VASILI ALASTON ON MOSKOVAN SUOJELIJA

Naapuriseuran Sanomien Moskovan kirjeenvaihtajan kaima on pyhimys.

Vasili Autuas (Vasili Alaston), Basil the Blessed (1.12.1469 – 2.8.1557), Venäjän ortodoksikirkon korkeasti kunnioittama pyhimys, ihmeidentekijä, viisas profeetta, Moskovan suojelija.

Vasili Autuas syntyi hurskaaseen talonpoikaisperheeseen Jelohovan kirkkokylässä lähellä Moskovaa. Samoilta seuduilta on syntyisin toinen venäläinen suuri profeetta – runoilija Aleksandr Pushkin.

Vasili oppi suutariksi. Hänen profeetallinen lahjansa paljastui, kun eräs kauppias tilasi
suutarilta uudet saappaat. Vasili nauroi aluksi ja sitten purskahti itkuun. Rauhoituttuaan hän kertoi, ettei kauppias pysty käyttämään tilaamiaan saappaita koska kuolee pian. Näin tapahtui kolmen päivän kuluttua.

16-vuotiaana Vasili lähti salaa Mokovaan, joka sijatsi vain parin-kolmen tunnin kävelymatkan päässä. Moskovassa alkoi askeetin pitkä taival. Vasili paljasti yhteiskunnan paheita ja vitsauksia sekä kristillisten arvojen laiminlyöntiä. Saadakseen puhua totta hän tekeytyi mielipuoleksi. Vasili luopui kaikesta maallisesta elämästä. Hän kantoi kaulassaan painavaa rautaketjua eikä käyttänyt koskaan jalkineita edes pakkaspäivinä. Moskovalaiset alkoivat kutsua häntä Vasili Alastomaksi.

Hänen tekojen taakse kätkeytyi aina kristillinen sanoma. Hän yritti sivistää ihmisiä. Erään tarinan mukaan Vasili heitti kiven lähellä Kremliä olleen kirkon Jumalanäidin ikoniin, mistä häntä rankaistiin hakkaamalla profeetta pahoin. Kun Vasilin neuvosta poistettiin maalikerros osoittautui, että ikoni oli maalattu pirun päälle. Se oli n.s. helvetillinen ikoni. Ihmiset rukoilivat sen edessä tietämättä, että palvelevat paholaista eivätkä Jumalaa.

Ajan myötä moskovalaiset oppivat kunnioittamaan Vasilia tunnustaen hänen ansionsa kamppailussa epäoikeudenmukaisuutta ja inhimillisiä syntejä vastaan.

Kerran Vasilille nauraneet myyjättäret sokaistuivat. Kun Vasili antoi näille anteeksi, näkö palautui. Eräänä talvipäivänä huijarit päättivät riistää Vasililta rikkaan pajarin lahjoittaman turkin. Toinen huijareista meni maahan pitkäkseen ja tekeytyi kuolleeksi. Vasili peitti hänet kalliilla turkiksellaan. Kun se otettiin pois mies oli kuollut.

Vasili teki ihmeitä yli 70 vuotta, ennusti tulevaisuutta ja saarnasi suopeutta. Hän kävi kapakoissa ja vankiloissa opastamassa ja tukemassa henkisesti rikollisia ja juoppoja.

Ivan Vasiljevitch IV, eli Iivana Julma, rakasti Vasilia kunnioittaen hänen viisauttaan. Tsaari kutsui Vasilia sydänten profeetaksi. Vasili ennusti Kazanin khaanikunnan ja sen pääkaupunki Kazanin valloituksen. Hän paljasti usein monarkin syntejä.

Kun hyvin vanha Vasili sairastui ja oli jo kuoleman kielissä, Iivana ja hänen vaimonsa Anastassija kävivät sairaan luona. Vasili osoitti sormellaan vuoden ikäistä vauvaa Feodoria ja sanoi, että juuri hän eikä vanhempi poika Ivan perii valtaistuimen.

Kun pyhimys kuoli, koko Moskova saattoi hänet hautaan. Keisari kantoi arkkua. Pyhä Moskovan metropoliitta Makarij suoritti jumalanpalveluksen. Vasili haudattiin Pyhän Kolminaisuuden temppelin hautausmaalle Punaisen torin laitaan, minne samaan aikaan rakennettiin Pokrovski katedraali. Pian moskovalaiset alkoivat kutsumaan sitä Autuaan Vasilin tuomiokirkoksi.

Kremlin Spasskaja –torni ja Pokrovski          katedraali (Autuaan Vasilin tuomiokirkko)

Vasili kanonisoitiin eli julistettiin pyhäksi vuonna 1558. Hänen kunniakseen on nimetty Pokrovski katedraalin eräs sivurakennus. Vasilia pidetään Venäjän pääkaupungin tärkeimpänä ortodoksisymbolina.

Pyhää Moskovan suojelijaa ja ihmeidentekijää Vasilia, joka ennakoi temppeleiden hävittämisiä ja niiden myöhempää uudelleenrakentamista sekä ennusti Venäjän kultaisen vuosisadan koittamista vuoden 2009 jälkeen, juhlitaan Venäjällä ja erityisesti Moskovassa elokuun 2. päivänä.

+++

Vastaa