Lännen reaktiot Kiinan rauhanaloitteeseen torjuvia

Mediakommenttien perusteella on ilmeistä, että Kiinan esitys Ukrainan rauhan suunnitelmaksi otetaan lännessä vastaan tietoisen viileästi tai kielteisesti. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyj ei näe Kiinan perjantaisessa aloitteessa todellista rauhansuunnitelmaa. Mutta ei ole ”huono” asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa. 

Venäjä suhtautui perjantaina myönteisesti Kiinan ehdotuksiin Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi ja sanoi olevansa valmis saavuttamaan ”erityisen sotilasoperaationsa” tavoitteet poliittisin ja diplomaattisin keinoin. Kts.  

https://naapuriseura.fi/venaja-palautti-rauhan-ehdot-lahtoruutuun/ 

 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi ABC Newsille haastattelussa perjantaina, että ajatus siitä, että Kiina neuvottelisi Ukrainan sodan tuloksesta, ei ollut järkevä. ”Putin taputti sille, joten miten se voisi olla hyvä?”

Intian kanta ilmenee epäsuorasti pääministeri Modin asettamista ennakkoehdoista G20-maiden kokoukselle. Hän ei halua keskusteltavan lisäpakotteista Venäjälle, hallituslähteet sanoivat. Intia halusi myös välttää käyttämästä sanaa ”sotaa” perjantaina kokouksen alkaessa, G20-virkailijat sanoivat. 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg reagoivat varovaisesti. Kahtatoista kohtaa on tarkasteltava sitä taustaa vasten, että Kiina on jo ottanut puolensa, sanoi von der Leyen Tallinnassa. 

Naton pääsihteeri Stoltenberg kommentoi aihetta samassa tilaisuudessa. Hänen mukaansa Kiinalla ei ole paljon uskottavuutta, koska se ei ole pystynyt tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. 

Tiukkaa kritiikkiä suunnitelma saa Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockilta. ”Se, joka puhuu rauhasta, ei saa tarkoittaa alistumista. Ne, jotka rinnastavat hyökkääjän ja uhrin, eivät luo rauhaa, vaan palkitsevat väkivallan”, sanoi Baerbock YK:n turvallisuusneuvoston erityisistunnon yhteydessä. 

Brasilian uusi presidentti Luiz Inacio Lula da Silva korosti ulkopuolisten välittämän rauhansopimuksen tarvetta. ”On kiireellistä, että ryhmä maita, jotka eivät ole mukana konfliktissa, ottavat vastuun neuvottelujen johtamisesta rauhan palauttamiseksi”, Lula sanoi Twitterissä. 

Pekingin paperissa ei ole mitään uutta, sanoi Kiina-asiantuntija Manoj Kewalramani yhdysvaltalaisesta ajatushautomosta Center for Strategic International Studies (CSIS). “Kaksitoista kohtaa ovat osa ennestään tunnettuja kiinalaisia kantoja. Kiinan rauhanehdotus vaikuttaa suurelta osin pikemminkin periaatejulistukselta kuin käytännön ratkaisulta”, hän arvioi. 

Singaporen kansallisen yliopiston politiikan tutkija Ian Chong kertoi puolestaan medialle Kiinan ehdotuksen jättävän epäilylle tilaa. “Pelkästään lausunnon kielen perusteella on epäselvää, mikä olisi Venäjälle kannustin sopimuksen noudattamiseen, ja epäselvää, mikä Ukrainaa kannustaisi, jos Venäjällä ei ole perustetta lopettaa hyökkäystä alun perinkään”. 

 

Vastaa