Portovaya Gazprom

Venäläinen nestekaasu kulkee jo pohjoista reittiä

Gazprom kuljetti äskettäin ensimmäistä kertaa lastin nesteytettyä maakaasua Viipurin lähellä sijaitsevalta Portovajan tehtaaltaan Koillisväylän kautta.

Venäjä on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin arktisen alueen kaasu- ja öljyvarantojensa hyödyntämisessä. Arctic LNG 2 -nestekaasuhanke aloittaa toimintansa myöhemmin tänä vuonna.

 

Reutersin mukaan kiinalaisyritys CNOOC Ltd omistaa hankkeesta 10%, ja projekti etenee suunnitellusti. Ensimmäinen vaihe aloittaa toimintansa tämän vuoden aikana, yrityksen johto tiedottaa.

Arctic-2:ta johtaa venäläinen Novatek (NVTK.MM), joka omistaa 60 prosenttia projektista. Muita osakkaita ovat ranskalainen energiayhtiö TotalEnergies (TTEF. PA), Kiinan CNPC ja Japan Arctic LNG – Mitsui & Co, Ltd:n (8031.T) ja JOGMEC:n yhteenliittymä, kumpikin 10 prosentin osuudella.

CNOOC:n mukaan ensimmäisen tuotantolinjan vuotuinen kapasiteetti on 6,6 miljoonaa tonnia. Kun kaikki kolme linjaa ovat toiminnassa, tehtaan vuosikapasiteetti on 19,8 miljoonaa tonnia.

Venäjä haluaa kasvattaa nestekaasun kokonaistuotantonsa 80-140 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä pakotteista huolimatta.

Arktisen alueen rikkaudet

Arktisen aluen kaasu- ja öljyvaroista merkittävä osa on Venäjän alueella. Suurin osa sijaitsee Jamalin ja Gydanin niemimaalla Karanmeren eteläpuolella. Venäjän arktinen sektori käsittää varovaisten arvioiden mukaan yli 35 700 miljardia kuutiometriä maakaasua ja yli 2 300 miljoonaa tonnia öljyä.

Tärkein markkina-alue, jolle suuri osa arktisen alueen kaasu- ja öljyntuotannosta virtaa, on Kiina, Oilpirce.com kirjoittaa.

Koillisväylä, reittivertailu. Wikipedia

Gazprom kuljetti äskettäin ensimmäistä kertaa lastin nesteytettyä maakaasua Viipurin lähellä sijaitsevalta Portovajan tehtaaltaan Koillisväylän kautta. Asema oli myös Nord Stream -kaasuputken toimitusten lähtöpiste. Säiliöalus Velikiy Novgorod ladattiin lähtöön 14. elokuuta. Seuraavana päivänä se oli Barentsinmerellä. Tehdas, jonka vuotuinen kapasiteetti on 1,5 miljoonaa tonnia, aloitti tuotannon viime syyskuussa, Reuters raportoi. Tähän mennessä se on toimittanut kaasua vain Turkille ja Kreikalle.

Elokuun alussa Venäjä oli jo kuljettanut pohjoisen reitin kautta teollisuusbensiinilastin. Koillisväylä kulkee Murmanskista lähellä Venäjän ja Norjan rajaa itään Beringinsalmeen lähellä Alaskaa. Reitti on osa Koillisväylää, joka ulottuu Atlantin valtamerelle. Sitä on pitkään pidetty vaihtoehtona Suezin kanavalle. Koillisväylä on vaativa laivoille, mutta voisi lyhentää merkittävästi kuljetusaikoja Euroopan ja Aasian välillä.

+++

1 kommentti julkaisuun “Venäläinen nestekaasu kulkee jo pohjoista reittiä

Vastaa