Pimennetty Suomi

Lukija muodostaa itselleen oman verkostonsa, joka vaiheittain kasvaa ja myös osittain purkaantuu.

Jan Nybondas

Suomi on tiedonvälityksen osalta täysin pimennetty maa ja voidaan sanoa sen olevan siltä osin jo totalitarismin tilassa. Maan kansalaiset eivät tätä ymmärrä. He kyllä tietävät, että Venäjän media on suljettu pois, mutta koska he eivät sitä seuraisi muutenkaan, asia ei heitä huoleta. Suurempi ongelma onkin siinä, että he eivät ole tiedostaneet, kuinka valtamedian tiedotus suodattaa pois kaiken kriittisen ajattelun, mikä tulee lännestä.

Suurin rikos, koska rikoksena sitä on pidettävä, on se, että kaikista länsimaista tuleva kriittinen mielipide pimennetään pois näkyvistä. Demokratiaa on mahdoton toteuttaa ilman valistunutta kansalaismielipidettä ja sellainen ei voi muodostua, kun kaikki olennainen tieto on näennäistietoa eli valtaapitävien piirien itsensä tuottamaa propagandaa. Onhan outoa, jos kerran kaikki viisaus tulee lännestä, että suomalaisia estetään kuulemasta, mitä lännen merkittävimmät ajattelijat ajattelevat. Tyhmäksi tekeytyminen on sekä vaarallista, että itse itseään voimistava sykli, lopulta todella ollaan tyhmiä.

Ongelma on tietysti Suomea paljon laajempi, samat kuviot toistuvat muuallakin, mutta kielimuuri pahentaa Suomen tilaa merkittävästi. Suurilla kielialueilla kriittistä ajattelua edustavat toimijat pystyvät rakentamaan uusia viestimiä helpommin, koska lukijakunta on niin paljon laajempi. Koska tilannehan on se, että valtamedia kaikkialla, ainakin lännessä on samassa rappiotilassa. Tämän ymmärtävät parhaiten Yhdysvaltain kansalaiset, jotka eivät perinteisestikään ole pitäneet sikäläisiä uutiskanavia kuten CNN ja MSNBC muuna kuin showbisneksen jatkeena.

Suomen valtamedia siteeraa ulkomaisia sisariaan täysin kritiikittömästi, vaikka nämä nauraisivat jo itselleenkin. Länsimaiset ”laatulehdet” ovat nekin vajonneet entistä syvemmälle ja jatkaneet jo 1970-luvulta alkanutta perinnettä häätää itsenäisesti ajattelevat toimittajat pois toimituksistaan sekä estämällä merkittävämpien yleisömielipiteiden julkaisun. Yhdysvaltojen tunnetuin toisinajattelija Noam Chomsky suljettiin pois kirjoittamasta New York Timesiin, kun hän oli kyseenalaistanut Vietnamin sodan. Sotaa sai arvostella vain yksittäisten toimien osalta, jos kyseenalaisti sen laillisuuden näytettiin ovea.

Korean sotaa tutkinut Bruce Cumings on päätellyt, että sodan alkuvaihe 1950 -paikkeella oli viimeinen kerta, kun toimittajat saivat kertoa sodasta vapaasti. Sen jälkeen kaikki sotatiedotus on ollut viranomaisten ohjaamaa – siis yli 70 vuotta. Tätä asiaa ei muuta se, että yksittäisiä paljastusjuttuja on tehty, kuten Seymour Hershin ”My Lai”,  siviilien joukkoteurastus Vietnamissa. ”My Lai” -artikkelisarja oli ikäänkuin vahinko ja kun se pääsi tapahtumaan uskoteltiin, että itse joukkomurha oli yksittäistapaus eikä kuten tosiasiallisesti vain esimerkki pitkässä sarjassa, kuten tutkija Nick Turse on osoittanut kirjassaan ”Kill anything that moves”.

Seuraavassa mainitaan esimerkkejä lähinnä englanninkielisestä vaihtoehtomediasta, koska vaihtoehtomedia on tänä päivänä lähes ainut kanava, jossa eri maiden ”dissidentit”, jotka usein edustavat maidensa tietämyksen parhaimmistoa, saavat äänensä kuuluviin.

