Venäjä päivittää ulkopolitiikkansa – kolonialismin vastainen toimintaohjelma

Presidentti Vladimir Putin käsittelee parhaillaan Venäjän ulkopolitiikan päivitettyä versiota.

Presidentti Vladimir Putin käsittelee parhaillaan Venäjän ulkopolitiikan päivitettyä versiota. Uusi ”kansainvälinen toimintaohjelma” painottaa uuden siirtomaavallan vastustamista. Uutisen kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puheessaan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kokouksessa Moskovassa.

Venäjä on puheen perusteella luomassa uutta liittoumaa maista, joita yhdistävät menneen siirtomaakauden ja uuskolonialismin rasitukset ja kärsimykset. Pienestä liittokunnasta ei ole kysymys, sillä Lavrovin luettelossa olevissa maissa asuu kolme neljäsosaa ihmiskunnasta. ”Yhdysvallat ja siihen täysin sitoutunut muu länsi haluavat jakaa maailman maat ”poikkeuksellisten” ja ”orjien” ryhmiin”, Lavrov määritteli.

Tällainen maailma koostuu Washingtonin hyväksymistä ”oikeista” demokratioista ja toisaalta itsevaltaisesti hallituista maista kuten Venäjä, Kiina, Iran, Venezuela, Kuuba ja Pohjois- Korea.
Lavrov kuvaili vahvoin ilmaisuin näkemystään siitä, miten USA:n johtama länsi käyttäytyy. Kaikki on sallittua uskollisille. Muut ovat kovan paineen alla – uhkailun, sanktioiden, pelottelun ja kiristyksen kohteina.

Ulkoministerin mukaan Yhdysvallat aikoo levittää läntiselle pallopuoliskolle aikoinaan kehitetyn muita maita alistavan ”Monroen opin” muualle maailmaan. ”He haluavat muuttaa koko planeetan omaksi takapihakseen”, Lavrov sanoi. Hänen mielestään historiallinen muisti halutaan pyyhkiä puhtaaksi siirtomaavallan hirveyksistä; kansanmurhista, etnisistä puhdistuksista, orjakaupasta, rasismista samoin kuin luonnon ja muinaisten kulttuurien perinnön tuhoamisesta.

”Moskovan ja Pekingin suhteet ovat nyt historian parhaat”, ulkoministeri lausui ja kertoi strategisen kumppanuuden Intian kanssa kehittyvän ”asteittain. ja intensiivisesti”. Hyvien suhteiden luetteloon kuului liuta Kaakkois-Aasian, Afrikan, Lähi-Idän, Väli- ja Etelä-Amerikan maita.

Venäjä jatkaa vuorovaikutusta kehitysmaiden – maailman enemmistön – kanssa kahdenvälisesti ja myös erilaisten monenvälisten rakenteiden kautta. Lavrov painotti erityisesti BRICS:n ja SCO:n merkitystä. (SCO on Kiinan aloitteesta vuonna 2001 perustettu yhteistyöjärjestö, johon kuuluvat Venäjä, Intia,Iran, Kazakstan, Kirgisia, Pakistan, Tadzhikistan ja Uzbekistan.)

Kaiken kaikkiaan Lavrov kuvasi suurinta osaa maapalloa kattavan uuden koalition ääriviivoja. Hänen mukaansa se poikkeaa olennaisesti USA:n johtamasta ”valheiden valtakunnasta” (nimitys on Putinin keksimä, Lavrov huomautti), jonka pakkolunastuksilta ja entisten siirtomaaherrojen ”valtiorosvoilta” kukaan ei ole suojassa. Uudessa liittoumassa ei ole ”keppikuria” kuten EU:ssa ja Natossa, eikä siellä etuilla tai aseteta tärkeysjärjestykseen. ”Päätökset tehdään etujen todellisen tasapainon perusteella”, Lavrov kehui.

5 kommenttia julkaisuun “Venäjä päivittää ulkopolitiikkansa – kolonialismin vastainen toimintaohjelma

  1. Olisiko tämä alku rauhalle?
    YK: Venäjäläisurheilijoiden sulku on syrjintää. Rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia.
    Kansainvälinen Olympiakoomitea KOK, haluaa Venäjän ja Valkovenäjän takaisin Olympialaisiin.
    IIHF, Kansainvälinen jääkiekkoliitto vaatii Venäjää MM- turnauksiin.
    t: Piia Teittinen- Laine toiveikkaana.

  2. Tuota lukiessa tulee se ymmärrys, että kolonialismin rankentaminen meillekin on täyttä faktaa. Saamme vasallin paikan väärään kehityssuuntaan.
    Kun historiasta muistaa, miten valtavan työn Gandhi joutui tekemään irrottautuessaan siirtomaa-asemastaan, niin on järjenvastaista, että Suomi tieten tahtoen haluaa luopua itsenäisyydestään ja vapaudestaan siirtomaa-aseman saavuttaakseen.

Vastaa