TUOMIOPÄIVÄN LASKELMAT

Ukrainan konfliktin akana Yhdysvallat ja Nato ovat yhdistäneet Venäjän Kiinaan, jolla ei ole ollut mitään roolia hyökkäyksessä. Lokakuussa 2022 Bidenin hallinto julkisti kylmän sodan strategian ”Kiinan ja Venäjän ydinuhkien” varalle. Prosessissa historialliset realiteetit kääntyivät ylösalaisin. 

Yhdysvaltain ensi-iskuun perustuvat suunnitelmat

Presidentti John F. Kennedy kysyi pälliköiltä: ”Jos teidän suunnittelemanne ydinsota toteutetaan, kuinka monta ihmistä kuolee Neuvostoliitossa ja Kiinassa?” Päälliköt vastasivat.

 

Teksti: Dan Steinbock  

Vaikka Pentagonin papereiden ilmiantaja Daniel Ellsberg kuoli, hänen toinen salaisuutensa on pysynyt veran alla.  

Daniel Ellsberg kuoli 16. kesäkuuta 92-vuotiaana. Hän osallistui huippusalaiseen 47-osaiseen tutkimukseen (Yhdysvaltain asevoimia palvelevassa) RAND-ajatushautomossa. Tutkimuksen aiheena olivat Vietnamin sotaa koskevat turvaluokitellut asiakirjat. Vaikka jo 1950-luvulla oli tunnustettu, ettei sotaa kyettäisi voittamaan, peräkkäiset presidentit Eisenhowerista Nixoniin olivat valehdelleet konfliktista. 

Kun Ellsberg julkaisi kopioita salaisista asiakirjoista, 7000 sivua niistä tuli tunnetuksi ”Pentagonin papereina”. Vuosina 1958–1971 hänen ensisijainen työnsä oli kuitenkin toimia ydinsodan suunnittelijana Eisenhowerin, Kennedyn, Johnsonin ja Nixonin hallinnoille. 

Ellsbergin mukaan lähes jokainen Yhdysvaltain presidentti Trumanista Trumpiin on ”harkinnut tai ohjannut vakavia valmisteluja Yhdysvaltojen mahdollisen taktisen tai strategisen ydinsodan aloittamiseen”. Useimmat suunnitelmat keskittyivät Neuvostoliittoon, Pohjois -Vietnamiin, Pohjois-Koreaan sekä Irakiin, Iraniin, Intiaan ja Libyaan. 

Kiinan tapauksessa Yhdysvaltain ydinsotasuunnitelmnat käynnisti Pekingin rooli Korean sodassa (1950) ja Taiwanin salmen kriiseissä (1954-55, 1958). 

Vasta äsken on tullut tietoon, että Ellsberg kopioi salaa tiedostoja Pentagonin suunnitelmista tuhota ydinasein Venäjä ja Kiina – siis planeettamme.  

Toukokuussa 2021 New York Times julkaisi Ellsbergin turvaluokitellut asiakirjat Kiinaan suunnitellusta ydinhyökkäyksestä Taiwanin salmen jännitteiden aikana vuonna 1958. Pentagonin johtajat ajoivat ensi-iskun vaihtoehtoa huolimatta siitä, että he uskoivat Neuvostoliiton, Kiinan silloisen liittolaisen, voivan kostaa ja miljoonien ihmisten menehtyä.  

Ellsberg kehotti presidentti Bidenia ja kongressia kiinnittämään asiaan huomiota. Hän ja oli myös turhautunut median apattiseen suhtautumisen kirjaansa The Doomsday Machine (2017).

Päälliköt laskivat paljonko kuolisi

Ukrainan konfliktin akana Yhdysvallat ja Nato yhdistäneet Venäjän ja Kiinaan, jolla ei ole ollut mitään roolia hyökkäyksessä. Lokakuussa 2022 Bidenin hallinto julkisti kylmän sodan strategian ”Kiinan ja Venäjän ydinuhkien” varalle. Prosessissa historialliset realiteetit kääntyivät ylösalaisin. 

