Pehmodiktaattori iskee herrakansan puolesta

TELEVISIO

Olen katsellut mielenkiinnolla amerikkalaista tv-sarjaa Designated Survivor (Netflix). Varsinkin sen toinen kausi on täydellisyyttä tavoitteleva kuvaus Yhdysvalloista maailmaa terrorisoivana hyvän voimana.

Sarjan perusidea: Valtavan terrori-iskun seurauksena Yhdysvaltain presidentiksi joutuu poliitikkona kokematon arkkitehti. Kriisi seuraa toistaan. Mies yritetään kammeta vallasta. Vähitellen hänestä kuoriutuu nerokas, inhimillinen, päättäväinen ja suorastaan ilmiömäinen pehmodiktaattori.

Käy ilmi, että yksi mies voi todella hallita koko maapalloa. Presidentti tekee sen moraalisesti täydellisenä ihmisolentona – kiristämällä, uhkaamalla, painostamalla, lahjomalla ja tapattamalla kenet tahansa missä tahansa, jos hän kokee ”kansallisen turvallisuuden” uhatuksi. Jos yhdenkin Yhdysvaltain kansalaisen henki on uhattuna, presidentti on valmis iskemään vaikka kokonaisen kansan matalaksi.

Sarja sisältää paljon toden tuntuisia tilanteita ja runsaasti oikean tuntuista tietoa. Pohjavireenä on täydellisesti sisäistetty käsitys Yhdysvalloista maailman omatuntona, moraalisesti kaikkia muita valtioita parempana, epäitsekkäänä, älykkäänä ja humaanina terroristina. Mitä pitemmälle toinen kausi etenee, sitä selkeämmin katsoja ymmärtää, että päähenkilö on herrakansaa johtava yli-ihminen.

Sarjaa voi suositella katsojalle, joka haluaa ymmärtää, mitä Joe Bidenin ja monen muun Washingtonin haukan korvien välissä liikkuu. Mielen ylentämiseen Designated Survivor ei kelpaa. Sarjaa on tehty neljä kautta. Taidan uupua tähän toiseen – alkaa tuntua liian todelta, kun amerikkalaisia sotilaita on jo Hankoniemellä ja Lapissa.

Kiefer Sutherland (kuva) esittää sarjassa Yhdysvaltojen nerokasta presidenttiä Tom Kirkmania.

Vastaa