CIA: Unkarille USA on vastustaja

CIA:n vuotaneet paperit paljastavat lukuisia yksityiskohtia Yhdysvaltojen suhteesta Ukrainan sodasta. Asiakirjat paljastavat esimerkiksi, kuinka paljon tietoja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat siepanneet omilta yhdysvaltalaisilta liittolaisiltaan. Ne sisältävät Wall Street Journalin mukaan myös arvion Unkarista.

Maaliskuun 2. päivänä julkaistussa raportissa todetaan, että Unkarin pääministeri Viktor Orban on kuvaillut Yhdysvaltoja tärkeimmäksi vastustajakseen. Tämä edusti CIA:n raportissa ”Amerikan vastaisen retoriikan lisääntymistä”. Muistiossa mainittiin Yhdysvaltain suurlähetystö tietojen lähteenä, mikä viittaa siihen, että Yhdysvallat kykeni valvomaan Unkarin hallitsevan puolueen kokousta.

Wall Street Journal ei pysty todentamaan  CIA-asiakirjojen aitoutta. Lehden mukaan raportit sisältävät kuitenkin tarpeeksi yksityiskohtia antaakseen niille uskottavuutta. Puolustusministeriön virkamiehet ovat sanoneet, että jotkut asiakirjat voivat olla aitoja, mutta että jotkut muut asiakirjat näyttävät muuttuneen.

Unkari on toistuvasti ilmaissut epäilyksensä läntisten kumppaneidensa kannoista. Maa ei osallistu Venäjän energiasta luopumiseen ja kieltäytyy antamasta sotilaallista apua Ukrainalle. Yhdysvaltojen luokittelu yhdeksi ”päävastustajista” osoittaa, että Unkarin ja Yhdysvaltojen väliset pitkäaikaiset ongelmat ovat lisääntyneet.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó on allekirjoittanut Moskovassa juuri Venäjän kanssa uuden energiasopimuksen. Unkari on arvostellut lännen pyrkimyksiä värvätä se osaksi yhteistä rintamaa Kiinaa vastaan.

Aiemmin tänä vuonna Kiinan huippudiplomaatti Wang Yi vieraili Unkarin pääministerin Orbanin luona Unkarissa, kun taas Yhdysvallat suuttui kiinalaisten kasvavista investoinneista maahan. Budapest oli ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka allekirjoitti Pekingin kanssa niin sanotun silkkitiepöytäkirjan. Se rahoittaa Kiinassa rakennettua rautatielinjaa, joka yhdistää Unkarin Serbiaan.

Unkari on Huawein suurin toimituskeskus Kiinan ulkopuolella huolimatta Yhdysvaltojen painostuksesta. Budapestin keskieurooppalaisen yliopiston, miljardööri George Sorosin perustaman ja Yhdysvalloissa akkreditoidun yliopiston, karkottamisen jälkeen Orban suostui isännöimään Fudanin yliopistoa Shanghaissa. Sen unkarilaisesta kampuksesta tulee ensimmäinen kiinalainen yliopisto EU: ssa.

+++

Vastaa