Ongelma uteliaan lukijan ja katsojan kannalta on, miten päästä alkuun. Vaihtoehtomediaa on monenlaista, mikä ei valtapiireiltäkään ole jäänyt huomaamatta. Siten joukkoon eksyy julkaisuja jotka vain näyttävät vaihtoehtoisilta, mutta eivät sitä ole. Jjoku muistaa ehkä ”Bellingcat”- hankkeen, jossa jäljet johtivat suoraan sylttytehtaaseen. Myös oligarkki Soros sponsoroi ”vaihtoehtomediaa” – pitäähän miljardöörilläkin olla vaihtoehtonsa.

Valtamedia – sikäli kun se edes noteeraa vaihtoehtomedian olemassaolon – kohottaa leimakirveensä, jossa useimmiten lukee salaliittoteoria tai äärioikeisto. Tosiasiassa hyvässä vaihtoehtomediassa ei karsinoida kirjoittajia poliittisiin lokeroihin, vaan julkaisu tapahtuu tekstin laadun perusteella.

Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö julkaisijan omat poliittiset mieltymykset vaikuttaisi valintoihin, mutta monessa yhteydessä voidaan nähdä, kuinka vanha jako oikeaan ja vasempaan ei enää ole merkittävin jakolinja. Erityisen selvästi tämä on nähty Gazan järkyttävien sotatoimien aikana – sodan vastustaminen on kaikille tärkeää, jotka sen haluavat tärkeäksi katsoa.

Laajasti useita aihepiirejä käsittelevä sivusto on kanadalaisen ekonomistin Michel Chossudovskyn ylläpitämä globalresearch.ca. Sota ja rauha, talous, pandemia ja terveys, ”ilmastouhka” – kaikki aiheet saavat käsittelynsä ja kirjoittajat ovat oman alansa asiantuntijoita. Toisinaan myöskin toimittajia, mutta useimmin alansa tutkijoita ja tieteen edustajia. Näinä venäjävihan aikoina lienee tarpeellista lisätä, että julkaisijan sukujuuret ovat irlantilaiset hänen sukunimestään huolimatta.

Consortiumnews.com on edesmenneen toimittajan Robert Parryn jo 90-luvulla perustama media, joka kokoaa mm. Veterans Intelligence Professionals -ryhmän edustajat, jotka ovat Yhdysvaltain tiedustelussa ja asevoimissa palvelleita, sekä laajan joukon toimittajia, näiden joukossa Diana Johnstone sekä Caitlin Johnstone. Heitä yhdistävät sielunkumppanuus, mutta ei perhesukulaisuus.

Dianan isä oli aikanaan mukana ydinaseiden käytön suunnittelussa, josta hän myöhemmin kirjoitti jyrkästi torjuvan mielipiteensä. Diana oli nuorena toimittajana läsnä Pariisissa, kun Vietnam ja Yhdysvallat kävivät neuvotteluja sodasta. ”Minulle kävi heti selväksi, kummalla puolen pöytää istuivat sivistyneet henkilöt” hän totesi muistelmissaan. Tämä havainto johti siihen, ettei hän palannut kotimaahansa, vaan jäi Ranskaan. Caitlin on pari sukupolvea nuorempi ja Australiasta, hän kirjoittaa osuvasti lännen sielunmaisemista politiikan näkökulmasta.

Kun vaihtoehtomedian perustaminen alkuvaiheessa näytti olevan veteraanien puuhaa, tilanne on ilahduttavasti muuttunut varsinkin Yhdysvalloissa. Thegrayzone.com kokoaa nuoria toimittajia kuten Max Blumenthal, Anya Parampil ja muita. Mainittu sivusto julkaisee tekstejä, mutta usein nuoret toimijat ovat siirtäneet toimintansa videopuolelle ja ovat nähtävissä YouTubessa. Tämä alusta on hyvä, mutta ei vailla ongelmia eli sensuuria. Moni aineiston tuottaja on havainnut joutuneensa suljetuksi pois, mikä vaikuttanee siihen, että kieli on pidettävä keskellä suuta. Tällä hetkellä se on kuitenkin edelleen toimiva, koska alusta tarjoaa hakupalvelun aiempiin videoihin sekä osaa myös tarjota samaan aihepiiriin kuuluvia videoita. Alusta osaa yhdistellä katsojan mieltymysten suuntaisesti, mutta tarjoaa tietysti myös puppuvaihtoehtoja.