The Doomsday Machin -kirjan mukaan Ellsberg sai tietää sotasuunnitelmasta lukemalla huippusalaisen asiakirjan, joka perustui presidentti Kennedyn kysymykseen esikuntapäälliköille: ”Jos teidän ajatuksenne (ydin)sodasta toteutetaan suunnitellusti, kuinka monta ihmistä kuolee Neuvostoliitossa ja Kiinassa?” 

Arvioissa kuolleiden kokonaismäärä vaihteli noin 275 miljoonasta 325 miljoonaan. Itse asiassa Yhdysvaltain ydinsotasuunnitelma tähtäsi ”Kiinan ja Neuvostoliiton tuhoamiseen elinkelpoisina yhteiskuntina”. 

Kartassa 1 100 Yhdysvaltain ydiniskujen maalia vuonna 1956 

Vuonna 2016 National Security Archives julkaisi salaiseksi luokitellun luettelon Yhdysvaltain ydiniskujen suunniutelluista kohteista vuodelta 1956, joka kattoi 1 100 paikkaa Itä-Euroopassa, Venäjällä, Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. 

Lähde: Kuvakaappaus lähikuva ”Nukemapista”, Future of Life Institute 

Mikä pahinta, ydinstrategia yhdistettiin ”yleiseen sotaan”, mikä oikeuttaisi ensimmäisen iskun Neuvostoliittoa (ja nykyään Venäjää) ja Kiinaa vastaan, vaikka Pekingillä ei olisi mitään tekemistä konfliktin kanssa. Niinpä Ellsberg pyysi päälliköiltä presidentin allekirjoituksella vahvistettua täydellistä erittelyä Yhdysvaltojen hyökkäyksien aiheuttamista maailmanlaajuisista kuolemista.  

Itä-Euroopassa ennustettiin noin 100 miljoonan ihmisn kuolevan suorissa hyökkäyksissä Varsovan liiton tukikohtiin ja ilmapuolustukseen sekä radioaktiivisesta laskeumasta. Ehkä toiset 100 miljoonaa ihmistä lisää kuolisi Länsi-Euroopaan kohdistuvasta laskeumasta ja kolmas 100 miljoonaa pääasiassa puolueettomissa maissa neuvostoblokin ja Kiinan lähialueilla, kuten Suomessa, Ruotsissa, Itävallassa, Afganistanissa, Intiassa ja Japanissa. 

Ellsberg huomautti: ”Esimerkiksi Suomi tuhoutuisi Leningradin alueella sijaitsevien Neuvostoliiton sukellusveneiden karsinoihin suunnattujen Yhdsysvaltain iskujen aiheuttaman laskeuman johdosta.” 

Kuolonuhrien kokonaismäärä olisi noin 600 miljoonaa. Se tarkoittaisi sataa holokaustia. 

Todellinen ”lopullinen ratkaisu” 

Ellsberg havaitsi, että Yhdysvaltain ydinsotasuunnitelmissa ja sodan valmisteluissa ensisijainen lähtökohta ei ole koskaan ollut Neuvostoliiton yllättävän hyökkäyksen estäminen tai tällaiseen hyökkäykseen vastaaminen. Todellinen tarkoitus on ollut rajoittaa vahinkoja, joita Yhdysvalloille aiheutuisi Neuvostoliiton tai Venäjän kostotoimista Yhdysvaltojen ensi-iskuun.  

Ydinsodan suunnittelijat ovat jättäneet järjestelmällisesti huomiotta ”ydintalven” ja ”ydinnälänhädän” tuhoisat vakutukset, jotka molemmat ovat olleet tiedossa 80-luvun alusta lähtien. 

