Pietarikin on nykyisin kiellettyjen kaupunkien listalla Suomi-Venäjä-seuran nykylinjauksen mukaan. Kuvassa Pietarhovi. Kuva: Leena Hietanen

Venäläiset löysivät kotimaan matkailun – Pietarissa on arkipäivinäkin tungosta turistikohteisiin

Leena Hietanen

Ulkomaalaiset turistit puuttuvat, mutta venäläiset itse täyttävät Pietarin turistikohteet. Venäläisten lomakuukausia ovat heinä- ja elokuu. Se näkyi Pietarissa heinäkuun alussa, kun tunnetuimpiin nähtävyyksiin joutui jonottamaan kuin Pariisissa Louvreen tai Italiassa Venetsian biennaaliin. Ulkomaalaisia matkailijoita ei juurikaan näkynyt muutamaa kiinalaista turistiryhmää lukuunottamatta. 

Pietarin ympäristön palatsialueet, Pietarhovi ja Puskino olivat heti arkiaamusta täynnä venäläisiä turisteja. Venäjällä on yhä ulkomaisille turisteille eri hinnat kuin paikallisille. Ulkomainen turisti maksoi lipusta Pietarhovin puistoon 1200 ruplaa (12 euroa), kun paikallisille se oli puolet halvempi, 600 ruplaa (6 euroa). 

Turkki on pääkohde

Venäläisten kotimaan matkailun suosiolle on syynsä. Heidän ulkomaan matkailunsa on tehty harvinaisen vaikeaksi. Venäläiset pääsevät Eurooppaan turistimatkoille lentäen vain Istanbulin tai Belgradin kautta. Se nosti aluksi lentolippujen hinnat taivaisiin. Viime kesänä lentolippu Istanbulista Moskovaan maksoi 1200 euroa, kun hinnat ovat nyt normalisoituneet alle kahden sadan euron.

Pushkinon suurin palatsi on alunperin Pietari Suuren puolison Katarinan kesäasunto. Kiinnostusta riittää.

Turkin suosio matkakohteena näkyy lentojen määrässä. Tänä kesänä Venäjältä lähtee päivässä 170 lentoa Turkkiin. Viikossa lentoja on 1150-1200, joista 750 vuoroa lennetään venäläisillä ja 400 turkkilaisilla koneilla. Maat ovat sopineet Travel Tomorrow-sivuston mukaan nostavansa kesän aikana viikottaiset vuorot 1300 lentoon. Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Aeroflot lentää matkat Moskovasta Istanbuliin suurimmilla läntisillä koneillaan, Airbusseilla ja Boeingeilla. Tänä vuonna ennustetaan 7 miljoonan venäläisen matkalaisen käyvän Turkissa.   

Uusia kohteita Euroopan tilalle

Venäläisten matkailu maata pitkin Eurooppaan on mahdollista vain Suomen, Baltian ja Puolan kautta. Näiden maiden kautta ei tosin myönnetä turistiviisumeja venäläisille. Venäjä on aktiivisesti etsinyt uusia alueita kompensoimaan Euroopan menetyksen. Turkin lisäksi venäläisiä matkustaa paljon Thaimaahan. Ulkoministeri Sergei Lavrov avasi juuri konsulaatin Phuketissa palvelemaan venäläisiä turisteja. Venäjä avasi juuri myös suoran lentoliikenteen Moskovasta Kuubaan Varaderon lomakohteeseen.

Pietarilaisen metroaseman mosaiikkityö muistutttaa rauhasta maailmaan. ”Olemme totuuden puolella” ja ”Me voitamme”.

Venäläisten lomakohdehuolet ovat yltäneet maan johtoon saakka. Presidentti Vladimir Putin vieraili välittömästi Jevgeni Prigozhinin ja hänen Wagner-ryhmänsä kapinallisen Moskovan marssin jälkeisenä päivänä Dagestanissa kehittämässä alueen turismia. Venäläisiä houkutellaan nyt Kaspianmeren rannalle lomalle.  

Krim on murheenkryyni

Jo ennen maanantaiaamun terrori-iskua Krimin turismi on ollut vaikeuksissa. Sotilaallisen erityisoperaation takia Krim on lentokieltoaluetta. Krimille pääsee vain Kertshin siltaa pitkin autoilla tai junilla. Autojen tarkastukset ovat johtaneet siihen, että Kertshin sillalle on ollut pahimmillaan 1200 auton jonoja. Mitkään junavuorojen lisäykset eivät ole riittäneet täyttämään matkustajien tarpeita.

Tadzikistanista tulleita arbuuseja torilla.

Nyt Ukrainan pommi-iskun seurauksena maantiensillan puoli on vaurioitunut niin, että liikenne Krimille ohjataan maasiltaa pitkin uusien alueiden kautta. Venäjän sotilaallisen erityisoperaation yhtenä tavoitteena oli saada maasilta Krimille. Nyt sitä tarvitaan. Liikenne Kertshistä ohjataan  Rostovin kautta Donetskiin ja sieltä Mariupoliin, Melitopoliin ja Dontskoin kautta Krimille. Donetskin johtaja Denis Pushilin lupasi jo Venäjän televisiossa poistaa poikkeustilan alueelta helpottaakseen liikennettä Krimille. 

