ONKO VASILI OLEMASSA – Miljoonan euron veto tarjolla

Juha Hytönen -niminen henkilö on julkaissut minua ja Naapuriseuraa koskevan kirjoituksen Uuden Suomen verkkolehdessä. Yksi tavoite on siis saavutettu. Naapuriseura on huomattu.

Hytösen kirjoitus on mielenkiintoinen. Hän esimerkiksi epäilee, että nimimerkillä Vasili esiintyvä Moskovan kirjeenvaihtajamme on minun keksintöni, eikä oikeasti olemassa oleva henkilö. Tarjoan Hytöselle 1.000.000 €:n vetoa asiasta. Jos Vasili osoittautuu minun mielikuvitukseni tuotteeksi, Hytösen pankkitili pullistuu.

No, Vasili on olemassa. Hän keskusteli muutama päivä sitten muun muassa Sergei Lavrovin ja Aleksandr Duginin kanssa Moskovan kansainvälisessä Russofiilien kokouksessa. Se ehkä kertoo, ettei hän ole nakkikauppias Punaisella torilla vaan henkilö, jonka avulla saamme arvokasta tietoa siitä, mitä Moskovassa tapahtuu ja mitä siellä ajatellaan.

Hytösen kirjoitus ansaitsee huomiotamme. Se ja siihen tulleet kommentit kuvaavat osuvasti niitä suomalaisia, jotka kokevat tietämättömyyden lisäävän turvallisuutta. Miten vaarallista olisi lukea juttuja, jotka kertovat venäläisten ajatuksista ja elämästä! Miten pelottavaa olisi tietää, mitä Venäjän johtajat ja älymystö tuumailevat! Heihin meillä Naapuriseurassa on yhteys nimimerkki Vasilin ansiosta.

Juha Hytönen kirjoittaa, että olen kääntynyt ”Kremlin roskan äänitorveksi”. Hän ei tarkenna, mitä tuo roska on, mutta pitää ”koomisena” nimimerkki Vasilin haastattelussa olleita mainintoja Suomen ja itänaapurin hyvistä suhteista esimerkiksi 1970-luvulla. Tähän puutun vakavasti:

Olin 1970-luvulla Suomen Kuvalehden päätoimittaja, voisi sanoa että yhteiskunnan näköalapaikalla. Suomen ja Neuvostoliiton suhteet eivät olleet koomisia vaan käytännöllisiä. Maan presidentti tiesi, miten käyttäytyä suurvaltanaapurin kanssa. Suomen kansa taas luotti presidenttiin. Sodan uhkaa ei ollut. Saimme elää vaurastuvaa ja realistista rauhan aikaa.

Puheet suomettumisesta, kyyristelystä ja rähmällään olosta sopivat nykyiseen tilanteeseen, eivät 1970-lukuun. Journalistina sain tehdä työtäni normaalisti. Sananvapaus oli paljon paremmalla tolalla kuin nyt. Mediapoolin korvasi Urho Kekkonen huomauttelemalla ”neulanpistoista”. Me elimme hyvin ja Suomi käyttäytyi hyvin, omien etujensa mukaisesti.

Juha Hytösen kirjoituksessa on toinenkin vakavasti otettava kohta, tämä: ”Saarta ja hänen kaltaisiaan vakavasti otettuja hahmoja on Suomessa syytä seurata paljon tarkemmin kuin putkosia ja vastaavia.”

Halveksiva ja poissulkeva suhtautuminen Janus Putkoseen (ja toisaalla tekstissä Johan Bäckmaniin) on typerää. Mutta puhe paljon tarkemmasta seurannasta on ehkä harkitsematon mutta sellaisenakin viittaus suuntaan, johon Suomessa ollaan matkalla – haluun kajota sananvapauteen silloin, kun sen koetaan uhkaavan yksisilmäistä todellisuutta. Sen tien päässä on yhden totuuden yhteiskuntamalli, jonka nimen me tiedämme.

Kun tämä on kolumni, saanen päättää dramaattisesti: Herra armahda heitä, he eivät halua tietää.

6 kommenttia julkaisuun “ONKO VASILI OLEMASSA – Miljoonan euron veto tarjolla

 1. TÄRKEÄ FOORUMI
  Naapuriseuran Sanomat on tärkeä foorumi, joka tuottaa oikeaa tietoa Venäjästä ja venäläisistä. Sitä kaivataan vallitsevan Venäjä-vastaisen propagandan vastapooliksi, jota propagandaa valtamedia levittää. Valtamedia syyllistyy kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. On lukuisia vaihtoehtomedioita, mutta Naapuri Seudun Sanomat kunnostautuu laadullaan. Voi vain toivoa, ettei se joudu syytteeseen liian objektiivisen tiedottamisen johdosta russofobiaa potevan virkakunnan toimesta. Toivotan Naapuriseuran Sanomille laajaa kannatusta!

