Xi Jinpingin Moskovan-vierailun aattona: Kumppanuutta ja vuoropuhelua

Kiinan ulkoministeriö on maan presidentin Moskovan vierailun aaattona eritellyt maansa Venäjä-suhteiden rakentamisen periaatteita.

Presidentin Xi Jinpingin Moskovan-vierailun aattona 20.-22. maaliskuuta Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin nimesi tiedotustilaisuudessa periaatteet, joiden mukaan suhteita Venäjään rakennetaan.

”Molemmat maat ovat aina pitäneet kiinni uudentyyppisestä suurvaltojen välisestä suhteesta”, Wenbin sanoi.  Hän huomautti, että tämäntyyppiseen suhteeseen liittyy pikemminkin kumppanuutta, kuin ryhmittymiin liittymistä, ja vuoropuhelua vastakkainasettelun sijaan.

Lisäksi kiinalaisen diplomaatin mukaan Moskova ja Peking tunnustavat aina rauhanomaisen rinnakkaiselon ja molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön periaatteet.

Kiinan ja Venäjän suhteet perustuvat liittoutumattomuuden, vastakkainasettelun välttämisen ja kolmansiin osapuoliin kohdistamattomuuden (non-targeting) periaatteisiin, Wenbin sanoi.

Hän totesi myös, että Venäjän ja Kiinan strateginen kumppanuus ulottuu paljon pidemmälle kuin kahdenväliset suhteet.

+++

1 kommentti julkaisuun “Xi Jinpingin Moskovan-vierailun aattona: Kumppanuutta ja vuoropuhelua

  1. Kumppanuus, suvereniteetti ja vastakkainasettelun välttäminen ovat asioita, joita Suomessakin pitäisi ajatella enemmän. Yksi näihin liittyvä asia on maahanmuutto. Osin rasistisenkin maahanmuuttovastaisuuden ja osin sinisilmäisenkin maahanmuuttomyönteisyyden sijaan maahanmuuton ainoa oikea ratkaisupaikka on Afrikka ja ne muut alueet, joissa painetta massojen maahanmuuttoon on. Siirtomaajärjestelmä ryösti satojen vuosien ajan avoimesti kehittymättömämpiä maita. Järjestelmän murentumisen jälkeen hyväksikäyttö on jatkunut, toteutettu akuutti kehitysapu on osaltaan ylläpitänyt alisteista asemaa. Apua on annettu, monilta osin vilpittömästi, mutta tehottomasti, pureutumatta rakenteisiin. Kiinan, Venäjän ja muiden Brics-maiden yhteistyö voi tuoda ajan myötä ratkaisun myös tähän ongelmaan. Maastamuuttopaineiden alla olevia Afrikan maita, ja muita alueita, on tuettava itsenäiseen ja tasavertaiseen alueittensa kehittämiseen.

Vastaa