Nimeni on Vasili

Punaisen torin Kuiskaaja

Minun nimeni on Vasili. Ei tietysti todellinen nimeni, koska päätoimittaja haluaa suojella minun henkilöllisyyttäni. Hän ehkä ajattelee, että minusta tulisi Veikko Viisi, Kunto Kalpa tai peräti Liimatainen., joku kuuluisan nimimerkin kaltainen. Sitä en tiedä, mutta julkisesti olen ”Punaisen torin Kuiskaaja”.

Olen venäläinen, vanhaa sukua ja kaukaa. Asun kadun kulmassa, josta on matkaa Punaisen torin portille 2300 askelta, pitkän päivän väsyttämälle miehelle iltaisin 3000. Virastooni, tai kaikin puolin mukavasti sijoittuneelle työhuoneelleni, matkaa on torilta toiseen suuntaan saman verran. Liikun lähellä paikkoja, joissa voi kuulla Kremlin sykkeen, sillä se sykkii, vaikka jos katselen suomalaisia medioita, muurien sisäpuolella on ainoastaan похоронное бюро tai морг – hautaustoimisto tai ruumishuone. 

Perustavan laatuisia seikkoja, arvelen: Olen Venäjää rakastava venäläinen, joka voi sydämestään sanoa, että rakastaa myös Suomea, sitä Suomea jonka opin tuntemaan, hyvin ja joka nyt näyttää kadonneen horisontin taakse, ehkäpä kuuden tai kahdeksan sadan kilometrin päähän alkuperäisestä paikastaan, kuka tietää. Ihailin yksinkertaisia suomalaisia – en tarkoita älyllistä vaan elämäntapoihin liittyvää yksinkertaisuutta tai selväpiirteisyyttä – ja syntyi kestäviä ystävyyksiä yli kaikkien mahdollisten rajojen. 

Monia vuosia sitten vuokrasin kesämökin Sysmästä, lähellä siellä silloin asunutta tuttavaani. Hän on jo kuollut, ja minä lopetin vierailut sillä seudulla, mutta sain hänen kauttansa monia suomalaisia ystäviä, tai kuten nyt kuuluu sanoa ”kontakteja”. Sillä tavalla vähitellen akklimatisoiduin suomalaisuuteen, sellaiseen suomalaiseen ilmapiiriin, joka nykyaikaisia medioita seuratessa tuntuu kaukaiselta.

Älkää loukkaantuko, sillä vika saattaa olla minussa, minun näkökulmassani, tai sitten mediassa, jota seuraan, ja kysyn joka päivä: ”Uskovatko he tuon kaiken?” Tai, jos loukkaannutte, sanokaa: ”Vasili, se venäläinen, pitäähän se tietää!” Minä en loukkaannu, vakuutan. Vielä tunnustan, että olen putinisti. En trolli vaan Venäjää johtavaa miestä kunnioittava henkilö. Ihailenko häntä? Pitää miettiä asiaa oman psyykeni läpivalaisun jälkeen.

Eilen sain silmiini helsinkiläisen iltapäivälehden lööpin, jossa oli kuolleiden ihmisten valokuvia ja otsikko, että he ovat Putinin pahuuden uhreja. Niinkö se on, niinkö suomalaiset ajattelevat, tai saadaan ajattelemaan? Aika on paha, ja minulle, joka olen sekä putinisti että gogolisti, nousee ajatuksista lause: Kaikki maailmassa kestää vain hetken. Se on Nikolai Gogolin kirjoittama lause, vähän epätarkka, muistinvarainen, mutta oikein hyvä lause.

