Kirjakaupan savuttomat roviot

Kirjakaupan savuttomat roviot. Mitä ne ovat ? Aiheen tälle kirjoitukselleni antoi tällä viikolla sattunut omakohtainen kokemus siitä, kuinka kirjat seulotaan ennen kirjakauppaan pääsyä. Huomasin kauan sitten alkaessani lukea akateemista kirjallisuutta, kuinka kirjakaupan valikoimat olivat ideologisesti selektiivisiä.

Kauppiaan ideologia – vertauskuvallisesti sanoen – ohjaa kaupan valikoimaa. Ja kun suuret kauppaketjut tekevät kansainvälistä yhteistyötä, valikoiman kaventaminen voidaan koordinoida.

Ennen meillä oli Helsingissä Kirjavintti, Yrjönkadun ja Roban kulmalla. Se yritti tarjota varaventtiiliä niille, jotka halusivat monipuolisempaa valikoimaa ja mielipiteiden laajaa kirjoa. Mutta talouden keskittymisen kovat lait veivät vähitellen pienten kauppiaiden edustamat vaihtoehdot pois markkinoilta.

Suomeen jäi käytännössä kaksi suurta, ja nämä kaksi käyttävät samoja suodattimia. Nettikirjakauppa on laajasti katsoen parantanut lukijan asemaa, mutta sielläkin tapahtuu suoranaista poistamista. Ensimmäinen kohtaamani tapaus oli Alex Krainerin kirja ”Grand Deception”, joka käsittelee oligarkki Bill Browderin edesottamuksia Venäjällä.

Saatuaan häädön Venäjältä Browder tuli tunnetuksi siitä, että hänen onnistui lobbauksellaan saada aikaiseksi Magnitsky -säädökset, jotka tekaistuin perustein kohdennettiin sanktioina Venäjän talouteen. Krainerin kirja oli vuosia täysin pimennossa. Sitä ei ollut olemassakaan jos suurten nettikauppojen hakuja oli uskominen. Nyt siitä löytyy hakumaininta, sitä ei ole omassa varastossa vieläkään, mutta se voidaan toimittaa välikätenä toimivan kivijalkakauppiaan toimesta. Adlibris ei edes tunne Krainerin nimistä henkilöä.

Eräs suosikkini nykyhistorioitsijoiden joukossa on Belgiasta Kanadaan nuorena aikuisena muuttanut Jacques Pauwels. Kun hänen uusin kirjansa oli ilmestymisvaiheessa, siitä tuli hakutieto sen ilmestymispäivämäärästä. Tämä päivämäärä alkoi kuitenkin lykkääntyä vaiheittain aina vaan edemmäs. Tätä peliä jatkui parisen vuotta. Koska Pauwelsin yhteystiedot olivat käytössä, päätin kysyä mistä kiikastaa.

Kävi ilmi, että kirja on ilmestynyt ajallaan ja se on saatavilla. Varmemmaksi vakuudeksi kirjoittaja lupasi lähettää sen postissa. Teos ei vain ollut miellyttänyt jakelusta päättäviä tahoja. Ja pohjoismainen nettikauppa seuraa täsmälleen suuria esikuviaan. Heidän ainut erikoispiirteensä on pohjoismainen aineisto. Kuitenkin on todettava, että laajasti katsoen nettikauppojen valikoima on edelleen sekä mittava että vähän sensuroiva verrattuna perinteiseen kirjakauppaan, jossa poissuljennalla on pitkät ja vankat perinteet.

Akateemisen ja Suomalaisen ideologinen poissuljenta on lähes täydellinen vieraskielisessä faktakirjallisuudessa. Tänä aikana, kun kaikki viisaus oletetusti tulee lännestä, on erikoista, ettei kukaan lännen oikeasti viisaista saa kirjojaan esille. Ukrainan kriisistä ja sitä ennen Lähi-idän kriiseistä on kirjoitettu kymmeniä kirjoja. Yksikään niistä ei ole päätynyt suomalaisen lukijakunnan eteen jos niissä on ollut esillä analyyttinen ja arvosteleva näkökulma. Ja kyseessä on esim. Yhdysvaltojen nimekkäimmät ja – tai siis mutta – kriittisimmät äänet, alkaen nestorista Noam Chomskystä.

