Seymour Hersh saksalaislehdelle: ”Norjalaiset tiesivät mitä tekivät”

Amerikkalainen Pulitzer-palkittu toimittaja Seymour Hersh sanoo saksalaisen Berliner Zeitung -lehden haastattelussa norjalaisten tienneen ja ymmärtäneen, mitä he tekivät laukaistessaan Nord Stream-putket tuhonneet räjähteet.

”He tekivät mitä tekivät. Ja tiesivät ja ymmärsivät mistä on kyse”, Hersh väittää. Hänen mukaansa norjalaisten tehtävä oli ensin löytää oikea paikka operaatiolle. He päätyivät Bornholmin saaren edustalla olevaan alueeseen, jonka syvyys oli noin 80 metriä. Sinne amerikkalaiset Panama Cityssä koulutetut sukeltajat pystyivät menemään ilman raskaita varusteita.

Sukeltajien oli palattava pintaa hitaasti. Sitä varten paikalle oli tuotu painekammio, jota kahden sukeltajan käyttöön. Ongelma oli Hershin mukaan vaara, että operaatio paljastuisi, koska Itämeren liikennettä seurataan eri tahoilla hyvin intensiivisesti. Apuna salailussa käytettiin Naton Laivaston BALLTOPS-harjoitusta, johon osallistui suuri määrä aluksia.

”Monet maat lähettivät sinne miinaryhmiä. Yksi ryhmä laski miinoja, toinen etsi ja räjäytti niitä. Miinoja siis räjähteli, ja sinä aikana syvänmerensukeltajat saattoivat toimia ja kiinnittää miinat putkistoihin”, Hersh kertoo. Hänen saamiensa tietojen mukaan miinojen asettaminen kesti vain pari tuntia.

Apua pyydettiin muilta valtioilta

Sabotaasin tämä vaihe toteutettiin kesäkuussa 2022 harjoitusten loppuvaiheessa. Hershille on kerrottu, että viime hetkillä Valkoisessa talossa hermostuttiin. ”Presidentti sanoi, että hän epäröi (kesäkuussa), mutta muutti sitten mielensä ja antoi (syyskuussa) uuden käskyn.” Pommit oli mahdollista räjäyttää kauko ohjaimella milloin tahansa. Pelkona oli kuitenkin, että jos ne ovat vedessä pitkään, ne eivät toimisi. Erityisesti oltiin huolissaan kahdesta paikoilleen asetetusta pommista.

Hersh kertoo Berliner Zeitungin toimittajalle, että Yhdysvaltojen oli pyydettävä ongelmaan apua muiden maiden tiedustelupalveluilta. Tästä mielenkiintoisesta yksityiskohdasta hän ei sanojensa mukaan kirjoittanut paljastusjutussaan, vaan jätti tahallaan asian kertomatta. Syytä ”itsesensuuriin” Hersh ei maininnut.

Haastattelusta voi löytää jälkiä Seymour Hershin käyttämiin lähteisiin. Tähtitoimittaja nimittäin kertoo, että operaation toteuttamisen jälkeen ”koko asia alkoi olla vastenmielinen ihmisille, jotka tekivät sen”. Siinä ryhmässä syntyi ”paljon vihaa ja torjuntaa”, joka Hershin mukaan selittää hänen saamiensa tietojen runsautta.

”Kerron teille vielä jotain: amerikkalaiset ja eurooppalaiset putkistojen rakentajat tietävät, mitä tapahtui. Putkistoja rakentavat yritykset tietävät tarinan. En saanut juttuani heiltä, mutta huomasin nopeasti, että he tietävät”, Hersh sanoo.

”Minua pelottaa”

Berliner Zeitungin toimittaja Fabian Scheidler kysyy Hershin mielipidettä Yhdysvaltain motiivista sabotaasiin. Hersh viittaa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin sanoihin räjäytysten jälkeen. Blinken uhosi, että nyt Venäjältä on viety tärkeä voimatekijä, mahdollisuus käyttää putkistoa aseena.

”Kyse oli siitä, ettei Venäjä enää voinut painostaa Länsi-Eurooppaa lopettamaan tuki USA:lle Ukrainan sodassa.” Yhdysvallat pelkäsi, ettei Eurooppa enää haluaisi tukea lännen kannalta huonosti menevää sotaa, vaan että esimerkiksi Saksa poistaisi pakotteet talven kylmyyden takia.

Hersh tylyttää Valkoisen talon päättäjiä sanomalla, etteivät ulkoministeri ja jotkut muut hallituksen jäsenet ole syvällisesti ajattelevia ihmisiä. Yhdysvaltain liike-elämässä taas pidettiin siitä, että räjäytykset edistäisivät amerikkalaisten kilpailukykyä.

”Olen varma, että jotkut ajattelivat: – Voi pojat, tämä antaa amerikkalaiselle taloudelle pitkäaikaisen sysäyksen”, Hersh sanoo, mutta on sitä mieltä, että Valkoisessa talossa ajateltiin enemmänkin sotaa. ”He halusivat voittaa sodan, he halusivat voittaa voiton. He halusivat, että Ukraina voittaa jotenkin maagisesti.”

Hersh povaa sodalle ikävää loppua Yhdysvaltain kannalta, ja että räjäytys leimaa USA:n ikävällä tavalla: ”Tämä sota ei lopu niin kuin amerikkalaiset haluavat sen loppuvan. Minua pelottaa se, että presidentti oli valmis tekemään jotain tällaista. Ihmiset jotka suorittivat tehtävän uskoivat presidentin tietävän, mitä hän teki Saksan kansalle, että hän rankaisi sitä sodasta, joka ei sujunut hyvin.”

Vastaa