Viron parlamenttivaaleissa haastetaan sotapuolueita

Viron ”perussuomalaiset”, EKRE vastustaa Viron sekaantumista Ukrainan konfliktiin

Virossa pidetään ensi sunnuntaina (5.3.) parlamenttivaalit, joissa mielipidemittausten mukaan voitto on menossa pääministeri Kaja Kallasin johtamalle Reformipuolueelle. Kakkoseksi on noussut rasistiseksi leimattu Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE. Reformipuolueen kannatus on mielipidemittauslaitos Norstatin mukaan 29 %, kun EKRE:n kannatus on 22 %. Keskusta on tipahtanut kolmanneksi 19% kannatuksella.

Parlamentissa edustetuista viidestä puolueesta Isänmaan kannatus on 8 % ja sosialidemokraattien 7 %. Parlamenttiin on toista kertaa yrittämässä uusi tekijä Eesti 200, jonka kannatus on 10 %. Eesti 200 menestyy hyvin gallupeissa, mutta vaaleissa huonommin.

Perhedynastiat hallitsevat

Viron pääministeri Kaja Kallas on maailmalla profiloitunut suomalaisen virkasisarensa Sanna Marinin tavoin Ukrainan raivoisaksi tukijaksi lännen sodassa Venäjää vastaan. Kaja Kallas on saanut Virossa lempinimen sotaprinsessa. Hän isänsä on pitkäaikainen poliittinen vaikuttaja Siim Kallas, joka on reformipuolueen perustaja. Oikeistolaista reformipuoluetta pidetään Kallasien perheyrityksenä.

Suomalaisten perussuomalaisia vastaava EKRE on puolestaan isä- ja poika Mart ja Martin Helmen puolue. Molempien miesten vaimot ovat myös ehdolla parlamenttivaaleissa. EKRE:ä pidetään nationalistisena puolueena. Isä Mart Helme sai kuuluisuutta Amerikan presidentti Donald Trumpin kannattajana.

Puolueen nykyinen puheenjohtaja Martin Helme on kyseenalaistanut Viron tuen Ukrainalle kriisissä, joka ei ole Helmen mukaan Viron asia. Helme on kritisoinut myös Viron asetoimituksia Ukrainalle, jonka takia Viro on jäänyt lähes puolustuskyvyttömäksi.

Tulikoe keskustalle ja Isänmaa-puolueelle

Viron parlamentissa on perinteisesti pitänyt joko kakkos- tai ykköspaikkaa keskustapuolue, jolla on ollut vahva kannatus Viron venäjänkielisen väestön parissa. Sen pitkäaikainen johtaja Edgar Savisaar kuoli vuoden alussa, mutta hän väistyi puheenjohtajan paikalta jo 7 vuotta sitten vuonna 2016. Puoluetta on johtanut sen jälkeen Jüri Ratas, joka ei ole onnistunut pitämään puolueen kannatusta yhtä vahvana.

Erityisesti venäläiset ovat alkaneet vieraantua keskustan NATO:a ja Ukrainan sotaa tukevasta politiikasta. Venäläiset ovat siirtyneet kannattamaan joko EKRE:ä tai Viron sosialidemokraattista puoluetta. Venäläisten ääniä houkuttelemaan luotiin myös uusi puolue Eesti 200, joka aluksi mainosti venäläisten kohtelun parantamista Virossa. Ukrainan sodan myötä puolue on unohtanut venäläiset kokonaan.

Isänmaa-puolueelle tulevat vaalit ovat myös kohtalon kysymys. Puolue on pitkään sinnitellyt äänikynnyksen rajoilla. Se on ollut pienen apupuolueen asemassa varmistamassa niin reformistien kuin keskustan johtamaa hallituskoalitiota. Vahvasti russofobinen Isänmaa hyötynee nykyisestä sotaisasta Venäjä-vastaisesta ilmapiiristä.

Viron sosialidemokraatit on aina ollut NATO-mielinen pieni oikeistopuolue, jolla on oma kannattajakuntansa. Sen näkyvin edustaja on ollut amerikan-virolainen Toomas-Hendrik Ilves, joka toimi myös Viron presidenttinä.

