Chevron jatkaa Israelin maakaasun käyttöä konfliktista huolimatta

Amerikkalainen Chevron Corporation jatkaa Israelin maakaasukehityksen laajennussuunnitelmien toteuttamista siellä puhjenneesta konfliktista huolimatta.

Lähi-Idän ja Israelin kriisillä on niukkenevien energiavarojen oloissa myös öljyinen näkökulma. Israelilla on erittäin vähän haluja keskustella palestiinalaisten kanssa palestiinalaisvaltion mahdollisesta osuudesta itäisen Välimeren kaasu- ja öljyesiintymiin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan amerikkalainen energiajätti Chevron Corporation jatkaa Israelin maakaasukehityksen laajennussuunnitelmien toteuttamista siellä puhjenneesta konfliktista huolimatta osana pitkän aikavälin näkemystään polttoaineen tulevaisuudesta.

Yhtiö ei ole muuttanut mieltään laajentumisen suhteen etenkään jättiläismäisellä Leviathan-kentällä, joka on auttanut Israelia saavuttamaan energiasta riippumattomuuden ja kehittymään elintärkeän polttoaineen viejäksi, Colin Parfitt, Chevronin Midstream-johtaja, sanoi haastattelussa Lontoossa.

Vaikka tuotanto Leviathanissa on jatkunut, konfliktin puhkeaminen on johtanut Tamarin , toisen suuren Chevronin operoiman kentän, sulkemiseen. Koska tapahtumat ovat aivan tuoreita, kaasurikkaan alueen pitkän aikavälin suunnitelmiin ei ole tehty muutoksia, Parfitt sanoi keskiviikkona FT Energy Transition Summitin ohessa.

Leviathan kaasukentän alue

”Meidän liiketoimintamme on pitkäjänteistä. Täytyy pystyä näkemään tästä eteenpäin”, hän sanoi. ”Siellä on kaasua, itäisellä Välimerellä, kun katsotte kaasun kysyntää maailmassa, katsotte kaasun kysyntää Euroopassa – se tuntuu edelleen houkuttelevalta paikalta kaasua toimittaa.”

Hänen kommenttinsa ovat linjassa Chevronin toimitusjohtajan Michael Wirthin kanssa, joka sanoi viime viikolla antamassaan tuloskyselyssä, että yhtiö omaksuu pitkän aikavälin näkemyksen ”vuosiin ja vuosikymmeniin” kehittäessään projekteja.

Chevronin itäisen Välimeren hankkeet ovat osa portfoliota, joka sisältää myös nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantolaitoksia Australiassa ja Afrikassa – ja myynti jakautuu suhteessa noin 80–20 % pitkäaikaisten ja lyhytaikaisten sopimusten kesken. Yhtiö arvioi parasta tapaa tuoda maakaasua tältä alueelta maailmanlaajuisille markkinoille. Tarjolla on vaihtoehtoja, kuten olemassa olevat Egyptin LNG-laitokset tai uudet kelluvat nesteytyslaitokset.

”Pidämme hyödykkeestä ja erityisesti Leviathanista, joka on laajentunut. Näemme mahdollisuuksia laajentaa sitä, ja selvitämme edelleen, mikä on paras tapa tehdä se, Parfitt sanoi.

Chevron uskoo kaasun pitkän aikavälin tulevaisuuteen, erityisesti Aasiassa, jossa Intian ja Kiinan kaltaisten valtioiden on edelleen syrjäytettävä hiiltä sähköntuotannossa ja jossa väestönkasvu lisää kysyntää. Eurooppa tarvitsee myös edelleen uusia toimituksia korvaamaan menetetyt Venäjän volyymit, hän sanoi.

”Missä näen pitkän aikavälin kysynnän? Luulen, että se on Aasia”, hän sanoi. ”Missä näen keskipitkän aikavälin kysynnän? Mielestäni se on enemmän Eurooppaa.”

Välimeri on kaasukenttä

Välimeren alueella on useita tunnettuja kaasu- ja öljyesiintymiä, jotka sijaitsevat eri maantieteellisillä alueilla ja syvyyksillä. Ohessa ehkä tärkeimmät:

– Leviathan-kaasukenttä, joka on suuri luonnonkaasukenttä Välimeren itäosassa Israelin rannikon edustalla, 47 kilometriä Tamar-kaasukentän eteläpuolella. Kaasukenttä on noin 130 kilometriä Haifan länsipuolella 1 500 metrin syvyydessä Levantin altaassa, joka on rikas hiilivetyalue ja yksi suurimmista merenalaisten luonnonkaasukenttien löydöistä. Leviathanin arvioidaan sisältävän 22 biljoonaa kuutiometriä hyödynnettävissä olevaa luonnonkaasua. Kaasukenttä aloitti kaupallisen tuotannon vuonna 2019.

– Zohr-kaasukenttä, joka on suurin Välimeren alueen kaasukenttä ja yksi suurimmista maailmassa. Se sijaitsee Egyptin talousvyöhykkeellä noin 200 kilometriä Port Saidin kaupungin pohjoispuolella 1 450 metrin syvyydessä. Zohr-kaasukentän arvioidaan sisältävän 30 biljoonaa kuutiometriä hyödynnettävissä olevaa luonnonkaasua. Kaasukenttä aloitti kaupallisen tuotannon vuonna 2017.

– Aphrodite-kaasukenttä, joka on Kyproksen ensimmäinen merenalainen kaasukenttä, joka sijaitsee Kyproksen talousvyöhykkeellä noin 160 kilometriä Limassolin kaupungin eteläpuolella 1 700 metrin syvyydessä. Aphrodite-kaasukentän arvioidaan sisältävän 4,5 biljoonaa kuutiometriä hyödynnettävissä olevaa luonnonkaasua. Kaasukentän tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2025.

– Karish- ja Tanin-kaasukentät, jotka ovat kaksi Israelin merenalaisia kaasukenttiä, jotka sijaitsevat noin 100 kilometriä Haifan kaupungin luoteispuolella 1 750 metrin syvyydessä. Karish- ja Tanin-kaasukenttien arvioidaan sisältävän yhteensä 3,5 biljoonaa kuutiometriä hyödynnettävissä olevaa luonnonkaasua. Kaasukenttien tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2021.

– Glaucus-kaasukenttä, joka on Kyproksen toinen merenalainen kaasukenttä, joka sijaitsee Kyproksen talousvyöhykkeellä noin 200 kilometriä Limassolin kaupungin lounaispuolella 2 100 metrin syvyydessä. Glaucus-kaasukentän arvioidaan sisältävän 6,4 biljoonaa kuutiometriä hyödynnettävissä olevaa luonnonkaasua. Kaasukentän tuotannon aikataulusta ei ole vielä tietoa.

+++

Vastaa