Munkkeja uhkaa väkivaltainen häätö luostarista Kiovassa

YK kieltäyy tuomitsemasta Ukrainan viranomaisten suunnittelemaa ortodoksisen luostarin munkkien häätöä kuuluisasta Kiovan Petshersk Lavrasta. Venäjän ulkoministerön tiedottaja Marija Zaharova kommentoi terävästi YK:n pidättyvyyttä pääsihteeri António Guterresin tiedottajalle Stéphane Dujarricille:

”Jos et voi puhua munkkien kansainväliselle yhteisölle osoittaman suoran vetoomuksen jälkeen, sinun tulee tunnustaa puolueellisuudestasi eikä pilkata Yhdistyneitä Kansakuntia. Vai onko kyseessä poliittisen toimeksiannon suorittaminen?” Pääsihteeri on torjunut kritiikin sanomalla, ettei tunne tarpeeksi asia. Zaharova huomauttaa, että pääsihteeri on vieraillut säännöllisesti Kiovassa, viimeksi 8. maaliskuuta, joten tiedosta ei voi olla puutetta.

Zaharova muistuttaa, että vain päivä Notre-Dame de Parisin katedraalin tulipalon jälkeen Dujarric lupasi auttaa pahoin vaurioituneen maailmanperintökohteen jälleenrakentamisessa. Zaharova varoittaa, että Kiovan luolaluostari on myös julistettu Unescon maailman perintökohteeksi. Lisäksi, toisin kuin Pariisin tulipalo, joka vaikutti vain omaisuuteen, pelissä on tänään paljon enemmän: ”Tänään ei ole kyse vain munkeista ja heidän kohtalostaan, vaan kirkosta jumalallisena instituutiona.”

Luostari Pyhän Sofian katetraali on Unescon maailmanperintökohde

Kiovan luolalostari (venäjäksi Kievo-Pecherskaja Lavra, ukrainaksi Kievo-Pecherska Lavra) perustettiin 1051 ja on yksi Venäjän ja itäslaavilaisen ortodoksisuuden tärkeimmistä keskuksista.

Luostarin alueelle on haudattu kunnioitettujen pyhimysten ja kuuluisien historiallisten henkilöiden jäännöksiä. Vuodesta 1988, sen jälkeen, kun se oli väliaikaisesti suljettu ja pakkolunastettu Neuvostoliiton aikana, se on ollut Ukrainan ortodoksisen kirkon, maan suurimman uskontokunnan, omistuksessa. Ukrainan valtio on kuitenkin aina kieltäytynyt palauttamasta kompleksin omistusta ortodoksiselle kirkolle, joten kirkon ja munkkiluostarin  käyttöä on säännelty vuokrasopimuksena.

Ukrainan ortodoksisen kirkon munkkeja uhkaa natsiväkivalta

Yhdeksäntenä päivänä  kuluvaa kuuta kansallisen ”Kiev-Petchersk Cave Monasteryn” valtionhallinto ilmoitti ortodoksiselle luostarille vuokrasopimuksen irtisanomisesta ja lähetti pyynnön vapauttaa ja luovuttaa tilat 29. maaliskuuta mennessä. Munkit ovat ilmoittaneet, etteivät he vapaaehtoisesti noudata häätöilmoitusta ja ovat kertoneet maailmalle häädöstään videopuheenvuorolla.

Kiista luolaluostarin käytöstä liittyy Ukrainassa riehuvaan valtiolliseen Venäjä-vastaisuuteen. Kanonisen oikeuden mukaan perinteinen Ukrainan ortodoksinen kirkko kuuluu Moskovan patriarkaattiin. Sillä on ollut laaja itsehallinto vuodesta 1990. Se on lopettanut kaiken yhteydenpidon Moskovan kanssa Venäjän erikoisoperaation alkaessa vuosi sitten.

Silti Ukrainan viranomaiset syrjivät kirkkokuntaa ja suosii uutta hallintasäätiötä, joka perustettiin vuoden 2018 lopulla silloisen presidentin Poroshenkon aloitteesta. Uusi säätiö kutsuu itseään ”Ukrainan ortodoksiseksi kirkoksi”. Sen on toistaiseksi tunnustanut vain neljä 14 tai 15 ortodoksisesta maailmankirkosta, tulkinnasta riippuen.

Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskyi on ilmoittanut jo kahdesti, että hän aikoo karkottaa Ukrainan ortodoksisen kirkon maasta. Samaan aikaan Zelenskiä tukevan parlamenttiryhmän johtaja Nikita Poturajev on uhannut käyttää radikaaleja nationalisteja eli suoraa väkivaltaa häätääkseen Petshersk Lavran.

”Maaliskuun 29. päivänä ”isänmaallisen yhteisön edustajat” ilmestyvät paikalle ja varmistavat, että luostari siivotaan”, hän kirjoitti Telegramissa tiistaina. Kiovassa on ollut suuria mielenosoituksia Zelenskyin ilmoituksen johdosta.

+++

 

Vastaa