Postia päätoimittajalta

Jos me emme ole hereillä ja ajattele, jos me emme vastusta vihapuhetta ja sotaisuutta, jos emme yritä rakentaa hyvää naapuruutta, sovinnollisuutta ja läheisyyttä… niin ketkä sitten?

Naapuriseuran Sanomien lukukerrat hujahtivat kumulatiivisesti yli 20.000. Lähiviikkoina sadan tuhannen raja tulee ylittymään reilusti. Se ei ole vielä paljon, kun ideana on vaikuttaa maan ilmapiiriin – raikastaa sitä, vähentää vihaa, parantaa ihmisteen mahdollisuuksia omaan ajatteluun ja ajatusten ilmaisemiseen.

Tunnustan, että olen liikuttunut vielä vaatimattoman julkaisumme saamasta palautteesta. Lukijat näkevät lehtensä valmiimpana kuin me tekijät. Minä tulkitsen sen niin, että Naapuriseuran ja sen julkaisun tavoite on puolin ja toisin ymmärretty selkeästi. Eletään ihmisiksi, ollaan hyviä naapureita, torjutaan vihaa ja väärämielisyyttä.

Jotkut teistä muistavat Suomessa lääkäriksi opiskelevan ukrainalaisen naisen, jonka koskettavan kirjeen julkaisin Facebookissa muutama kuukausi sitten. Hän lähetti minulle linkin Youtubessa julkaistuun Ukraina-dokumenttiin, jonka alussa ollut lyhyt kohtaus pysäytti. Kuten tiedämme Itä- Ukrainassa elettiin ennen nykyistä sotaa hirvittävää aikaa. Kiovan armeija surmasi sisällissodassa tuhansittain omia kansalaisiaan, venäjämielisiä ukrainalaisia. Yksi Donbassia puolustava sotilas kysyy: ”Jos emme me, ketkä sitten?”

Tuo yksinkertainen lause voisi olla Naapuriseuran tunnus. Jos emme me, niin ketkä sitten? Jos me emme ole hereillä ja ajattele, jos me emme vastusta vihapuhetta ja sotaisuutta, jos emme yritä rakentaa hyvää naapuruutta, sovinnollisuutta ja läheisyyttä… niin ketkä sitten?

”Me” ei tarkoita vain Naapuriseuraa. Onneksi on monia muita ryhmiä, yhdistyksiä ja tahoja, joiden tavoite on sama kuin meidän. Kunhan pääsemme kunnolla vauhtiin, otamme yhteyksiä ja selvitämme mahdollisuuksia yhteistyöhön.

Ikkuna itään

Ennen kuin kukaan ehtii kysyä, vastaan: Naapuriseuran Sanomissa on ollut paljon uutisia Ukrainan sodasta. Huomattavan monessa lähde on toinen kuin ns. valtamedialla. Olemme avanneet ikkunan itään antaaksemme lukijoille taustavaloa ja vastapainoa informaatiota ylivoimaisesti hallitsevalle läntiselle propagandalle.

Eivät kaikki NS-uutisten idän ikkunan uutiset ole nekään puhdasta objektiivista tietoa. Toimitus valitsee ja editoi tietäen, että esimerkiksi Moskova haluaa välittää omia näkökumiaan. Sallimme sen. Lukijat saavat itse tehdä päätelmänsä. Minun päätelmäni on, että myös Suomen ulkopolitiikasta vastuussa olevien olisi kannattanut, ja kannattaisi yhä, katsoa asioita myös naapurimme silmin. Sillä tavoin nykyinen kriisi olisi kenties jopa vältetty.

Julkaisemme myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa esiintyviä USA/Nato -kriittisiä puheenvuoroja, tietysti, koska ne saavat vain harvoin julkisuutta Mediapoolin toimesta.

Kun voimia on vähän, ne kannattaa keskittää. Sen vuoksi tämä julkaisumme tulee vähitellen etenemään viikkolehden suuntaan. Keksin kauan sitten Suomen Kuvalehdelle sloganin ”Ajankohtainen ykkönen”. Se oli viesti sekä lehden toimitukselle että lukijakunnalle. Jotain sen tyyppistä tavoittelemme nytkin: uutisten lisäksi haastatteluja, syventäviä juttuja, jopa analyyseja politiikasta, kulttuurin saroilta, Suomen ja maailman tapahtumista.

Mutta toivon, että ette odota kaikkea heti.

(Jos tuo Ukraina-dokumentti on vielä tarjolla, tässä linkki:
https://www.youtube.com/watch?v=JOhu_3Bipog )

5 kommenttia julkaisuun “Postia päätoimittajalta

  1. Kiitos Naapuriseuralle! Olen jo pidemmän aikaa kaivannut suomenkielistä uutissivustoa vaihtoehtona valtamedialle. ”Ei Roomaakaan päivässä rakennettu, joten ei varmasti Naapuriseuraakaan”! 🙂

Vastaa