Suomen joulumarkkinoilla kirjapyramidit toistensa perään notkuivat Venäjä-vihaa edustavia teoksia. Englannin-, saksan- ja ranskankielisen lännen kriittiset äänet olivat kaikki poissa. Sekundaa ja sensaatiota tarjotaan, laatua ei päästetä ovesta sisään. Aina joskus sattui vahinkoja. Tämä johtui nyttemmin kenties lakanneesta perinteestä, jossa kustantaja saattoi lähettää arvostelukappaleita ilmaiseksi. Niinpä muistan kuinka israelilaisen Ilan Pappen kirjaa Palestiinan etnisestä puhdistuksesta oli tarjolla kolmen kappaleen verran. Kun nämä nopeasti myytiin, ei kirjaa ole sen koommin nähty.

Lisäksi on merkittävää, kuinka hienovaraista valikoivuus voi olla. Näennäisradikalismi vielä niellään, mutta jos tarjolla on oikeasti uutta ajattelua niin se on jo liikaa. Tässä vertaan kahta ekonomistia, joista Thomas Piketty on kelvannut tarjolle mutta ei Michael Hudson, joka edustaa perinteisestä poikkeavaa uutta näkökulmaa.

Eivätkä myyntimäärätkään ole ratkaisevassa asemassa. Monet teokset, jotka Yhdysvalloissa ovat myyneet ennätyksellisen hyvin, eivät siltikään pääse Suomen kauppoihin. Ja jos pääsevät niin eivät hyllyyn asti. Myydyimpiä kirjoja USA:ssa on ollut Robert Kennedy Jr:n kirja Anthony Faucista (korona-aiheinen). Sen saa kyllä Akateemisesta, mutta se ei ole hyllykaupassa vaan ainoastaan netissä. Ja tässä on kirjakaupan ikävin työ näkyvillä.

Nettikauppa on paras vaihtoehto kokeneelle lukijalle, joka tietää mitä hakee ja osaa valikoida. Perinteinen kirjakauppa on aloitteleville lukijoille tärkeä koska he tarvitsevat aikaa selailla ja tutkia. Uudet lukijat eli nuorempi lukijakunta kärsii eniten valikoiman suodattimista.

+++

Jan Nybondas liittyy Naapuriseuran Sanomien kirjoittajien joukkoon. Pyysimme häneltä lyhyttä luonnehdintaa itsestään. Se on tässä:
”Kirjoittaja on eläkkeellä oleva keskiportaan virkamies, joka kotona toimii kolminkertaisella teholla. Kun näet vaimoni oli jäänyt eläkkeelle, hänelle kerrottiin: ”Anna, kun sä läksit, jouduttiin palkkaamaan kolme sun tilalle”. Historian harrastukseni on kokemuspohjaista ja pitkäaikaista. Toimin Chicagon sosiaalitoimen kesätyöntekijänä Yhdysvalloissa, kun käynnissä oli Vietnamin sota. Sen ajan kokemukset johdattelivat tarkastelemaan maailman menoa ns. mielipidekäytävän ulkopuolella. Opin omiin havaintoihin perustuen, että virallinen ja poliittisesti korrekti totuus ja todellinen maailma ovat kaksi eri asiaa.”

+++

1 kommentti julkaisuun “Kirjakaupan savuttomat roviot

  1. Surullista nähdä ”ajan henki” myöskin kirjastoissa, noissa vähävaraisten kirjakaupoissa. Tietyn ideologian ja kulttuurisuuntauksen kirjallisuus tuodaan näyttävästi esille, laatuklassikot tai uusi korkeatasoinen käännöskirjallisuus ovat tilausaineistoa, jos edes olemassa. Diversiteetti hankinnoissa puuttuu lähes kokonaan; lukijoille pyritään tarjoamaan/hankkimaan vain nykyisen hallintomme ja vallitsevan narratiivin mukaista aineistoa. Kulttuurin yksipuolistaminen on toki propagandan perusmenetelmiä.

Vastaa