Seuraavassa luettelo kiinnostavista sivustoista hakusanojen muodossa. BreakThroughNews, Rania Khalek, myös tekstinä .org, theduran, (erityisesti Alexander Mercouris), Jeffrey Sachs of Fans, ekonomisti Jeffrey Sachs, Douglas Macgregor, eversti, Judge Napolitano, tuomari haastattelee, Alastair Crooke, diplomaatti, tekstejänsä: strategic-culture.su, Scott Ritter, asetarkastaja, haastatteluja muiden sivustoilla, koska oma ilmeisesti suljettuna, Danny Haiphong, haastatteluja, John Mearsheimer valtio-opin professori, George Galloway, brittiläinen veteraanipolitikko, thegaggle, keskusteluja Peter Lavelle ja George Szamuely. Tekstiversiona new.thecradle.co jossa mm. toimittaja Pepe Escobar, diplomaatti M.K. Bhadrakumar, toimittaja Sharmine Narwani. Eri sivustoilla toimittaja Chris Hedges. Sivusto antiwar.com kokoaa monia tunnettuja nimiä, jo edelläkin mainittuja sekä mm. Aaron Maté, Gareth Porter, Gideon Levy ja suomalaislähtöinen Dan Steinbock.

Kiinasta puheen ollen tulee ensimmäisenä mieleen Cyrus Janssen, mutta nuoret kiinalaiset toimittavat englanniksi itsekin laadukkaita videoita. Iranista ehdottomasti professori Mohammad Marandi, joka on nähtävissä lukuisissa haastatteluissa. Iran oli ensimmäinen uhri kun televisiolähetyksiä alettiin blokata, tällä hetkellä presstv.ir on hieman yllättävästi saatavilla ainakin netissä, kun sen sijaan Venäjän RT on suljettu kaikin keinoin. RT-kanavaa voi kuitenkin katsoa esim. suorina lähetyksinä alustoilta Rumble ja Odysee.

Kun kahdenkymmenen vuoden kuluttua päätoimittajilta kysytään, pyhän Pietarin tai miksei nuoremman sukupolven taholta, mitä teitte, kun Gazan kansanmurha oli käynnissä niin ainakin RT:n Margarita Simonjan voi vastata, että se oli lähetystemme pääaiheena ja että siellä kuoli useita Al Jazeeran ja RT:n toimittajia heidän ollessaan työssään paikalla.

Suomen päätoimittajat saattavat joutua hiilihankohommiin, jos Pietari saa päättää. RT on joutunut kieltojen takia supistamaan englanninkielistä toimitustaan, mutta se on kääntänyt tappion edukseen ja alkanut laajeta muille kielialueille globaaliin etelään. RT voi sanoa kuten venäläisen teollisuuden edustajat yhteen ääneen kuuluttavat: ”Kiitos, Joe Biden”, sanktiot ovat mahdollistaneet ennen näkemättömän rakenneuudistuksen ja kehitysohjelman.

Lopuksi muutamia vinkkejä saksankielen taitoisille sekä Pohjoismaihin. Saksassa vaihtoehtomedia on joutunut maan perinteitä noudattaen ihan fyysisen uhan alaiseksi. Niin kävi ”Ken Jebsen” peitenimellä toimineelle toimittajalle, jonka puhujakorokkeen vieressä laukesi pommi, vaikkei surmaa aiheuttanutkaan. Jebsen, joka kuten Sahra Wagenknechtkin on puoliksi iranilainen, julkaisee sivustoa apolut.net toimien itse Saksan ulkopuolelta turvallisuussyistä, kuten myös Thomas Röper, jonka mainio anti-spiegel.ru tulee Pietarista.

Röper valaisee sekä Venäjän että Saksan tapahtumia. Saksaksi on lisäksi mm. nachdenkseiten.de. Saksan kielialueen ollessa esillä on mainittava Jacques Baud Sveitsistä, vaikka ranskankielinen onkin sekä maanmiehensä Daniele Ganser joka aloitti uransa tutkimalla Naton pimeää armeijaa Gladio’ta. Ganser vetää saleihin tuhatpäisiä yleisöjä kiertäessään Saksaa.

Pohjolan parhaimpiin kuuluu norjalainen steigan.no, jota kannattaa katsoa, vaikka ei norjaa osaisikaan koska monet jutut tulevat ulkoa ja niihin löytyvät linkit. Ruotsista mainittakoon swebbtv.se, suosikkini siellä Lars Bern, globalpolitics.se, newsvoice.se. Suomesta mvlehti.net. Se saattaa jonkun mielestä olla paikoitellen äkkijyrkkä, mutta silloin pitää tehdä päinvastoin kun Miina Loiva, joka muutti nimekseen Äkkijyrkkä, pitää lukea sieltä ne loivat jutut.