Olen nyt melkein esitellyt itseni. Muutama fakta puuttuu, sen jälkeen voimme siirtyä itse asiaan. Opiskelin vähän journalistiikkaa ja paljon historiaa. Senkin vuoksi suren teidän korkean poliitikkonne puheita – en tarkoita hullunkurista väitettä sodan tai sotien voittamisesta, vaan historian monien kerrostumien tutkimista ymmärryksen kehittämiseksi, vaikkapa pelkästään sen tietämiseksi, että sekä viha että pelko saavat ajatuksen horjumaan vaarallisiin suuntiin ja suun purkamaan sanoja, joita ei voi nielaista takaisin. Olen melankolinen luonne, ja siksi nousi mieleeni kuin automaatista kysymys, puhuuko hän samalla tavalla omalle lapselleen kuin omalle kansalleen? 

Aion kävellä kotiin yli sen aukion, missä niin paljon on tapahtunut ja tapahtuu, kuten V. Majakovski kirjoitti, jokainen kivi Leniniä muistaa. Katson onko tuttu kuppila vielä auki. Näkyy olevan, ja ylhäällä istuu kollegani. Pavel, hauska veikko, rakastaa olutta. 

Hyvin vaatimattoman näköinen paikka, mutta joskus ulkonäkö pettää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruokalista, olkaa hyvä!

+++

 

 

 

 

 

 

 

+++

5 kommenttia julkaisuun “Nimeni on Vasili

  1. Historiaa tuntevalta tekee mieli kysyä, onko englanniksi tai saksaksi käännetty kirjoja 1900-luvun Venäjän historiasta joita hän voisi suositella luettavaksi ?

    Molotov taisi sanoa, että Stalinin kunniaksi pystytetään vielä patsaita. Mikä on kuva Stalinista tänä päivänä ? Esim. Geoffrey Roberts esittää Stalinista varsin myönteisen kuvan kirjoissaan jotka pääosin koskevat sodan aikaa ja yhteisiä ponnistuksia lännen johtajien kanssa.

    Ja kun katsomme kuvia Mariupolin kaupungin jälleenrakentamisesta näyttäisi siltä, että kerrostalot ovat kaikki Neuvostoliiton ajoilta, kenties jopa Khrustjevin ajoilta. Mikä oli se vaihe Neuvostoliiton taloushistoriassa jossa tuotantoelämä alkoi kriisiytyä ?

    Suomi on sulkenut Venäjän medialta pääsyn, mutta kaikki lännen mediat eivät tue sensuuria ja niinpä lähetykset ovat nähtävissä kiertoteitse niille jotka osaavat hakea. Ja ns. live-stream lähetyksiä on päivittäin Moskovasta ja Pietarista. Näemme, että Venäjän ruokakaupoissa on suurempi valikoima kuin Suomessa ja katsojat Englannista ja USA:sta toteavat, että heillä hyllyt ovat osin tyhjillään kun Venäjällä ei ole ruokapulaa.

  2. Moi Vasili! Minä en usko siihen sanomaan, mitä Suomen ylin johto -etunenässä- meille syöttää! Ja minä en ole yksin.
    Kerro ystävillesi, naapureille, tutuille, tuntemattomille venäläisille, että me -tavalliset, yksinkertaiset 😉 suomalaiset- haluamme säilyttää läheiset ystävälliset suhteet teidän kanssanne! Haluamme, että tulette tänne lomailemaan, viettämään vapaa-aikaa. Ja vastavuoroisesti me haluamme tulla jälleen vierailemaan teidän upeissa suurkaupungeissa.
    Meidän johtajamme ovat sokaistuneet Yhdysvaltojen ”ystävyydestä”.
    Pahoittelen, ja häpeän.

  3. Tevehdys Vasili,
    Kirjoituksesi osui naulan kantaan, juuri liennytystä me kaipaammekin tänä aikana, varsinkin tämä olisi paikallaan koskien ”tietyn tahon” jopa sotaisia kommentteja suomessa.
    Uskoakseni meitä on suomessa paljon, jotka haluavat irtisanoutua ”tietyn tahon” kommenteista ja olla joutumatta kansalaisena niistä millään tavalla vastuuseen.
    Urho Kekkosen muistoa kunnioittaen hyvää kevättä.

Vastaa