Israelia syytetään kansanmurhasta – päätöksiä saadaan odottaa

Etelä-Afrikka on nostanut kanteen Israelia vastaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) syyttäen maata palestiinalaisten kansanmurhasta.

Etelä-Afrikka vaatii vihollisuuksien lopettamista Lähi-idän konfliktissa. Etelä-Afrikkaa ja Israelia on kuultu torstaina ja vielä perjantaina tuomioistuimessa.

Mitä ”kansanmurhalla” tarkoitetaan?

Poliittisessa keskustelussa kansanmurha rinnastetaan yleensä monien ihmisten tappamiseen. Oikeudessa käsite on laaja-alaisempi. Kansanmurha tarkoittaa kansainvälisessä oikeudessa jonkin tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun, yleensä vähemmistönä olevan ryhmän järjestelmällistä tuhoamista.

Kansanmurha on kansainvälisen oikeuden vastainen rikos. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous hyväksyi vuonna 1948 yleissopimuksen kansanmurhan estämiseksi, ja se astui voimaan vuonna 1951.  Mahdollisten kansallisten tuomioistuinten lisäksi myös kansainvälinen rikostuomioistuin voi olla asiassa toimivaltainen.

Määritelmä kattaa suoran tappamisen lisäksi myös järjestelmällisen elinolosuhteiden kurjistamisen ja sorron. Kansanmurhaksi nimeäminen velvoittaa kansainvälisen yhteisön puuttumaan konfliktiin, ja siksi virallista termiä käytetään varauksella, usein vasta jälkikäteen.

Kyse ei ole siitä, kuinka suuri kuolleiden määrä on, vaan sen taustalla olevasta tarkoituksesta. Asiantuntijoiden mukaan määritelmä asettaa ”subjektiivisesta näkökulmasta erittäin korkeat vaatimukset, joita on vastaavasti vaikea todistaa”.

Etelä-Afrikan todistelu

Etelä-Afrikka lainaa syytteessään israelilaisten poliitikkojen lausuntoja  kansanmurhasyytöksen tueksi. Esimerkiksi Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin kerrotaan julistaneen 9. lokakuuta 2023,  että Gazan kaista ei ole enää sama kuin ennen:

“Poistamme kaiken. Jos se ei suju päivässä, se kestää viikon. Se vie viikkoja tai jopa kuukausia, mutta pääsemme kaikkiin paikkoihin”, puolustusministeri Gallant olisi sanonut.

Syytteessä viitataan myös presidentti Isaac Herzogin 12. lokakuuta antamaan lausuntoon: ”Siellä on kokonainen kansakunta, joka on vastuussa. Ei ole totta, että siviilit eivät tiedä, etteivät he ole osallisina. Se ei todellakaan ole totta. Ja me taistelemme, kunnes murramme heidän selkänsä.” 

Israel torjuu Etelä-Afrikan syytökset vedoten myös oikeuteen itsepuolustukseen Hamasin  lokakuun 7. päivän iskujen jälkeen. Terroristijärjestö on sen mukaan yksin vastuussa palestiinalaisten kärsimyksistä Gazan kaistalla. Presidentti Herzog sanoi uutistoimistojen mukaan syytöksistä, ettei ole ”mitään vastenmielisempää ja absurdimpaa”.

Vastasyytöksenä korostetaan, miten ”Hamasin raiskauskone kantaa täyden moraalisen vastuun kaikista tämän sodan uhreista.” Israel väittää, että siviilikansalaisten suojelemiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

Mitä Israel voi odottaa?

Torstain ja perjantain kuulemiset oikeudessa koskevat aluksi vain Etelä-Afrikan vaatimia varotoimenpiteitä. Tarvittaessa tuomioistuin voisi vaatia Israelia lopettamaan vihollisuudet välittömästi. Päätös tästä kiireellisestä asiasta annetaan todennäköisesti vasta muutaman viikon kuluttua. Voi kestää vuosia, ennen kuin tuomioistuin tekee lopullisen päätöksen siitä, syyllistyykö Israel kansanmurhaan Gazan kaistalla.

Ja vaikka tuomioistuin vaatisi Israelia lopettamaan sotilaalliset toimet, täytäntöönpano on edelleen kyseenalaista. Asiantuntijoiden mukaan eräs kansainvälisen tuomioistuimen oikeuskäytännön vaikeus on, että päätöksiä ei voida panna täytäntöön helposti, sillä tuomioistuin on periaatteessa riippuvainen siitä, noudattavatko jäsenvaltiot päätöksiä.

ICJ:n kompetenssi ja oikeudet

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on Yhdistyneiden kansakuntien oikeudellinen pääelin. Kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat Kansainvälisen tuomioistuimen perussäännön osapuolia, ja myös YK:n ulkopuoliset valtiot voivat liittyä perussääntöön tai muuten hyväksyä tuomioistuimen tuomiovallan itseään koskevissa riidoissa.

