellisuudessa maailma on paljon monimutkaisempi, vaikka syrjäisimmässäkin maailmankolkassa luetaan Aku Ankkaa ja myydään Mäkkärin roskaruokaa.

Tarina Harmageddonista on tavallaan totta jo tällä hetkellä. Maailma on moninapaistumassa. Onko se hyvä vai paha, se jää nähtäväksi.Talouspakotteet ja edes laittomat interventiot itsenäisten valtioiden hallintoihin eri tavoilla eivät ole tehneet maailmasta sellaista, millaiseksi mm. Francis Fukuyama sen kaavaili joskus 1990-luvulla.  Tosielämässä Venäjä on vain tiivistänyt yhteyksiään muihin USA:n eristämiin valtioihin. BRICS- maat voivat olla tulevaisuuden maailmanmahti, saa nähdä.

Joka tapauksessa elämme todellisuudessa.

Kun median tilan täyttävät erilaiset spekulaattorit ja sotatieteilijät, alkaa todellisuus tuntua pelottavalta. Ainoa apu on luotettavan tiedon saanti. Se on Suomessa tällä hetkellä aika vaikeaa ellei mahdotonta.  Jos iltapäivälehtien lööpit kertovat vain kauhukuvia joko Venäjää demonisoiden tai sitten kehottamalla tarkkailemaan erilaisia mahdollisia tauteja itsessään, on vaikeata löytää niistä mitään hyvän elämän aineksia. Ehkä niin ei ole tarkoituskaan.

Maksamme jo ylihintaa kaikesta elämiseen liittyvästä. No, eivät tietysti kaikki, mutta enemmistö kuitenkin.  Kun sen lisäksi meille syötetään hyvin yksipuolista narratiivia todellisuudesta, en oikein ymmärrä, miten kauan tämä meno voi jatkua.
Jossain vaiheessa kuitenkin Ukrainassa alkavat neuvottelut, ellemme ole sitä ennen jo joutuneet ydinsotaan. Toivon sydämestäni, että joku tai jotkut järkevät vallanpitäjät ymmärtävät tulla alas sodanjohtotornista ja etsiä elämälle myönteisiä ratkaisuja.

Harmageddon on jo täällä.

Mutta moninapainen maailma voi myös olla uusi mahdollisuus.

+++

4 kommenttia julkaisuun “Harmageddon on jo täällä

  1. MAAILMANSOTA ON JO KÄYNNISSÄ
    USA käy proxy-sotaa Venäjää vastaan Ukrainassa. Se on maksanut USA:lle jo 160 miljardia dollaria, koko Suomen vuosibudjetin verran. Lähes kaikki Euroopan maat osallistuvat tähän sotaan. Kuka voi väittää, ettei ole kysymys maailmansodasta? Valtamedia tuputtaa Ukrainan sotapropagandaa, jota ohjaavat mm. Mossad ja CIA. Venäjästä on tehty hirviö. Muistakaapa USA:n hyökkäyssota 2003 Irakia vastaan. Sota perustui virheelliseen tiedustelutietoon, että Irakilla olisi joukkotuhoaseita. Niitä ei löytynyt ja sota vaati noin miljoonan irakilaisen hengen. Missä olivat pakotteet USA:lle? USA ja useimmat Euroopan valtiot tulevat kärsimään tappion Ukrainan sodassa, mikä voi eskaloitua vielä pahemmin. Venäjä on maailman johtava ydinasevaltio, joka on myös valmis käyttämään ydinaseita, jos se olisi häviämässä tämän sodan. Ketkä omistavat USA:n ja Euroopan valtamedian? Ne päättävät tästä maailmansodasta. Presidentti Niinistö on taas kerjuumatkalla USA:ssa ja yrittää saada tämän roistovaltion (terroristivaltion, joka räjäytti mm. Nord Stream -putket) liittoutumaan Suomen kanssa. Nyt on kirveellä töitä, mutta Suomen poliitikot ovat valtamedian aivopesemiä. Onneksi on sentään muutamia pienpuolueita, jotka eivät ole mukana tässä Suomen liittämisessä yhä tiiviimmin maailmansotaan.