Ja näinhän on kaikessa lukemisessa: vastuu on lukijalla itsellään. Ja pahoittelut kaikille niille sadoille kirjoittajille,Whitney Webb ja muut, jotka jäivät mainitsematta. Jokainen lukija muodostaa itselleen oman verkostonsa, joka vaiheittain kasvaa ja myös osittain purkaantuu. Näin pitää ollakin, kaikilla on oma mielipiteensä ja omat mieltymyksensä.

Ja lopuksi – jotta pimennyksestä ei jäisi epäselvyyttä, esimerkki siitä, miten pitkälle Suomi on sen vienyt: Jos haette matkapalvelusta  lentomatkaa Helsinki – Moskova, niin ymmärrätte varmaan, että sellaista matkaa ei ole tässä universumissa tarjolla. Mutta entäpä jos haette matkavaihtoehtoja reitille New York – Moskova, mitä tapahtuu: Palvelu vastaa näin: ”hallituksen asettamien rajoitusten vuoksi emme voi näyttää tuloksia tälle haulle”.

Siis Suomen hallitus on päättänyt, ettei Suomesta matkusteta Venäjälle ja se yrittää estää matkustamasta sinne myös muista maista. Vaan muuttakaapa sijaintianne ja käyttäkää hakupalvelua, jonka loppuosa on joku muu kuin fi -päätteinen.

Haku onnistuu heti ja käy ilmi, että New Yorkista on tarjolla vaikka kuinka paljon eli kymmenittäin matkoja Moskovaan. Ei tosin suoraan, mutta ihan kohtuuhintaan. Sehän on muutenkin Lähi-Idän suurten lentoyhtiöiden toimintamalli, että tarjotaan välilaskullista matkaa johon kuuluu yöpyminen lentoyhtiön kotimaassa.

Jenkit lentävät Moskovaan ja nauravat hörönaurua, kun Suomen holhokit pidetään hallituksensa holhouksessa.

13 kommenttia julkaisuun “Pimennetty Suomi

    1. YouTube-lähetyksessään Presidenttipelin analyysi | Geopoliittinen näkökulma Toni Torppa arvelee ainakin yhdeksi syyksi sitä, että Essayah seuraa kritiikittömästi CNN:ää.

      Torppa muuten näkee Suomen perustavaa laatua olevaksi ongelmaksi sen, ettemme ymmärrä Venäjän geopoliittisia tarpeita ja mm. sitä, kuinka Yhdysvallat ja Britannia yrittävät tunkeutua Venäjälle Hitlerin tavoin Ukrainasta. Hitlerhän tunkeutui Neuvostoliittoon myös mm. Suomen kautta, joten jää nähtäväksi toistaako USA-Britannia hänen virheitään Suomenkin osalta.

      Itse en ole katsonut vaalitenttejä, tms. mutta Torpan mukaan yksikään presidenttiehdokas ei näitä asioita ymmärrä, eikä niitä ole edes otettu esille. Itse tosin ajattelen, että ehkä heistä joku ymmärtääkin, mutta on tietoisesti valinnut puolensa (sodan) samaan tapaan kuin ulkoministeri Erkko ennen talvisotaa. Paasikiven mukaan talvisotaa ei olisi tullut, jos Suomi olisi ymmärtänyt Neuvostoliiton turvallisuustarpeet.

      Suomen suhtautumisessa Venäjän ei tietysti ole kysymys mistään tasapuolisuudesta tai oikeudenmukaisuudesta. Kaukana siitä, mutta vaikka vihaisi rasistisesti Venäjää ja venäläisiä, niin olisi silti järkevää tunnustaa tosiasioita Venäjänkin tarpeista ja meidän maantieteellisestä sijainnistamme.

  1. Tuossapa oli hyvä pläjäys seuraamisen arvoisista kanavista, joukossa oli monta tuttua mutta paljon uusia. Kiitos niistä! Omiin suosikkehini kuuluvat The Jimmy Dore Show ja Alex Christoforou Youtubessa (myös Rumblessa), joissa otetaan kantaa maailman tapahtumiin ja tiedonvälitykseen humoristisella otteella. Vielä pari kuukautta sitten RT:n artikkeleita pystyi lukemaan sen omalla appsilla, mutta sitten fasistisuomi tukki tuonkin reitin. Näin suojellaan ”eurooppalaisia arvoja”. Yandexin kautta voi lukea Izvestijaa, johon saa automaatisen käännöksen. Suomenkielen käännösten kömpelyys on tosin sen verran häritsevää, että luen englanninkielistä. Uutiset on kirjoitettu neutraalisti ilman kotimaisten lehtien propagandistista uhoa.
    Pitää hakea esille nuo pohjoismaiset kanavat. Duran-yhteisön videoissa on usein mukana norjalainen professori Glenn Diesen, joka on perehtynyt russofobian historiaan.

