”RAKKAUS EI OLE KAUPANTEKOA”

Venäjämieliset kokoontuivat maailmaa pelastamaan

Naapuriseuran mies Moskovassa, nimimerkki Vasili, kirjoittaa innostuneesti russofiilien kansainvälisestä kokouksesta. Innostuksen taustalla on tietysti se, että Vasili on venäläinen, mutta syvä ystävyyden henki vallitsi myös 40 muun kansakunnan edustajien keskuudessa. ”Rakkaus ei ole kaupantekoa”, sanoi puheessaan geopoliitikko ja filosofi, Suomessakin tunnettu Aleksandr Dugin.

Punaisen torin Kuiskaaja

Tiistaina 14. maaliskuuta poikkesin tutulta aamureitiltäni. Suuntana oli Aleksandr Pushkinin museo, jossa sinä päivänä tehtiin historiaa.

Jo vanhan palatsin oven suulla kuuli historian siipien havinaa. Sisällä, kahden naapuritalon väliin rakennetussa atriumissa liikkui paljon ihmisiä, jotka puhuivat samaan aikaan ainakin 20 eri kieltä. Ilmassa oli tiivis ystävyyden tunnelma.

Tervehtiessäni ulkoministeri Sergei Lavrovia ja UM:n tomeraa tiedottajaa Marija Zaharovaa en huomannut, kun törmäsin kookkaan miehen selkään. Buddhalaiseen paitaan sonnustautunut tutun nököinen mies kääntyy ja pyytää anteeksi. Englanniksi. Vau! Tämähän on aikido-kokki Casey Ryback, maailman pelastaja. What he is doing here? Hetkessä muistiin tulee miehen oikea nimi – Steven Seagal, pesunkestävä elokuvatähti.

Vähemmän tiedetään, että hän on Venäjän ulkoministeriön humanitääristen asioiden erikoislähettiläs, jonka vastuulla on USA:n ja Venäjän suhteiden kulttuurinen hoitaminen. Työtä on enemmän kuin paljon. Kyntämätöntä työnsarkaa. Tunnin päästä kokouksen puhujapöntöltä Seagal kertoo olevansa miljoonan prosentin venäläinen, joka haluaa ja tulee puhumaan Venäjästä totta vastoin länsipropagandaa.

Ei ole sattuma, että Venäjän passin omistajana hän liittyi juuri Oikeudenmukainen Venäjä – Totuuden puolesta –puolueeseen. Casey Ryback on taas oikeaan aikaan oikeassa paikassa pelastamassa maailmaa.

Vähitellen salissa hiljenee. Ihmiset asettuvat paikoilleen. Nuorekas mies menee mikrofonin luo, tervehtii yleisöä ja avaa moitteettomalla venäjällä Venäläismielisten kansainvälisen liikkeen perustavan kokouksen. Puhuja bulgarialainen Nikolai Malinov, 54. Nikolai on yrittäjä ja kansalaisaktivisti. Vuosina 2009-15 hän istui Bulgarian parlamentissa eli Kansan kokouksessa.

Aiemmin hän kustansi mm. Bulgarian sosialistipuolueen pää-äänenkannattaja Duma- lehteä, maan vanhimpiin kuuluvaa Novoje vremja- aikakauslehteä ja Le Monde
diplomatiquen bulgariankielistä versiota. Malinov on Venäjän suosituimpien TV- kanavien edustaja Bulgariassa.

Kun mainitaan menestykäs yhteistyö Intian kanssa tupakka-alalla, kuva on melkein täydellinen. Värikäs persoona. Malinov kertoo, että kokoukseen on saapunut edustajia yli 40 Euroopan, Afrikan, Amerikan ja Aasian maasta.

Mukana on neljä maailman viidestä suurimmasta maasta – Intia, USA, Indonesia ja Brasilia. Kiina loistaa poisolollaan. Syy on hyvin yksinkertainen. Kiinassa venäläismielisyys on kiinteä osa valtionpolitiikkaa eikä vastavirran liike.

Malinovin mukaan maailma on jakautunut kahteen osaan – hyvään ja pahaan, valoisaan ja pimeään. Olla russofiili tarkoittaa ennen kaikkea olla oman maansa partiootti, koska juuri Venäjä olennoi parhaiten perinteisiä arvoja, vahvan valtion ideaa ja pyrkimystä moninapaiseen maailmaan. Emme ole oikeistolaisia emmekä vasemmistolaisia. Olemme järkevän, hyvän ja ikuisen puolesta. Siksi olemme russofiileja, kertaa Malinov.