  2. En usko moninapaiseen, ennemmin kaksinapainen maailma. Ja olen myös kysellyt mitä niissä K-piikeissä oikein oli. Niin kahtiajakoiseksi maailma on mennyt v 2020 lähtien. On ne hyvät ja pahat.
    V 2021 minä en ollut yhteiskuntakelpoinen, olin vastuuton, itsekäs, piittaamaton eli ihan poissuljettava koko yhteiskunnasta. Mutta nyt minä taas olenkin hetkenaikaa yhteiskuntakelpoinen, minun ääneni on tärkeä, jopa SannaMarin on minun puolella ;/
    2.4.2023 jälkeen olen taas ryssän trolli, venakko, piittaamaton putinisti ja ennenkaikkea tyhmä kun ”en tiedä” yhteiskunnallisista asioista.
    Juutalaisviha alkoi vähitellen, niin tämä nykyinenkin viha ja kahtiajako on alkanut. Pikkuhiljaa halutaan poistaa yhteiskunnasta ne pahat. Mennäänkö Autsralian mallin mukaan ja suljetaan ne pahat omiin leireihin, kuten tehtiin rokottamattomille 2021?!

  3. Lännen arvoyhteisön jäsenten yhteinen piirre on valtava velkaantuneisuus lähinnä Kiinalle ja ehkä myös Venäjällekin ja vahva kaupallinen riippuvuus arvoyhteisön ulkopuolella sijaitsevista luonnonvaroista. Eilisten uutisten mukaan Yhdysvalloissa olisi menoillaan jonkinlainen uusi finanssikriisi, ja arvoyhteisön ongelmat ovat kriisi ja sodat mukaanlukien melko mittavia.

    Vahvassa taloudellisessa asemassa ovat valtiot kannattavat moninpaista maailmanpolitiikkaa, joka perustuisi vakiintuneelle kansainväliselle oikeudelle ja monenkeskisten sopimusten verkostolle.
    Yhdysvallat liittolaisineen mainostaa kansainvälisen oikeuden korvaamista omilla ad hoc säännöillään, joita kukaan ei ole koskaan nähnyt. Ilmeisesti Yhdysvalloille sääntöperustainen maailmanjärjestys olisi keino päästä ulos yliluonnollisen suuresta velkaantuneisuudesta, mutta keino kohtaa maailmalla vastustusta.
    Yhdysvaltain omiin sääntöihinsä perustamat lukuisat kaupalliset pakotteet ovat herättäneet maailman luonnonvaroja ja kestäviä talouksia hallitsevat valtiot huomaamaan globaalin talouden riskejä ja vaaroja omille talouksilleen, ja muutosta järjestykseen vaaditaan yhä kuuluvammin.

    Suomen paikka ei olisi läntisessä arvoyhteisössä vaan moninapaisen maailman rakentajien joukossa, mikäli tahdomme elää ja kukoistaa tulevaisuudassikin.

  4. Ihmisen muisti on lyhyt, tai se on rasvattu niin hyväksi kuin hanhen selkä. Sinne ei tartu tieto joka on käden ulottuvilla ja vieläpä helposti saatavilla. Onko ikä tai James Bond elokuvat tehneet tehtävänsä ?
    Miksi mekin suomalaiset haluamme liittyä maailman suurimpaan sotakoneistoon joka on ollut sodassa jokaisella mantereella (paitsi Australia ja Etelämanner) ?
    Alla linkki USA:n erikoisoperaatioihin ympäri maailmaa vuodelta 2016, Barack Obaman ollessa presidenttinä. (Barack O. sai Nobelin rauhanpalkinnon v. 2009)

    https://www.commondreams.org/views/2017/01/05/year-commando

Vastaa