Savua vastatuuleen ja pissahätä

Kunnianhimoisen uutistoimittajan työ ei aina ole helppoa. Joskus se on myös raskasta. On esimerkiksi suoritettava vaativia kenttätutkimuksia.

Ilta-Sanomat oli lähettänyt uutisnenällä varustetun toimittajan selvittämään Helsingin Tehtaankadulla havaittua savun hajua. Reportteri kertoo porautuneensa asiaan vaeltelemalla kadulla tunnin ajan nenä herkkänä.

Kun mm. meppi Heidi Hautala on esittänyt, että haju tulee Venäjän suurlähetystön alueelta, IS kyseli kadun kulkijoilta, voivatko he vahvistaa epäilyn. Vastaukset olivat vaihtelevia. Osa epäili Venäjää, osa ei.

Yksi todistajista mainitsi lähistöllä tehtävästä remontista, jonka hajuhaitoista oli varoitettu asukkaita. Toimittaja mainitsi tuon havainnon. Hän tapasi myös henkilön, joka kehui hajuaistiaan ja kertoi olevansa viininmaistaja, joten sävyt ja vivahteet hän pystyy erottamaan hyvin.

Reportterin keikan loppupuolella Venäjän syyllisyys ei tule vahvistetuksi: ”Torstaina iltapäivällä oli navakanpuoleinen länsituuli, ja mystinen käry tarttui kerran pari nenään myös noin 100 metriä Venäjän suurlähetystön länsipuolella – eli lähetystöstä tullessaan käryn olisi tarvinnut edetä vankkaan vastatuuleen”, IS-toimittaja kirjoittaa.

Iltalehti paneutui Venäjän presidentin terveydentilaan taas kerran. Nyt lainattiin lääkäri Erik. W. Larssonin ruotsalaisessa lehdessä julkaistua haastattelua. Toimittaja kyselee haimasta, Parkinsonin taudista, kortisonin vaikutuksista ja vainoharhaisuudesta.

Lääkäri toppuuttelee. Ei vaikuta haimasyövältä, ja jos kyseessä on Parkinson, sen kanssa toimintakyky voi säilyä jopa 30 vuotta, Larsson sanoo mainiten esimerkkinä tunnetun näyttelijän.

”Tarkoittaako tämä sitten, että Vladimir putin on täysin terve?” toimittaja kysyy tuskastuneena ja saa huojentavan vastauksen: Ei välttämättä. Seitsenkymppisistä miehistä suurella osalla ilmenee hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu. Kun media on etsinyt vakavan sairauden merkkejä esimerkiksi Putinin istuma-asennosta ja jalkojen heiluttelusta, Larssonin mielestä syynä on saattanut olla eturauhasvaivan aiheuttama pissahätä.

+++

Vastaa