 2. Kyllä tämän päivän Suomessa on melkein mahdoton sanoa mitään hyvää tai totuudenmukaista Venäjästä.
  Tilanne lienee jopa pahempi, kuin 30-luvulla talvisodan aattona.
  Yhtä asiaa en vain ymmärrä.
  USA on 30 vuoden aikana käynyt n. 20 sotaa eri puolilla maailmaa ja kukaan ei ole USAn sen aikaisia johtajia siitä sen kummemmin syyttänyt. NÄMÄ sodat ovat olleet tuhansien kilometrien päässä USAn rajoista, eivätkä kohdemaat ole olleet minkäänlainen sotilaallinen uhka USAn rajoille tai kansalaisille.
  Venäjä aloitti tämän sodan estääkseen NAton laajenemisen omille rajoilleen ja toisaalta suojellaakseen venäjän kansalaisia Ukrainassa.
  Nämä länsimaiset oikeusvaltiot ovat mielestäni epäoikeudenmukaisia.
  Oikeusvaltio EU:n mukaan on valtio, joka ottaa käskyt EU:lta, eikä pullikoi vastaan.

 3. Jäi tuossa äsken sanomatta, että tällinen julkaisu on tosi tarpeellinen.
  Tosin ne, jotka on saatu tarpeeksi aivopestyä, eivät pysty ottamaan vastaan muita mielipiteitä.
  Tällaisen julkaisun kirjoittajan pitää olla rohkea, koska hän asettaa itsensä maalitauluksi
  kaikille Venäjä vihaajille. kaikenlaista pa..skaa tulee varmaan niskaan.
  Tärkeä julkaisu kaiken kaikkiaan.
  Monesti tuo ns. huono julkisuus on tehokkain mainontakeino.

 4. Tämä nimittely ym kuten ”Putin maksaa sinulle” ja tiesmitkä nimittelyt otettiin Suomessa käyttöön jo heti 2014 kun eräs ylen ns toimittaja lenteli helsingin rannoilla ylen maksamalla helikopterilla ja etsi sukellusveneitä. Minäkin olen samaisilla rannoilla asunut ja käynyt siellä armeijankin joskus menneellä vuosituhannella ja näin ollen tiedän ettei siellä vettä ole missään kuin muutama metri. Hieman oli vaikeaa kuvitella siihen Putinia ydinsukellusveneen kannelle huutamaan, hiio hoi! No, väitteet tiesmistä venäjän yhteyksistä ei suinkaan loppunut siihen. Ja onhan se tehokas keino lopettaa keskustelu siihen. Nykyisin on aivan sama mitä tiedät Venäjästä ja missä siellä olet käynyt ja mitä sieltä kuuluu. Se ei uppoa tähän mediauniseen kalloon mitenkään. Siis emme enää keskustele. Ilmeisesti se on ollut jonkun tahon tarkoituskin. Ns valtamedia levittää mitä uskomattomimpia teoriota Venäjästä ja Putinin lähipiiristä. Eikä se enää ole edes kansanryhmää vastaan kiihottamista. Eipä niin… Jos nyt on yhtään aivonystyröitä jäljellä huomaa äkkiä, että Venäjällä on jo tarpeeksi Siperiaa, ei sen tarvitse tulla sitä täältä hakemaan. Eikä se Ukraina liity suomeen mitenkään eikä Venäjä ole Suomea uhannut mitenkään sitten vuoden 1991. Mutta Venäjä esitään tyhmänä jonka lempiharrastus on ampua itseään jalkaan. Ja näin saatiin Suomi 1700 ihmisen kyselyllä liittymään siihen Venäjän ainoaan uhkaan, eli Natoon. Onnea Suomalaiset! Oikea Demokratian Riemuvoitto!

 5. Ääh…tuolla Usarissa on pilvin pimein sotahulluja, jotka ohimosuonet pullollaan haluavat päästä lahtamaan venäläisiä, Hytönen, Kuikka, Salonen, Lavonen, Villikari, kaikkein hulluimpana Suutari ja Kajanto. Kaikilla aikuisten miesten kuvat profiilissa, mutta jutut ovat tasoa meidän iskä …teidän iskä. Huolimatta tappamisen himosta, kukaan ei ole tainnut ilmoittautua Ukrainan itärintamalle, vellihousuja kaikki, isot puheet.
  Itse olen kiinnittänyt huomioni presidentti Niinistöön, joka kääntää takkiaan joka tilanteessa. Niinistö on pettänyt Suomen kansan jo useaan kertaan; euro-valuutta, nato-kansanäänestys, viimeisimpänä hand i hand -natoon. Niinistö pelasi kaverina lätkää Putinin kanssa, nyt nuolee Erdon peetä, vastenmielinen kaveri, Suomen historian huonoin presidentti.

Vastaa