Kaasun hinta Euroopassa noussut Balticconnectorin vuotojen vuoksi

Balticconnector-kaasuputki rakennettiin parantamaan Suomen ja Viron kaasun toimitusvarmuutta, lisäämään kilpailua kaasumarkkinoilla ja parantamaan uusiutuvan energian (biometaani) käyttömahdollisuuksia.

Kaasun pörssihinnat Euroopassa ovat nousseet 12 % Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vuodon vuoksi ICE-pörssin kaupankäyntitietojen mukaan.

Kaasun hinta nousi TTF-indeksissä tiistaina 547 dollariin tuhannelta kuutiometriltä kaupankäynnin avautumisen 487 dollarista. Hinta reagoi suomalaisten tiedotusvälineiden raporttiin Suomen hallituksen ehdistötilaisuudesta Balticconnectorin tapauksesta. Sunnuntaina operaattori Gasgrid Finland kirjasi putkeen paineen laskun, joka johtui oletettavasti vauriosta.

Edellisenä päivänä kaasun hinta Euroopassa ylitti 480 dollaria Suomen kaasuputken sulkemisen vuoksi. Päivän aikana kaasun toimituskulut marraskuussa nousivat 12 %. Päivän loppua kohti ne palautuivat 477 dollariin kuutiometriltä.

Mikä Balticconnector?

Balticconnector on 153 km pitkä kaasuputki, joka yhdistää Suomen ja Viron kaasujärjestelmät. Putken suurin halkaisija on 28 tuumaa. Se alkaa Lounais-Suomen Inkoosta  ja päättyy Viron  Harjumaalla sijaitsevaan Pilduskiin jatkuen Latviaan.  Balticconnector-projekti aloitti toimintansa vuonna 2021 ja sitä operoi Baltic Connector-yhtiö.

Putki rakennettiin parantamaan Suomen ja Viron kaasun toimitusvarmuutta, lisäämään kilpailua kaasumarkkinoilla ja parantamaan uusiutuvan energian (biometaani) käyttömahdollisuuksia.

Sen katsottiin parantavan Baltian ja Suomen yhteisen kaasumarkkinan integraatiota EU:n yhtenäismarkkinoihin, kun Liettuan-Puolan kaasuyhteys GIPL valmistuu.

Balticconnector on mukana trans-Euroopan energiaverkoissa (TEN-E) ja se on saanut EU:lta rahoitusta 5,4 miljoonaa euroa rakentamista varten. Lisäksi se on mukana EU:n Connecting Europe Facility (CEF) -ohjelman yhteisen edun hankkeiden (PCI) luettelossa.

Aiemmin Latvia sai suurimman osan kaasusta Venäjältä, mukaan lukien Jamalin kaasukentät. Tammikuusta 2023 lähtien Latvia kielsi luonnonkaasun tuonnin Venäjältä. Tämän seurauksena venäläinen energiayhtiö Gazprom keskeytti kaasutoimitukset Latviaan.

Latvian kaasun korvaavat lähteet ovat nyt yhteydet LNG-terminaaleihin, kuten Klaipėdan LNG-terminaali Liettuassa ja vuodesta 2024 alkaen äskettäin avattu Inkoon LNG-terminaali Suomessa. Nestekaasu tuodaan mm. Yhdysvalloista.

+++

Vastaa