Mike Johnson

Yhdysvaltain asepaketti Ukrainalle saattaa edetä lähiviikkoina

Käytännössä jättimäisen tukipaketin määrärahat ovat valtaosin menossa suoraan Yhdysvaltain aseteollisuudelle.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson totesi viikon vaihteessa, että Ukrainan sotilaallista tukemista koskeva uusi paketti on tarkoitus panna äänestykseen heti, kun edustajainhuoneen jäsenet palaavat huhtikuun 9. päivänä istuntotauolta vaalipiireistään. Johnson johtaa edustajainhuonetta, jossa republikaanipuolueella on muutaman edustajan enemmistö.

Johnson sanoi uuden paketin sisältävän ”joitakin tärkeitä muutoksia” verrattuna Yhdysvaltain senaatin helmikuussa hyväksymään jättimäiseen 95,3 miljadin dollarin aseapupakettiin. ”Tärkeillä muutoksilla” puhemies sanoi tarkoittavansa muun muassa sotilaallisen tuen muuttamista lainaksi, jonka Ukraina maksaisi takaisin ”sopivana ajankohtana”. 

Alunperin Ukrainan aseavun muuttamista korottomaksi lainaksi esitti entinen presidentti Donald Trump ja myöhemmin myös Ukrainan kiihkeimpiin tukijoihin republikaanipuolueessa kuuluva senaattori Graham Lindsey

Trumpin Ukrainan tukemista koskevat lausunnot ovat olleet viime aikoina ristiriitaisia. Keskustelussa Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa Trump oli muutama viikko sitten sitä mieltä, ettei Ukrainaa pidä enää tukea lainkaan.

Presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa ovat suhtautuneet lainamuotoiseen sotilaalliseen tukeen kriittisesti ja vaatineet edustajainhuonetta hyväksymään senaatin jättimäisen aseapupaketin muuttamattomana. Ukrainan ohella senaatti oli valmis myöntämään miljardikaupalla sotilaallista tukea myös Israelille ja Taiwanille.

Biden ja edustajainhuoneen demokraatit ovat olleet varmoja, että aseapupaketti saisi tuekseen edustajainhuoneessa enemmistön, jos paketti vietäisiin heti äänestykseen. Puhemies Johnson on kuitenkin kieltäytynyt toistaiseksi tuomasta pakettia äänestykseen.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre toisti jälleen maanantaina Bidenin hallinnon kannan vastatessaan toimittajien kysymykseen, onko hallinto valmis hyväkymään puhemies Johnsonin esittämät muutokset aseapupakettiin. Paketti pitäisi hyvksyä ilman muutoksia.

Johnson korosti viikon vaihteessa välttämättömyyttä löytää yhteisymmärrys uudesta paketista, joka sen hyväksymisen jälkeen lähetettäisiin vielä takaisin senaatin käsittelyyn. Lainamuotoisuuden ohella Johnson esittää muutosta myös Ukrainan sotilaallisen tuen rahoitukseen. Hän haluaa, että Bidenin hallinto siirtäisi Venäjän jäädytettyjä varoja Ukrainan käyttöön aseostoja varten.

Johnson on vaatinut uuden tukipaketin hyväksymisen ehtona myös Bidenin hallinnon politiikan täyskäännöstä Meksikosta Yhdysvaltoihin tulevan mittavan siirtolaisvirran pysäyttämiseksi. Bidenin hallinto ei ole kuitenkaan ollut valmis myöntymään tähän ja siksi neuvottelut itse paketista ovat olleet toistaiseksi jumissa. Pääsiäisen aikana neuvotteluja on kuitenkin käyty julkisuuden ulkopuolella.

Johnson itse on joutunut Yhdysvalloissa valtavan paineen kohteeksi ja häntä syytetään siitä, että Venäjä on edennyt viime viikkoina taisteluissa ukranalaisjoukkoja vastaan ja että Ukrainalla ei ole aseapupaketin viivästymisen vuoksi riittävästi aseita, asejärjestelmiä ja ammuksia sodassa Venäjää vastaan. 

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky  on useampaan kertaan vaatinut aseapupaketin pikaista hyväksymistä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Washington Post kertoi 29.3. presidentin valittaneen Ukrainan odottaneen uutta sotilaallista tukea Yhdysvalloilta jo puoli vuotta.

”Jos Ukraina ei saa Yhdysvaltain tukea, se merkitsee ettei meillä ole ilmatorjuntaa, ei Patriot ohjuksia, ei häirintälaitteita elektroniseen sodankäyntiin eikä tykistön 155 millimetrin ammuksia”, sanoi Zelensky.

Edustajainhuoneen puhemiestä ovat painostaneet myös useat Nato-maat, muun muassa Saksa, Britannia ja Ranska. Myös 23 maan puhemiehet ja europarlamentin puhemies Roberta Metsola ovat vaatineet Johnsonia hyväksymään pikaisesti uuden sotilaallisen tukipaketin Ukrainalle.

Ukraina olisi saamassa senaatin tukipaketista aseellista tukea noin 61 miljardilla dollarilla.

Käytännössä jättimäisen tukipaketin määrärahat ovat valtaosin kuitenkin menossa suoraan Yhdysvaltain aseteollisuudelle, joka paketin  myötä tekisi uusia aseita Yhdysvaltain Ukrainan sotaan huvenneiden asevarastojen täydentämiseksi. Uusilla aseilla on samalla tarkoitus tukea myös Ukrainaa, Israelia ja Taiwania.

Biden on useasti perustellut uuden aseapupaketin hyväksymistä myös ”työllisyyssyillä” ja korostanut, että valtaosa uusista määrärahoista jäisi kuitenkin Yhdysvaltoihin.

5 kommenttia julkaisuun “Yhdysvaltain asepaketti Ukrainalle saattaa edetä lähiviikkoina

    1. Kiitos linkistä. Lukaisin jutun, olipa masentavaa luettavaa! Siinä Stubb mm. kehuu, kuinka tarkasti ukrainalaiset tähtäävät öljyjalostamoihin, yhtään eivät osu siviileihin… Entä kaikki ne siviiliväestön pommitukset Donbassin, Luganskin ja Belgorodin alueilla? Entä Venäjällä tehdyt terrori-iskut Daria Duginaa ja muita siviileitä kohtaan? Ukrainan todennäköiseltä vaikuttava osallisuus Moskovan terrori-iskuun… Tahallista valehtelua vai totaalista tietämättömyyttä meidän presidentiltä?

  1. USAn talous pyörii hyvin voimakkaasti aseiden valmistuksissa. Sen takia sotia on saatava aikaiseksi ympäri maapalloa. On käsittämätöntä, että USAn kansalaiset eivät tajua esim. näitä Ukrainan asetoimituksien maksajia, että he ovat itse niiden maksajia. Mutta niinhän se on yleensäkin, että tavalliset taatelintallaajat ovat maksajia. Osakkeenomistajat käärivät voitot taskuunsa, eivätkä lahjoita edes ruumisarkkuja kuolleiden omaisille. Käsittämätöntä, että suurin osa ihmisistä ei edes tajua koko asiaa.

Vastaa