Kiinan lähettiläs kyseenalaisti Ukrainan suvereniteetin

Ranska, Ukraina ja Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua ilmaisivat tyrmistyksensä sen jälkeen, kun Kiinan suurlähettiläs Pariisissa kyseenalaisti entisten Neuvostoliiton maiden, kuten Ukrainan, suvereniteetin. Näin kertoo uutistoimisto Reuters.

Kysyttäessä, onko Krim osa Ukrainaa vai ei, Kiinan suurlähettiläs Lu Shaye sanoi Ranskan televisiossa perjantaina esitetyssä haastattelussa, että historiallisesti se on osa Venäjää ja että entinen Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov on tarjonnut sitä Ukrainalle.

”Näillä entisen Neuvostoliiton mailla ei ole todellista asemaa kansainvälisessä oikeudessa, koska ei ole olemassa kansainvälistä sopimusta niiden suvereenin aseman toteuttamiseksi”, Shaye lisäsi.

Ranska vastasi sunnuntaina ilmaisemalla ”täyden solidaarisuutensa” kaikille liittolaismaille, joita asia koskee, joiden se sanoi saaneen itsenäisyytensä ”vuosikymmenien sorron jälkeen”.

”Erityisesti Ukrainan osalta koko kansainvälinen yhteisö, mukaan lukien Kiina, tunnusti sen kansainvälisesti rajojen sisällä vuonna 1991, mukaan lukien Krimin”, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Tiedottaja lisäsi, että Kiinan on selvennettävä, heijastavatko nämä kommentit sen kantaa vai eivät.

Kolme Baltian maata ja Ukraina, jotka kaikki kuuluivat entiseen Neuvostoliittoon, reagoivat samalla tavalla kuin Ranska.

”On outoa kuulla absurdi versio ’Krimin historiasta’ sellaisen maan edustajalta, joka on tarkka tuhatvuotisesta historiastaan”, Ukrainan presidentin vanhempi avustaja Mykhailo Podolyak kirjoitti Twitterissä.

Kiinan ulkoministeriö ei vastannut välittömästi Reutersin kommenttipyyntöön.

+++

Toimituksen huomautus. Valtion kansainvälis-oikeudellinen asema ja rajat määräytyvät siitä, onko emämaan kanssa käyty kansainvälisen oikeuden mukaiset alueluovutuksiin ja rajoihin liittyvät neuvottelut. Käsityksemme mukaan näin ei ole toistaiseksi tapahtunut. Melkein kaikkiin rajoihin liittyy avoimia ja piileviä ongelmia. NL:n hajoaminen synnytti runsaasti uusia rajoja, jotka eivät vielä ole vakiintuneet ja joihin liittyy paljon epävarmuutta. Uusien valtioiden ja Venäjän väliset rajat noudattavat entisiä NL:n eri neuvostotasavaltoja erottavia rajoja. Niiden rajojen ongelmana oli muodollisuus, joka ei vastannut kansainvälistä rajojen käsitettä. Tässä mielessä kiinalaisten näkemys ei ole mitenkään outo.

+++

Vastaa