Yhdysvalloilta 113 miljardia Ukrainan sotaan – ja korruptioon

Yli 113 miljardia dollaria USA:n taloudellista apua aseisiin, ammuksiin, koulutukseen, logistiikkaan, tarvikkeisiin, palkkoihin ja stipendeihin on virrannut Ukrainalle alle vuodessa.

Huolet aseiden joutumisesta terroristien käsiin ja dollareiden päätymisestä korruptoituneiden viranomaisten taskuihin kasvavat amerikkalaisten keskuudessa samaan aikaan kun koko avun antamisen vastustus kasvaa.

Tom Vanden Brook ja Rachel Looker (USA Today 19-02-2023; linkki 1) kirjoittivat, että kongressin ylitarkastaja ja jotkut edustajainhuoneen republikaanit vaativat Ukrainalle annettavaa sotilaallista ja humanitaarista apua valvottavan tarkemmin.

Työn mittakaava on valtava. Kongressin vuonna 2022 myöntämä 113 miljardia dollaria lähestyy 146 miljardia dollaria, mikä käytettiin 20 vuoden aikana sotilaalliseen ja humanitaariseen apuun Afganistanille, vaikka Yhdysvaltain joukkojen lähettäminen sinne oli paljon kalliimpaa.

”Kun käytetään näin paljon rahaa näin nopeasti, näin pienellä valvonnalla, liittyy rahankäyttöön aina petoksia, tuhlausta ja väärinkäyttöä – valtavia määriä”, Kongressin erityistarkastaja John Sopko sanoi. Sotatoiminnasta vastaava Pentagon torjuu tämän ja sanoo, että turvatoimia on otettu käyttöön sen varmistamiseksi, että Ukrainan joukot ovat vastuussa Yhdysvaltojen aseista niiden siirron jälkeen.

Gallup-tutkimusten mukaan niin amerikkalaisten kuten Kongressinkin tuki Ukrainan sotilasavulle on edelleen vahva, mutta se vähenee. Tammikuussa tehty kysely osoitti, että:
– 48 % yhdysvaltalaisista kannatti aseiden toimittamista Ukrainalle,
– 29 % vastusti, ja
– 22 % sanoi, että he eivät kannata eivätkä vastusta.

Kannattajia on paljon vähemmän kuin toukokuussa 2022, jolloin 60 % yhdysvaltalaisista kannatti aseiden lähettämistä Ukrainalle. Kongressin mukaan tuki oi heiketä entisestään ilman suurempaa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta käytetyistä kymmenistä miljardeista dollareista.

Veronmaksajien kustannukset kasvavat, kun Bidenin hallinto lähettää Ukrainaan yhä kehittyneempiä ja kalliimpia aseita, kuten Abrams-panssarivaunuja. Kansa edellyttää, että apu päätyy oikeisiin käsiin, ja vaatii tarkempaa valvontaa.

Sotilasavun valvonta mahdotonta

USA Today -artikkelin siteeraamassa Pentagonin valvontaraportissa 2022 todettiin Yhdysvaltain virastojen vaikeudet seurata käytettyjä miljardeja. Raportin mukaan loppukäyttövalvontaa ei kyetty tarjoamaan puolustuslaitoksen politiikan mukaisesti Ukrainassa.

”Loppukäytön valvonta” sisältää aseiden ja ammusten sarjanumeroiden seurannan sen varmistamiseksi, että niitä käytetään tarkoitetulla tavalla. Ukrainassa ei ole Yhdysvaltain taistelujoukkoja paikalla, ja presidentti Joe Biden on luvannut pitääheidät poissa taisteluista.

Tuhansien aseiden ja miljoonien ammusten lisäksi Pentagon on lähettänyt maahan yli 1 600 kannettavaa Stinger- ilmatorjuntaohjusta. Ilman riittäviä suojatoimia ne voivat joutua vääriin käsiin, jopa terroristeille.

Raportin mukaan varastokirjanpito on vaikeaa. Ukrainassa on vähän Yhdysvaltain joukkoja tai ulkoministeriön henkilöstöä. Ukrainalaiset itse kirjaavat ja jäljittävät USA:n tarvikkeita ja toimittavat kulu- ja vahinkoraportteja. On vaara, että korruptoituneet virkamiehet siivoavat kirjanpitoa. Avun suuri määrä ja nopeus sekä sodanaikainen toimintaympäristö aiheuttavat merkittävän väärinkäytön ja harhautuksen riskin.

Republikaanit vaativat valvontaa: ”Tarvitaan totuuden kertojia”. Ukrainalla on ollut masentava korruption historia, ja presidentti Zelenskyi on asettanut sen korjaamisen ensisijaiseksi tavoitteekseen. Ukraina on Transparency Internationalin korruptioindeksissä sijalla 116 yhteensä 180 maasta.

Korruptio heikentää ukrainalaisten uskoa omaan hallitukseensa ja tämä rapauttaa taistelijoiden motivaatiota. Näin kävi myös Afganistanissa. Talebanit valloittivat Kabulin lähes ilman taistelua, koska afgaanit eivät enää uskoneet hallitukseensa. USA Today -artikkelin mukaan Kongressin lainsäätäjät vaativat lisätietoja siitä, kuinka paljon rahaa on lähetetty Ukrainaan ja miten se on käytetty:

”Amerikkalaiset ansaitsevat tietää tarkalleen, mihin heidän rahansa menevät. Yksityiskohtainen ja läpinäkyvä kirjanpito on ehdottoman välttämätöntä. Olemme velkaa amerikkalaisille veronmaksajille tiedot siitä, kuinka heidän rahojaan käytetään.” 

Bidenin hallinnon virkamiehet tekivät hiljattain matkan Kiovaan tavoitteena valvoa paremmin Ukrainan avustusten käyttöä. Hallinto tukee uutta erityistarkastajan toimistoa, joka keskittyy yksinomaan Ukrainan apuun. Tarvitaan joku, joka uskaltaa puhua totta pelkäämättä Washingtonin reaktioita. Tarvitaan totuuden kertojia.

Kansan vastustus sotaan osallistumisesta kasvaa

Tuhannet ihmiset kokoontuivat pari päivää sitten Washingtoniin vaatimaan sotilaallisen avun lopettamista Ukrainalle (linkki 2). Osallistujat kertovat: ”USA käy proxy-sotaa pakottamalla ukrainalaiset sotimaan USA:n puolesta Venäjää vastaan tavoitteenaan taloudelliset edut. Sotilasapu ei auta ketään.

”NATO on ollut tie tuhoamiseen ja aggressioihin perustamisestaan alkaen ja NL:n hajoamisen jälkeen sillä ei ole ollut järkevää tehtävää. Se on vain laajentunut ja levittänyt sotia ja aiheuttanut valtavan vaaran koko maailmalle.”

Kongressiedustaja Matt Gaetz (republikaani, Florida) esitteli hiljattain edustajainhuoneen päätöslauselman, jossa vaaditaan Yhdysvaltojen sotilaallisen ja taloudellisen avun lopettamista Ukrainalle. Gaetz on toistuvasti arvostellut Yhdysvaltojen taloudellista osallistumista. Päätöslauselmalla on 10 tukijaa, ja joukko ”kehottaa kaikkia taistelijoita pääsemään rauhansopimukseen.”

Toivokaamme, että tämä ryhmä kasvaa Kongressissa.

Fil.tri Mikko Punkari

https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2023/02/19/oversight-ukraine-russia-
military-aid/11271555002/
https://www.youtube.com/watch?v=xYNzLaba-64

Vastaa