Kansainvälinen rikostuomioistuin: Putinille ja Lvova-Belovalle pidätysmääräys

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) esikäsittelyjaosto Haagissa on antanut pidätysmääräyksen kahdelle henkilölle Ukrainan tilanteen yhteydessä: Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja lasten oikeuksista vastaavalle presidentin komissaarille Maria Lvova-Belovalle.

Tuomioistuimen verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa todetaan, että näiden henkilöiden väitetään olevan vastuussa ”väestön (lasten) laittomasta karkotuksesta ja väestön (lasten) laittomasta siirrosta” Ukrainan alueelta Venäjän federaation alueelle.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi lausuntoa kommentoiden: ”Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöksillä ei ole merkitystä maallemme, ei myöskään oikeudelliselta kannalta”. Hän selitti, että Venäjä ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön osapuoli.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin toimii ns. Rooman perussäännön perusteella. Tuomioistuimen toimivaltaa eivät nykyään tunnusta Venäjän, Kiinan, Intian, Israelin, Iranin ja useiden muiden valtioiden lisäksi myöskään Yhdysvallat.

Bush Jr.:n hallinto kieltäytyi osallistumasta Rooman perussääntöön ja kutsui tätä yhdistystä ”valtioiden kansallisia etuja ja suvereniteettia loukkaavaksi”. Lisäksi osanottajavaltiot tekivät useiden maiden kanssa sopimuksia, jotka velvoittivat olemaan luovuttamatta Yhdysvaltain kansalaisia ICC:lle. Yhdysvallat uhkasi lopettaa kaiken tuen sopimuksen rikkojille.

+++

Vastaa