  2. Kiitos hyvistä artikkelista ja mediavinkeistä! Osa noista oli jo minullekin ennestään tuttuja, mutta tuli myös uusia, joihin aion nyt tutustua.

    Listaa voisi tietysti täydentää vielä ranskankielisillä kanavilla, joilta löytyy myös monipuolisempaa ja laadukasta keskustelua: esim.Cercle Aristote ja Antithése -kanava, jolla on julkaistu mm. Jaques Baudin haastattelu.

    Tänään kuuntelin (ranskaksi) ranskalaisen psykologin, Marie-Estelle Dupontin kiinnostavaa haastattelua, jossa hän kertoi uudesta kirjastaan, jossa hän pohtii mm. sitä antropologista käännettä, jonka keskellä me täällä Eurooppalaisissa demokratioissa nyt elämme, miten olemme liukuneet kohti autoritaarista yhteiskuntaa ja miten pandemia-aikana synnytetyt rajoitukset hänen mukaansa ovat osaltaan vaikuttaneet tähän kehitykseen.

    Tunnen hieman syyllisyyttä siitä, etten edes tiedä, käydäänkö suomalaisessa valta mediassa lainkaan tämän tyyppistä keskustelua Suomen henkisestä tilasta, koska suomalaisen valtamedian seuraaminen alkoi turhauttaa ja jopa ahdistaa minua jossain vaiheessa niin paljon, että seuraan sitä enää hyvin vähän. Kun tutut juttelevat jostain ikkunoista pudonneista Putinin työtovereista tai jostain pedofiiliksi paljastuneesta Karjalan kansanmurhien tutkijasta en enää ole edes ihan kartalla siitä, mihin he lähteisiin he nämä tietonsa perustavat? Sari Essayahin kuuntelu käy jo lähes kidutuksesta, mutta kaipa siihenkin pitäisi pystyä ihan vain demokratian vuoksi.

    En tiedä, missä Niinistön ja kumppaneiden ”länsi” oikein sijaitsee, mutta ainakaan se ei vaikuttaisi olevan se valistusaatteiden Eurooppa, jonka arvoja itsekin opin aikanaan koulussa kunnioittamaan: uskaltaa ajatella itse (Kant) vallan kolmijako (Montesquieu), demokraattinen debatti, yhtäläiset ja universaalit ihmisoikeudet jne.

    Onneksi meillä täällä peräkyläksi jälleen muuttuneessa Suomessa on kuitenkin myös näitä sivistyneitäkin kulttuurijulkaisuja, kuten NSS!

    1. Jätettyäni tuon aiemman kommentin ihan havahduin siihen, että pitäisi varmaan seurata taas erityisesti näin vaalien alla taas enemmän myös Suomen valtamediaa. Koska tänään käsitellään Kansainvälisessä oikeudessa Etelä-Afrikan syytettä Israelia vastaan Gazan kansanmurhasta niin päätinkin katsoa, kirjoitetaankohan siitäkään mitään Suomen valtamediassa?

      Olin kyllä positiivisesti yllättynyt, että tätä Gazan ja Israelin kysymystä on käsitelty Suomen mediassa edes jossain määrin monipuolisemmin kuin Ukrainan sotaa. Ylen jutussa oli jopa vertailtu eri sotien uhreja ja pohdittu syytteen menestymismahdollisuuksia. Koskenniemeä oli haastateltu. (Koskenniemi oli kyllä taas hyvin varovainen kannanotoissaan).

      Presidenttiehdokkaiden suhtautumisessa virkamiesten lähettämään vetoomukseen tulitaukoon liittyen oli myös hajontaa eikä pakotettua yksimielisyyttä ilmennyt. Suomalaisen lehdistön tiedotustehtävä (vs. pelkkään propagandaan keskittyminen) ja sen myötä myös demokratia osoittaa hieman elonmerkkejä?