Jos USA:n suunnitelmat lämpöydinsodasta toteutetaan, se tarkoittaa ”savua ja nokea, jota rajut tulimyrskyt nostavat sadoista palavista kaupungeissa stratosfääriin, jossa se pysyisi vuosikymmenen tai kauemmin”. ”Savu ja noki” peittäisi koko maapallon ja estäisi suurimman osan auringonvalosta. Se laskisi vuotuiset globaalit lämpötilat viimeisen jääkauden tasolle ja tuhoaisi kaikki sadot maailmanlaajuisesti, aiheuttaen siten ”lähes yleismaailmallisen nälänhädän vuoden tai kahden sisällä”. 

Muistelmissaan Doomsday Delayed (2008) John H. Rubel, joka toimi McNamaran apulaispuolustusministerinä, kertoo skenaarion ensimmäisestä korkean tason analyysistä keväällä 1960. Se osoitti, että yli puolet Neuvostoliiton väestöstä menehtyisi pelkästään radioaktiiviseen laskeumaan ja puolet silloisista 600 miljoonasta kiinalaisesta kuolisi. 

Näkymä kauhistutti Rubelia, joka oli saksanjuutalaista syntyperää. Hän mieleensä tuli Wannseen konferenssi tammikuussa 1942. Silloin pääasiassa SS-byrokraatit, mukaan lukien Adolf Eichmann, sopivat ohjelmasta, joka tähtäsi kikkien Euroopan juutalaisten tappamiseen teknisesti tehokkailla joukkotuhomenetelmillä: 

”Minusta tuntui kuin olisin todistanut samanlaista laskeutumista pimeyden syvään ytimeen, hämärään alamaailmaan, jota hallitsee kurinalainen, huolellinen ja energeettisesti mieletön ryhmäajattelu, jonka tarkoituksena on pyyhkiä pois puolet ihmisistä…” 

Julkinen keskustelu amerikkalaisten suunnitelmista Neuvostoliiton hallinnon ja komentojärjestelmän tuhoamisesta johti ”Dead Hand” -käsitteenä tunnettuun valtuusjärjestelmään. Se varmistaisi automaattisesti kostohyökkäykset, jotka tuhoaisivat Moskovan ja muiden paikkakuntien komentokeskukset. Tässä asiassa muut ydinasevaltiot ovat seuranneet Yhdysvaltain mallia.

Tuomiopäivän keinottelijat 

Ydinsotavalmius ei ole halpaa. Yhdysvaltain ydinasevoimien kustannusten vuosina 2021– 2030 odotetaan olevan yhteensä 634 miljardia dollaria. Kaksi kolmasosaa niistä kohdistuu puolustusministeriöön (DoD). Suurimmat menot aiheutuvat mannertenvälisistä ja sukellusveneiden ballistisista ohjuksista. Energiaministeriön (DOE) kustannukset kohdistuvat ydinaselaboratorioihin ja tukitoimiin.

Suurimmat taloudelliset hyötyjät ovat uusien ydinaselaitteistojen isot urakoitsijat ja kansallisen ydinasekompleksin operaattorit. Pieni globaalien urakoitsijoiden ja operaattoreiden oligopoli – Big Defense – korjaa voitot. 

Amerikkalainen ilmailu-, avaruus- ja aseyhtiö Northrop Grumman on listannut merkittäviä toimittajia uudelle mannertenväliselle ballistiselle ohjukselle ICBM:lle kaikkiaan 32 eri osavaltiossa. Kahdentoista suurimman alihankkijan joukossa on tärkeimpiä puolustusalan yrityksistä kuten Lockheed Martin, General Dynamics, L3Harris, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, Bechtel ja Raytheonin ilmailu- ja avaruusosasto. 

Vuosina 2012–2020 tämä Big Defense -ryhmittymä lahjoitti yli 119 miljoonaa dollaria poliittisiin kampanjoihin. Pelkästään vuonna 2020 työllistettiin 380 lobbaajaa. 