Valtiot ovat olleet haluttomia alistamaan riitojansa sen käsiteltäväksi, sillä ne ovat pelänneet häviävänsä tai ne eivät ole luottaneet tuomioistuimen puolueettomuuteen. Viime aikoina luottamus tuomioistuimeen on kuitenkin kasvanut, ja sen käsittelyyn tulleiden juttujen määrä on lisääntynyt.

Valtioiden yläpuolella ei kuitenkaan ole mitään riippumatonta tahoa, joka säätäisi kansainvälisesti velvoittavia lakeja.  YK:n yleiskokouksen täysistunnon päätöslauselmat eivät ole muodollisesti valtioita sitovia, vaikka ne ovatkin tärkeässä osassa kansainvälisen oikeuden kehityksessä.

6 kommenttia julkaisuun “Israelia syytetään kansanmurhasta – päätöksiä saadaan odottaa

  1. Kansalainen -sivustolla on mainio David Icken video, jossa hyvin perustelee, että tämä koko konflikti on yhden ja saman tahon orkestroima. Kaykää katsomassa (jos ette ole jo), mielenkiintoista katsottavaa.

  2. Kansainvälisen oikeuden vaikeudet tässä päätöksenteossa ovat syvällä, sillä Israelin valtion perustalla oleva sionistinen projekti on jo periaatteiltaan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden perusperiaatteiden kanssa, koska se perustuu rasistisiin ajatuksiin etuoikeutetusta uskonnosta ja siitä johdettuun etniseen puhdistukseen ja maiden varastamiseen paikalliselta väestöltä sopimuksella, joka on tehty heidän päittensä ylitse. Palestiinalaisväestöön kohdistettu kansanmurha on vain tämän ajatusmallin loogista jatkumoa: toive siitä, että jos palestiinalaiset onnistutaan hävittämään niin he lakkaavat vaatimasta niitä oikeuksiaan, joita heillä kansainvälisen oikeuden mukaan pitäisi olla, kuten oikeus palata kotimaahansa pakolaisuudesta. Palestiinalaisten kohtelu on ollut viemässä voimaa kansainvälisen oikeuden toteutumiselta jo sen perustamisesta lähtien. Kansainvälinen oikeus on näyttäytynyt voimattomana ja ristiriitaisena tässä kysymyksessä.

    Jos Isralin- Palestiinan kysymys saataisiin ratkaistua oikeudenmukaisella tavalla, niin maailmassa olisi merkittävästi enemmän toivoa siitä, että ihmiskunta kykenisi kehittymään parempaan suuntaan.

    1. Jos nyt saisivat edes pysäytettyä tämän Gazan palestiinalaisiin kohdistuvan joukkomurhan, niin olisi sekin jo edes askel oikeaan suuntaan. Israelin esittämät raiskaussyytökset ovat ilmeisesti vain osa sitä kampanjaa, jolla he yrittävät levittää palestiinalaisista epäinhimillistettyä mielikuvaa, joka toimisi oikeutuksena heihin kohdistamalleen joukkotuhonnalle. Toimittaja Max Blumenthal on Grayzone -kanavallaan tuonut esille näiden raiskaussyytösten taustalla olevan todistusaineiston hataruutta.

  3. Etelä-Afrikan yhteenveto ja loppulauselma on nähtävissä ainakin globalresearchin sivustolla. Puoli tuntia pitkä järkyttävä ja järisyttävä lausunto joka on menevä historiaan siinä missä Nürnbergin natsioikeudenkäynnin puheet. Etelä-Afrikka on saanut kaiken kohdalleen. Surullista, että konteksti on se mikä se on, mutta siinä nuori juristi on elämänsä suurimman ja vaikeimman tehtävänsä edessä ja suoriutuu kiitettävästi. Ei tekisi mieli mainita hänen ihonväriään tai sukupuoltaan, mutta Etelä-Afrikan monivärinen delegaatio on antanut tehtävän valkoiselle naiselle koska hänen englannin kielensä on mahdollisimman lähellä yliopistoenglantia ja siten myös yleismaailmallisesti helposti omaksuttavissa koska aksenttia ei ole.

    Tämä pitää tallentaa ja esittää aina kun joku hallitus tai sellaisen ministeri alkaa saarnata ihmisoikeuksista. Mitä teitte, missä olitte te tekopyhät hurskastelijat ? Näin se maailma muuttuu. Lännessä ei oikeuden tajua enää ole mutta se on säilynyt muualla. Ehkä ei kuitenkaan tässä tapauksessa yllättävässä paikassa koska onhan vain reilut kolmekymmentä vuotta siitä kun lännen tukema apartheid-hallinto väistyi Etelä-Afrikassa ja maailma joutui nostamaan Nelson Mandelan sille paikalle joka hänelle kuului. Ja Mandelan selkä pysyi suorana. Hänet yritettiin saada moittimaan Kuubaa ja Libyaa mutta hän kieltäytyi. Libyasta hän sanoi ”se seisoi aina rinnallamme kun me kärsimme, mutta missä te olitte”.

Vastaa