  3. Vuosina 2020-2024 käsitykseni suomalaisuudesta ja suomalaisuuden tarinasta yksinkertaisesti murskaantui. Uuden miehittäjän kielellä: it’s all bullshit. Suomalaiset palaavat Naton miehityksen myötä vanhaan historialliseen roolinsa, olemaan mielin kielin miehittäjän edessä. Olen lukenut jonkin verran 1500-luvun historiantutkimusta, ja tuon roolin suomalaiset omaksuivat jo silloin kun vuoroin Ruotsi ja Venäjä valtasivat kylän kerta kerran jälkeen. Savossa on eräs kunta joka vaihtoi omistajaa kaksitoista kertaa. Oli sadan vuoden itsenäisyyden jakso. Nyt suomalaiset pääsevät vaipumaan jälleen miehittäjän mielistelyn tunnehistoriaansa, joka kesti karkeasti viisisataa vuotta.

  4. Ehkä yksinkertaisin tapa blokata joku sivusto/sivustot on tehdä se palveluntarjoajan oletus-DNS-osoitteiden (nimipalvelin) kautta. Siksi kannattaa vaihtaa ne johonkin johonkin vapaaseen, joita löytyy netistä pilvin pimein.

    Minulla kyllä sen jälkeen näkyy esimerkiksi http://www.rt.com ihan normaalisti (ainakin Firefoxissa). Muistaakseni täällä oli syksyllä jonkun kirjoittama lista nettisensuurin estokeinoista. Itse olen käyttänyt Tor-selainta sellaisiin sivustoihin, joita ei muilla konsteilla ole saanut näkymään.

  5. Näin UMK24 ja Euroviisut aikana eli kansan viihdehuviohjelmaan (Israel osallistuu?) olisi osallistujaksi hyvä laittaa jotain vanhempaa ja sellaista joka samalla laulun sanoin kertoisi millaisia johtajamme (Niinistö, Shultz, Biden, Macron, TrueOut ja Zelenskyj) ovat rokotetun kansan sydänkohtauksissa. Ehdotan kappaletta ”Pieni nukke mun, Sinuun rakastun nyt ja aina myös uudestaan…”.

    Kuunnelkaa ja osuvatko sanat ja tulisiko siitä eurostoliiton kilpailun voittaja.. äänestys tietty tehty salaliittoteoreetikot ja foolihattuiset sensuroimalla..

    https://www.youtube.com/watch?v=lampE00zk84

  6. Jan Nybodakselle kiitoksia kirjavinkistä, katsoin MaxMilo editions’in sivuilta eilen erittäin hyvän Jacques Baudin (ranskankielisen) haastattelun, jossa hän kertoo tästä uusimmasta kirjastaan l’Art de la guerre russe. (Venäläinen sotataito).

    Baud on sitä mieltä, että länsimainen media on syyllistynyt siihen, että se on ihan tietoisesti vääristänyt ihmisten käsityksiä mm. Ukrainan sodan taustoista, Venäjän sotilasoperaation tavoitteista ja Venäjän vahvuuksista ja se länsimaiden kansalaisten tulisi vaatia median asettamista oikeudelliseen vastuuseen satojen tuhansien ihmisten kuolemasta jotka olisi helposti voitu estää, sillä kaikki poliittiset ja diplomaattiset keinot Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi olivat olemassa. Baudin analyysin mukaan koko sota on siis keinotekoisesti aikaansaatu.
    Baud on ilmiselvä ”naapuriseuralainen”, sillä hän sanoo haastattelussa, että voi kuulostaa vähän tylsältä, mutta paras turvallisuustakuu on rakentaa hyvät välit naapurivaltioihin. Baud muistuttaa siitä, että valtioiden välinen turvallisuus rakentuu aina sekä turvallisuus- että ulkopolitiikan varaan. Hän sanoo haastattelussa paljon muutakin mielenkiintoista.

    Päätin siis tilata Baudin kirjan, joka ansaitsisi varmaan tulla käännetyksi nopeasti myös suomeksi. Liekö tässäkin kyse ”pimentämisestä”, mutta en pystynyt kuitenkaan tekemään tilausta valmiiksi, sillä kustantajan sivusto ilmoitti, että heidän maksujärjestelmässään on jokin tilapäinen häiriö?

    https://maxmilo.com/products/l-art-de-la-guerre-russe?variant=49316007870793

  7. Kiitos! Kävin linkkejä läpi, ja osan tallensin Media-listalleni. Google-kääntäjän turvin niitä sitten luen. Suomalaisista medioista lisäisin Positv.fi . Muitakin löytyy, mutta niitä seuraan vain satunnaisesti.

Vastaa