Yli kaksi kolmasosaa rahoista kulki ”pyöröoven” kautta kongressin, Pentagonin ja energiaministeriön palkkaamille ydinaseurakoitsijoille johtajineen tai hallituksen jäsenineen. Tyypillisiä esimerkkejä ovat puolustusministerit kuten James Mattis (General Dynamics); Mark Esper (Raytheon); ja Lloyd Austin (Raytheon). He ovat palvelleet lobbaajina tai hallituksen jäseninä suurissa ydinaseurakoitsijayhtiöissä ennen Pentagonia eli ministerinvirkaansa. 

Lisäksi Big Defense käyttää miljoonia dollareita tukeakseen ajatushautomoita, jotka tuottavat ”riippumattomia analyyseja”. Nuolemalla kättä, joka ruokkii heitä, ajatushautomot ajavat ydininvestointien lisäämistä Venäjän lähialueille – ja Aasiaan Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Australian kolmenvälisen turvallisuussopimuksen AUKUS:n kautta. 

Koneen purkaminen 

Missä siis olemme tänään? Doomsday Machine -suunnitelma, joka tunnetaan virallisesti nimellä Single Integrated Operational Plan (SIOP), päivitettiin vuosittain vuoteen 2003 asti, jolloin se korvattiin toisella, kunnes sitä tarkistettiin vuonna 2012 OPLAN 8010-12 – nimisellä ”strategisen pelotteen ja joukkojen työllisyyden” -ohjelmalla. Sen uskotaan olevan edelleen suunnattu ”Venäjää, Kiinaa, Pohjois-Koreaa, Irania, Syyriaa ja ei-valtiollisten toimijoiden joukkotuhoaseiden hyökkäyksiä vastaan”. 

Pentagon ja tiedusteluyhteisö ajattelevat, että ”aseistariisuvaa ensi-iskua (Yhdysvaltoja vastaan) ei todennäköisesti tapahdu”. Tällaisiin arviointeihin liittyy kuiutenkin mahdollisuus väärinkäsityksiin, joita on sattunut 1960-luvulta lähtien. Jotkut niistä voivat olla tappavia. 

”Tuomiopäivän kello” osoittaa, että ihmisen aiheuttaman maailmanlaajuisen katastrofin todennäköisyys on nyt suurin sitten toisen maailmansodan. Tuomiopäivän koneen purkaminen Yhdysvalloissa ja muissa ydinasevaltioissa on ainoa tapa varmistaa kestävä rauha – ja planeettamme olemassaolo. 

Suomalainen tohtori Dan Steinbock on kansainvälisesti tunnustettu moninapaisen maailman strategi ja Difference Groupin perustaja. Steinbock on osallistunut ajatushautomoiden työhön maailmanlaajuisesti, mukaan lukien Gulf Research Center ja Gateway House: Indian Council on Global Relations (Intia). Senior Fulbright -tutkijana hän on työskennellyt mm. Stern School of Businessis/New Yorkin yliopistossa, Columbia Graduate School of Businessissa ja New School for Social Researchissä sekä Harvardin strategia- ja kilpailukykyinstituuttissa ja Columbia Institute of Tele-Informationissa. 
https://www.differencegroup.net/

China-US Focus julkaisi kirjoituksen alkuperäisen version nimellä ”Unveiling the Nuclear Threats: A Reality of Past and Present” 12. heinäkuuta 2023

+++

3 kommenttia julkaisuun “TUOMIOPÄIVÄN LASKELMAT

  1. Kovaa tekstiä. Ihmiset eivät ikävä kyllä ole ymmärtäneet, miten karseista vaihtoehdoista käydään tosissaan keskustelua. Elämme äärimmäisen vaarallista aikaa. Muun muassa Donald Trump on todennut ydinsodan uhan olevan suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Silti Suomessakin vain naureskellaan ja lisätään pökköä pesään Ukrainassa.

Vastaa