Joko riittää?

HS-Finlaysonin mainos

”Eurooppaan on hyökätty”, luki Finlaysonin ilmoituksessa, joka täytti Helsingin Sanomien etusivunmaaliskuuta 2022.

”Finlayson kutsuu suomalaiset ja meidän yrityksemme talkoisiin”, ilmoituksen teksti jatkui. Kerrottiin, että kaikki Finlaysonin myymälät ottavat vastaan huopia, jotka toimitettaisiin Ukrainaan. Jokaista lahjoitettua huopaa kohti yhtiö kertoi ostavansa toisen.

”NYT RIITTÄÄ” -otsikoitu ilmoitus, jossa naapurimaan presidentillä on värikkäät silmät, julkaistiin 15 päivää sen jälkeen, kun USA:n varustamat Ukrainan asevoimat aloittivat kovan tulituksen Donbassin alueelle ja 8 päivää siitä, kun Venäjä hyökkäsi.

Kun lapset tappelevat, kuullaan aina kysymys: ”Kuka aloitti?” Ukrainan sodan aloittajaa voidaan etsiä vuoden 2014 tapahtumista, sisällissodan alkuhetkistä. Mutta nyt meneillään olevassa kahden maan sodassa avoimeen hyökkäykseen ryhtyi todistettavasti ensin Ukrainan armeija.

”Eurooppaan on hyökätty”, mainoksessa sanotaan. Niinkin tilanteen voi kertoa. Hyökkäys Eurooppaan aloitettiin Euroopasta. Sodan alkamisesta on tulee pian kuluneeksi vuosi. Juhlitaanko jossain tätä merkkipäivää, ja onko se 17. vai 24. helmikuuta?

MAUNO SAARI

Vastaa