Suomen kautta miellyttävämpää

Venäläiset pääsevät perhesyistä liikkumaan Euroopassa. Pietarilainen Sasha pääsee Suomeen Unkarin passilla. Hänen äitinsä on syntynyt Transkarpatiassa Ukrainassa. Unkari on antanut hänen äidilleen ja lapsille Unkarin kansalaisuuden. Eno on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja muuttanut Budapestiin. Sasha käy säännöllisesti Suomessa. Hän on myös käyttänyt rajanylityspaikkana Viron Narvaa.

Hän toteaa kuitenkin sen olevan epämiellyttävää.  ”Narvassa raja- ja tullimiehet ovat etnisiä venäläisiä. He ovat ryhtyneet ikäviksi venäläisille, mikä on vastenmielistä”, hän sanoo. Sasha matkustaa sen takia EU:n alueelle mieluummin Suomen kautta.  

Digipalvelut  kehittyneet

Pietarissa turistina huomaa, että Venäjä on digitaalisessa kehityksessä Suomea ja länttä edellä. Joukkoliikennevälineissä voi matkalipun maksaa lukijaan suoraan pankkikortilla. Systeemi hyväksyy kaikkien venäläisten pankkien pankkikortit. Busseissa oleva matkalipun tarkastaja on matkalaisen paras kaveri. Hän ottaa tarvittaessa myös käteismaksun, jos ei ole leimattavaa matka- tai pankkikorttia. 

Leninin voi tavata Moskovskaja-aukiolla

Pietarissa pystyy matkustamaan joukkoliikennevälineillä sekä tsaarien kesäpalatsialueelle Puskinoon että Pietarin Suuren kesäpalatsikseen rakentamaan Pietarhoviin. Molemmat sijaitsevat noin 20 kilometrin päässä Pietarin keskustassa. Puskinosta takaisin Pietariin voi törmätä Leninin patsaaseen Moskovskaja-aukiolla. Venäläisillä turisteilla ei Pietarissa ole mitään kiinnostusta neuvostoaikaa kohtaan. Heitä kiinnostaa tsaarien aika. Myös erilaiset neuvostoaikaiset nostalgiset baarit ja kahvilat huutavat tyhjyyttään. Vain suomalainen turisti käy uteliaisuuttaan tilaamassa ”sto gram” (sata grammaa) vodkaa ja syö pienen sillileivän. Rahaa tähän kuluu alle euron.

Konsertteja ja torielämää 

Pietarin metroasemat ovat puhtaita. Maailmassa mikään ei ole muuttunut. Metroasemien mosaiikkityöt toivovat edelleen rauhaa maailmaan iskulausein ”Olemme totuuden puolella” ja ”Me tulemme voittamaan”.  Niin silloin 1945 kuin nyt 2023. 

Kaupat pursuavat Pietarissa tavaraa. Venäläiset käyvät ostoksilla edelleen mielellään toreilla. Mansikka-aika oli juuri alkanut. Suomalainen testiryhmä tuli tulokseen, että mansikat ovat hyviä vain Suomessa. Sen sijaan vesimelonia vastaavat arbuusit olivat makeita. Arbuusit Tadzikistanista olivat juuri saapuneet.

Ukrainan sota näkyi hyvin vähän katukuvassa. Kadun varsilla oli mainoksia, joissa vapaaehtoisia kehotettiin liittymään armeijaan. Heille luvattiin kertakorvauksena 695 000 ruplaa eli noin 7000 euroa. 

Ukrainan sota näkyi katukuvassa rekrytointi-ilmoituksissa. Niissä luvattiin vapaaehtoisille noin 7000 euron eli 695000 ruplan kertakorvausta.

Pietarin kulttuurielämä on kesälläkin vilkas, vaikka kaupungin ooppera ja sinfoniaorkesteri ovat lomalla. Pietarin tarjonnasta löytyy jazzia, tanssifestivaalia ja urkukonsertteja kirkoissa. 

Pietarin katukuva kansainvälistyy kovaa vauhtia, vaikka lännestä matkailijat puuttuvat. Etelä-Venäjän siirtotyöläiset ovat rakentamassa Pietaria. Ensimmäinen kebabin myyjä Algeriasta oli löytänyt tiensä Pietariin. Myyjä ei vielä puhunut venäjää vaan iltapala ostettiin ranskaksi. Jotkut pietarilaiset valittavat, että he eivät saa ravintoloissa enää palvelua venäjäksi. Työperäinen maahan muutto entisistä neuvostotasavalloista on suurta.

Kuvat: Leena Hietanen

1 kommentti julkaisuun “Venäläiset löysivät kotimaan matkailun – Pietarissa on arkipäivinäkin tungosta turistikohteisiin

  1. Tulihan kesäkuun alussa viikko käveltyä ja metroiltua alkukesän Pietarissa. On se vaan niin hieno kaupunki ettei mikään ihme että Venäläiset itse matkustaa sinne. Ei sieltä puuttunut kuin Suomalaiset. Yhdeltä kioskin tytöltä kyselinkin missä Suomalaiset? Ei ole kuulema näkynyt. Tuskin siitä mitään haittaa Venäläisille on, siis siitä ettei Suomalaiset örvellä siellä. Suomalaiset siitä laskun maksaa.

Vastaa