Rauhanpuolue vasemmalta

Yhdessä-liikkeen perustaja Aivo Peterson edustaa virolaista rauhanoppositiota, joka haluaa palauttaa Viron suhteet Venäjään normaaleiksi.

Viron parlamenttiin on pyrkimässä uusia tekijöitä, Viro 200, Vihreät, Oikeistopuolue ja Viron yhdistynyt vasemmisto, EÜV. Vasemmistopuolueen kanssa vaaliliitossa on Aivo Petersonin perustama Koos eli Yhdessä-liike. Sen lähtökohta on tarjota vastakohta Viron sotapuolueille, joita Peterson katsoo kaikkien muiden puolueiden edustavan.

”Yhdistynyt vasemmisto ja Yhdessä-liike ovat rauhan puolue. Sotatilanteesta on tultava ulos. Me olemme ainoa voima, joka haluaa puhua Venäjän kanssa”, Peterson kertoo Helsingin vierailullaan. Peterson asuu venäjänkielisellä alueella Narva-Jõesuussa.

Vasemmiston kannattajista on hänen arvionsa mukaan 80 prosenttia venäläisiä ja 20 prosenttia virolaisia. Viron vasemmistolaiset ovat Petersonin mielestä vasemmisto-konservatiiveja. Hän kutsuu heitä patriooteiksi. ”Viron pitää olla koti kaikille väestöryhmille. Kaikki Viron asukkaat ovat virolaisia. Suvaitsevaisuus, kristillisyys ja perhearvot ovat tärkeitä. Patriootteina vastustamme liberalismia ja globalismia”, hän korostaa.

Petersonin mielestä keskustasta on tullut Jüri Rataksen johdolla liberalistinen globalistipuolue, mikä vie puolueelta myös virolaisia kannattajia. Peterson on olut aikaisemmin sekä keskustan että sosialidemokraattisen puolueen jäsen.

EKRE:n nationalismista hän ei pidä ollenkaan, sillä se johtaa hänen mielestään fasismiin. EKRE on esitellyt rasistisia käsityksiä venäläisten oikeuksista Virossa. He pelkäävät muun muassa ukrainalaisten pakolaisten lisäävän venäjänkielisen vähemmistön määrää Virossa ja vastustavat siksi pakolaisten vastaanottamista Ukrainasta Viroon.

Tulevaisuus taattava

”Länsi on jo hävinnyt sodan Ukrainassa. Sota loppuu yksi päivä. Me tähtäämme tulevaisuuteen”, Peterson jatkaa. Hänen mielestään sotatilanteen ahdistavuudesta on tultava ulos parin vuoden kriisiohjelmalla, mutta tähtäin pitää olla 40 vuoden päässä.

”Viron on oltava puolueeton maa ja solmittava suhteet Venäjän kanssa. Taloutta pitää kehittää Aasian ja BRICS:in suuntaan”, hän sanoo. Peterson sanoo häpeävänsä virolaisten päätöstä kuuluttaa Venäjä terroristivaltioksi. Hän ei myöskään pidä siitä, että Viro elää velkarahalla. Viron budjetista 35 prosenttia on hänen mukaansa talousapua.

”Viron tilanne on vaarallinen. Viron kehittäminen elinkelpoiseksi edellyttää Viron muuttamista sillaksi lännen ja idän välillä. Mieluiten yhdessä Suomen kanssa etsimme uusia markkinoita”, hän sanoo. Yhdistyneen vasemmiston tavoite on vaaleissa ylittää äänikynnys eli saada 5 prosentin äänisaalis.

Donetskin matka toi ongelmia

Aivo Peterson oli Helsingissä hakemassa viisumia Venäjälle. Hän oli matkalla Itä-Ukrainaan Donetskiin tutustumaan tilanteeseen rintaman toisella puolella. Hänen matkastaan on noussut kohu Virossa. Viron hallitus ja suojelupoliisi katsovat, että hän turvallisuusuhka Virolle. Suojelupoliisin mielestä Donbasiin ei voi turvallisesti matkustaa ilman että tekee yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa. Se saattaa tietää loppua Petersonin kansanedustajaurahaaveille.

+++

2 kommenttia julkaisuun “Viron parlamenttivaaleissa haastetaan sotapuolueita

Vastaa