Manilov lukee Venäläismielisten kansainvälisen liikkeen perustajien manifestin. Sen perusidea periytyy Bulgatian rusofiilien strategiasta, jonka juuret ovat keskiajassa. Venäläismielisyyden tietynlainen huipentuma on Venäjän ja Turkin välinen sota, johon tuhannen verran poikia lähti Suomestakin, erityisesti Tampereen seudulta. Plevna ja Gornyi Dubnjak ovat edelleen vankka osa suomalaistakin identiteettiä.

“Meidän tie on rakkauden, hyvyyden ja uskollisuuden tie. Tätä tietä kulkien me, koko maailman venäläismieliset, voimme olla poikkeuksellisen hyödyllisiä omien maittemme kulttuuri-, talous- ja kansalaisinstituutioille, edistäen yhteisymmärryksen löytämistä voittamalla vihamielisyyden, disinformaation ja epäluulon konfliktien repimässä nykymaailmassa”, kerrotaan Manifestissa.

Vasemmalta oikealle: ulkoministeri Sergei Lavrov (Venäjä), tohtori Suleiman Ndjai
(Senegal), Pierre de Gaulle (Sveitsi) ja ex-kansanedustaja Waldemar Herdt (Saksa)

Ensimmäisen puheevuoron käyttää ulkoministeri Sergei Lavrov, joka tuo kokoukseen presidentti Vladimir Putinin tervehdyksen. Siinä mainitaan, että orastavan kansalaisliikkeen pohjana ovat Venäjän ja muiden kansojen ystävyyden ja keskinäisen kunnioituksen perinteet, jotka ovat elossa huolimatta monissa maissa vallitsevasta Venäjä-vastaisesta hysteriasta ja yrityksistä kieltää jopa Venäjän suurten klassikkojen panos maailman kulttuuriperinnössä. Presidentti toivoo, että foorumi sujuu rakentavassa hengessä, mikä antaisi sysäyksen uusille hankkeille ja aloitteille luottamuksen ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi.

Sergei Lavrovin sanoista selviää, että venäläismielisten, eli russofiilien, liikkeen idean isä ja sen henkinen innoittaja on juuri Nikolai Malinov, Bulgarian venäläismielisten kansallisen liikkeen puheenjohtaja.

Lavrovin mukaan venäläismielisten liikkeen arvo on mm. siinä, ettemme kehoita ketään pyhään sotaan Länttä vastaan. Päinvastoin keskiajan ristiretkeläisten perilliset päättivät, että Venäjä on este matkalla totaaliseen dominointiin. Kiivaan hybrydisodan oloissa Venäjä ei pakota ketään valitsemaan puoltaan. Globaali-Etelä ja maailman ihmisten enemmistö pystyvät itse tekemään omat johtopäätöksensä. Hänen mukaansa Nikolai Malinovin lukeman Manifestin allekirjoittaminen ja saapuminen Moskovaan julistamaan Manifestin ideoiden toteutusta vaatii erityistä siviilirohkeutta.

Loppusanoissaan ministeri kiinnittää huoiota liikkeen kauniiseen logoon, jossa yhteen kiteytyvat korkea teknologia (sputnik) ja huipputaide (baletti) nojaavat liikkeen MIR –nimilyhennökseen (Mouvement International Russophile). Muistuttakoon venäjää osaamattomille, että MIR tarkoittaa venäjäksi sekä ’maailmaa’ että ’rauhaa’. Molempia tarvitaan jatkossa.

Vuorossa ovat Venäjän kaksikamarisen federaatiokokouksen tervehdykset. Ensimmäisenä puhuu Helsingissä suurlähetystön koulua käynyt Liittoneuvoston varapuheenjohtaja Konstantin Kosatchev. Seuraava on viime vuonna kuolleen poliitikko ja profeetta Valdimir Zhirinovskin manttelinperijä Leonid Slutskij, Duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja. Samalla luetaan ensimmäisen avaruuslentäjänaisen, kansanedustaja Valentina Tereshkovan tervehdys. Lentonsa jälkeen hän on vuosikymmeniä toiminut Neuvostonaisten komitean ja Ystävyysseurojen liiton puheenjohtajana.

