LAPSET JA NUORET UPOTETTU VIHAAN

Pirkko Turpeinen-Saari

Viimeisen vuoden aikana Suomi-kodissamme on vakavasti häiriintynyt ilmapiiri. Suomen presidentti ja pääministeri kertovat muunnettua totuutta maailman tapahtumista, erityisesti naapurimaastamme Venäjästä.

Heidän tarinansa perusteella lapsille ja nuorille on uskoteltu, että naapurinamme on uhkaava ja uhkaileva Venäjä. Presidentti ja pääministeri vaativat venäläisten tappamista ja rankaisemista paitsi asein, myös taloudellisesti. Presidentti kehuu maamme lähettävän tappavaa aseistusta Ukrainaan ja että meillä täällä aseiden olevan ”hyvin rasvattuja”.

Jotta lapset ja nuoret saadaan uskomaan maan johdon ja valtamedian valehtelua, valhe on toistettava päivittäin. Venäjän presidentti ja Venäjä on esitettävä pahana ja uhkaavana. Mitä lapset ja nuoret näkevät muuta kuin valtamedian TV-uutisia ja iltapäivälehtien lööppejä?

Kuinka monessa perheessä vanhemmat pystyvät ottamaan selvää todellisuudesta, jos valtiojohto ja valtamedia valehtelevat? Kuinka moni koulun opettaja seuraa tapahtumien taustoja voidakseen kertoa lapsille totuuden, kun tähänkään saakka ei ole voitu kertoa tosiasioita naapuristamme? Kuinka opettaja voi kertoa tiedoistaan, jos lasten kotona eletään toisessa todellisuudessa?

Suomen lapset ja nuoret on upotettu vihaan ja valheiden ilmapiiriin. Jos henkilökohtaisella tasolla nuorten kodin ilmapiirillä on ratkaiseva osuus säilyvätkö nuoret poissa huumeiden, rikosten ja varhaisen kuoleman kohtalolta, lienee koko yhteiskuntaa kattavalla vihan ilmapiirillä vielä paljon suurempi vaikutus.

Se vaikuttaa vanhempien työpaikoilla, kouluissa ja harrastuksissa lisäten ahdistuneisuutta ja eripuraa myös kodeissa. Nyt jo lapset ja nuoret reagoivat rikoksilla, väkivallalla ja huumeiden lisääntyvällä käytöllä. Vielä näitä seikkoja vahingollisempaa on se, että rasismi ja syrjintä venäläisiä kohtaan on Suomessa hyväksyttyä. 

Lasten ja nuorten mielenterveys ei kestä valtiojohdon synnyttämää vihan ilmapiiriä.

Pirkko Turpeinen-Saari
Psykiatri

2 kommenttia julkaisuun “LAPSET JA NUORET UPOTETTU VIHAAN

  1. Pirkolta hyvä kirjoitus. Nykyinen Venäjä-viha on käsittämätöntä. Miksi valtakunnan syyttäjä ei nosta kannetta kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan? Syyllinen tähän kaikkeen on heikko presidenttimme, joka turvautuu USA:han oman isänmaan vahingoksi. USA:lla on ympäri maailmaa lähes 800 sotilastukikohtaa. Eli USA pyrkii hallitsemaan koko maailmaa. Kohta on tietysti myös Suomessa tukikohta. Tähän meidän epäisänmaalliset poliitikkomme pyrkivät. Suomi rikkoo yksipuolisesti naapuruussopimusta ja Pariisin rauhansopimusta?

  2. Hyvä kirjoitus! On totta, että maailmanpolitiikka alkaa lastenhuoneista. Tunnen 5. vuotiaan pojan, joka jo pitää Putinia Kaikkeen pahaan syyllisenä. On tarkkaan mietittävä, mitä ”totuuksia” lapsille kertoo. Pitää myös miettiä, onko se oma totuus, se oikea. Uskonto on myös asia, josta ei lapselle pitäisi sanoa mitään Varmaa, antaa lapsen sitten aikuisena miettiä suhdettaan uskontoon. Älä mustaa tyhjää taulua! Epävarmuus on kiusallista, mutta varmuus on sulaa hulluutta!

Vastaa