Marina Kangasniemi on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalainen – ”Ei ole ollut suuria ongelmia”

Porissa asuva Marina Kangasniemi ei ole arjessa törmännyt ongelmiin kaksoiskansalaisuutensa takia.

”Minulla on sekä Suomen ja Venäjän kansalaisuus. Kukaan ei ole koskaan kysynyt minulta mitään kansalaisuudesta tai kahdesta passista”, hän kertoo.

Marina Kangasniemi on syntynyt Neuvostoliitossa, Leningradissa. Hän asui elämästään 43 vuotta sekä Neuvostoliitossa että Venäjällä. ”Elämäni Neuvostoliitossa oli hyvää aikaa. Siksi halusin myös Venäjän federaation passin”, hän sanoo.

Yle kertoi (https://yle.fi/a/74-20017080) Venäjän kaksoiskansalaisten kokemasta syrjinnästä Suomessa. Erityisesti syrjinnän kohteena ovat ne ammatit, joiden epäillään olevan pakotteiden alla kuten lentäjät ja erityisalojen tutkijat. Myös urheilukilpailuissa esiintyy rasismia. Venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita ei haluta mukaan esimerkiksi hiihtokisoihin.

”Joskus on tullut vastaan suomalaisia, jotka vihaavat venäläisiä sekä arkielämässä että töissä. Minulla ei kuitenkaan ole ollut suuria ongelmia”, Marina Kangasniemi sanoo.

”Venäjän passi helpottaa Venäjälle matkustamista. En tarvitse Venäjän viisumia”, hän jatkaa. ”Venäjän kielestä on sen sijaan apua Suomessa. Se auttaa minua kommunikoimaan maanmiesteni ja ukrainalaisten pakolaisten kanssa. He melkein kaikki puhuvat venäjää”, Marina Kangasniemi toteaa.

Marina Kangasniemi on naimisissa suomalaisen painonnoston olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemen kanssa. Kalle voitti Suomen joukkueen ainoan kultamitalin Meksikon kisoissa vuonna 1968 yhteistuloksella 517,5 kg. MM-kultaa hän voitti vuonna 1969 ja EM-kultaa 1969 ja 1970. Kaikkiaan mahtavaan uraan kuului 17yleisen sarjan maailmanennätystä.

Marina ja Kaarlo Kangasniemi Porin kaupungintalolla juhlistamassa Kaarlon olympiakultaa. Sen voittamisesta on tullut kuluneeksi tasavuosia. ”Paljon on vettä virrannut Kokemäenjoessa siitä päivästä, Kalle tuumii.

Vastaa