Ei voi olla huomaamatta eri uskontojen edustajien värikkäitä asuja. Mukana ovat Venäjän kaikkien perinteisten uskontokuntien – ortodoksien, muslimien, juutalaisten, buddhalaisten ja luterilaisten – edustajat.

On vaikea löytää salista yhtäkään korkea-arvoista venäläistä, joka ei olisi kansainvälisten pakotteiden alla. Yksi heistä on Maailman venäläisen kokouksen varapuheenjohtaja miljardööri Konstantin Malofejev, joka lukee Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin tervehdyksen. Viikko ennen Russofiilien kokousta Venäjän turvallisuuspalvelu esti Malofejevin murhayrityksen, jonka takana ovat Ukrainan natsit.

Tauolla oli tilaisuus onnitella Nikolai Malinovia ja tehdä hänelle pari kysymystä. Toinen kiinnostava persoona, jota haastattelen, on yrittäjä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Unver Sel. Hän toimii Turkin krimintatarien yhdistyksen puheenjohtajana. Turkkiin kolmen viime vuosisadan kuluessa muuttaneita krimintatareja on yhtä paljon kuin suomalaisia Suomessa. U. Selin yhdistys kuuluu Krimin ystävien kerhoon ja harrastaa aktiivista yhteistoimintaa niemimaan yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa..

Lyhyen tauon jälkeen alkaa foorumin keskusteluosuus.

Puheenvuoron käyttää Ranskan presidentti Charles de Gaulle pojanpoika Pierre de Gaulle, 59. Hän on Sveitsissä olevan Rauhan, sovun ja kukoistuksen puolesta –säätiönsä puheenjohtaja. Hänen mukaan Ukrainan kriisin ovat provosoineet länsimaat, jotka olivat valehdelleet ja pettäneet Minskin sopimukset. Pierre de Gaullen mielestä hänen kuuluisa isoisänsä olisi nytkin Venäjän puolella.

Saksaa edustaa Venäjän saksalaisten kansainvälisen neuvoston puheenjohtaja Waldemar Herdt, 60. Hänen esisänsä tulivat Venäjälle keisarinna Katariina II:n aikana. Koulutukseltaan hän on agronomi. Waldemar perheineen muutti Saksaan Kazahstanista v. 1993. Viime kaudella hän edusti Bundestagissa Alternative für Deutschland –puoluetta.

Italian edustaja on aito siniverinen. Hän on prinsessa, kääntäjä ja journalisti Vittoria Alliata di Villafranca e Valguarnera. Maailman väkirikkainta valtiota, Intiaa, edustaa yhteiskunnallinen vaikuttaja ja matematiikan tohtori Ravi Krovvidi.

Erittäin kiinnostavan analyysin teki Suomessakin tunnettu geopoliitikko ja filosofi Aleksandr Dugin, 61. Varmaankin joku muistaa, että hänen tyttären – lahjakkaan journalistin Darja Duginan, 29, tappoi viime elokuussa ukrainalainen natsi.

Aleksandr ja Darja. Isä ja tytär

Dugin analysoi russofiilian ilmiötä. Rakkaus ei ole kaupantekoa. Russofiilia auttaa meitä, venäläisiä, ymmärtää itseämme paremmin. Miksi meistä pidetään? Miksi nämä ovat valinneet juuri meidät monista kansoista? Ilmeisesti rakastetaan jotain venäläisten myyttistä symbolia, lukuisten venäläisten kirjailijoiden ja säveltäjien luomaa salaperäistä ja romanttista hahmoa. Rakkaus velvoittaa. On yritettävä olla entistä parempi, korjata vikojaan ja puutteitaan. Tätä kaikkea pitäisi pohtia syvemmin. Mieluummin hyvässä seurassa ystävien ja pitkän, huurteisen kanssa.

Yhtäkkiä kiinalaiseen puhelimeeni tulee viesti tapahtumasta, jota foorumin osanottajat eivät toistaiseksi tiedä. Amerikkalainen superkallis tiedustelulennokki MQ-9 Reaper putosi aamulla Mustaan mereen. Samaan aikaan ilmassa oli tunnistuslennolla kaksi venäläistä hävittäjää. Maailma on taas luisumassa perikadon partaalle. Russofiileja tarvitaan maailmanrauhan pelastamiseen. Minunkin on aika palata Punaisen torin laitaan. Tuttuun näköalapaikkaani.

+++

Vastaa