Provokaatiota vaiko kansalaistoimintaa?

Keski-Uusimaan kolumni

Keski-Uusimaan kolumnisti on löytänyt Naapuriseuran ja sen lehden. Hän kertoo lukijoilleen löydöstään. Kuva on melkolailla vääristynyt. Yhdistyksen puheenjohtajan oikaisupyyntö on tarpeen:

Toimittaja Hannu-Pekka Laiho kirjoittaa kolumnissaan, että olisin perustetun Ystävyysseura ry:n ”innokas puuhamies”. Kiitän huomiosta, mutta haluan ystävällisesti oikaista joitakin tekstissä esiintyviä virheitä.

Perustin todellakin vuodenvaihteessa yhdistyksen. Sen nimi ei ole Ystävyysseura vaan Naapuriseura, joka aloitti äskettäin myös Naapuriseuran Sanomat -nimisen verkkolehden julkaisemisen. Seuralla on myös oma Facebook-sivu, jonka piirissä on nyt noin 1700 henkilöä.

Naapuriseuran tarkoitus ei ole ajaa ”Venäjän poliittisia tavoitteita” vaan nimensä mukaisesti edistää naapuruutta. Se tarkoittaa, että mielestämme Suomen pitäisi säilyttää Venäjään hyvät suhteet, jotka nyt on katkaistu Suomelle ja suomalaisille vahingollisella tavalla. Muiden naapurien kanssa Suomella ei ole vastaavaa tilannetta.

Naapuriseura tuomitsee kaikki sodat, myös sodan Ukrainassa. Me yritämme edistää rauhaa, diplomatiaa ja nyt vallitsevan vihan ilmapiirin liennytystä. Seura on täysin  riippumaton poliittisista puolueista.

Kolumnissa väitetään virheellisesti, että ”kohudosentti” Johan Bäckmanin ”Venäjää tukeva You Tube-kanava on osa Ystävyysseuran verkkosivua”. Dosentti Bäckmanin YouTube-kanava ei ole osa Naapuriseuran verkkosivua eikä Bäckman ole saanut ”näkyvästi tilaa” yhdistyksessä, tarkemmin sanoen ei laisinkaan.

Olen ollut haastateltavana po. kanavalla, mutta se on eri asia. Johan Bäckman on värikäs persoona, mutta ”kohudosentin” hänestä on tehnyt media. Haastattelussa toteutui journalistinen sananvapaus. Sain sanoa mitä halusin.

Toimittaja Laiho kysyy, voiko demokratiaa horjuttaa ”sananvapauden nimissä tehdyillä provokaatioilla”. Kyllä voi, mutta Naapuriseura ei tee provokaatioita vaan tarjoaa henkireiän ihmisille, jotka kokevat valtamedian yksipuolisuuden ahdistavaksi. Naapuriseura on avointa kansalaistoimintaa, jota Suomessa nyt tarvitaan enemmän kuin koskaan ennen.

Mauno Saari
Naapuriseura ry
Naapuriseuran Sanomien vastaava toimittaja

2 kommenttia julkaisuun “Provokaatiota vaiko kansalaistoimintaa?

Vastaa