Wall Street Journal: MACRON YRITTI TAIVUTELLA BIDENIA JA SCHOLZIA JOUKKOJEN LÄHETTÄMISEEN

Ranskan presidentti Emmanuel Macron yritti painostaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia ja Saksan liittokansleria Olaf Scholzia muuttamaan lännen strategiaa Ukrainan sodan tukemiseksi, kertoi amerikkalaislehti Wall Street Journal keskiviikkona.

Macron kävi lehden mukaan luottamuksellisia keskusteluja Bidenin ja Scholzin kanssa saadakseen Nato-maat ilmoittamaan, että länsi on valmis käyttämään kaikkia sotilaallisia keinoja, mukaan lukien sotilasliitto Naton joukkojen lähettämistä Ukrainan tueksi Venäjää vastaan.

Kyse olisi ollut Wall Street Journal-julkaisun mukaan perustavaa laatua olevasta muutoksesta Yhdysvaltain ja lännen strategiaan, joka olisi muuttanut Naton heti sodan alkamisen jälkeen tekemän päätöksen olla lähettämättä Nato-maiden asevoimia Ukrainaan.

Wall Street Journal-julkaisu kertoo, että Washingtonin heti sodan alettua tekemän päätöksen tarkoituksena oli estää Moskovan provoituminen ja Ukrainan sodan eskaloituminen. Macron halusi, että Moskova jätettäisiin strategian muutoksella epätietoiseksi siitä, mitä Nato-maat aikovat tehdä Ukrainan tukemiseksi.

Lehden nimettöminä haastattelemat amerikkalaiset virkamiehet ovat kertoneet, että Biden epäili muutoksen tarvetta ja oli huolissaan siitä, että muutos voisi johtaa sodan laajentumiseen. Scholz puolestaan vastusti Macronin ehdotusta ja sanoi sen sisältävän riskin Nato-maiden hajaannuksesta ja myös siitä, että Natosta tulisi sodan osapuoli.

Macron ilmoitti etukäteen puhelinkeskustelussa Bidenille ja Scholzille, että hän aikoo ottaa ehdotuksensa esille Pariisissa Elysee-palatsissa pidettävässä Ukrainan tukemista käsittelevässä huippukokouksessa ja lähettää siten viestin Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Nato-maiden erimielisyydet nousivat vahvasti esille Pariisissa helmikuussa järjestetyssä huippukokouksessa, johon myös silloinen Suomen presidentti Sauli Niinistö osallistui.

Macronin tehtyä ehdotuksensa hän vaati liittokansleri Scholzia kommentoimaan asiaa. Scholz ilmoitti Saksan vastustavan jyrkästi Nato-joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Samoin tekivät muut huippukokouksen osanottajat yksi kerrallaan. Hollannin, Kreikan ja Puolan pääministerit kertoivat Wall Street Journalin mukaan kohteliaasti, etteivät he kannata Macronin ehdotusta.

Myös presidentti Niinistö ilmoitti, ettei Suomi kannata länsimaiden joukkojen lähettämistä ja ettei ainakaan Suomi tule sijoittamaan joukkoja Ukrainaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas sitä vastoin kannatti Macronin ehdotusta.

Keskustellessaan huippukokouksen jälkeen toimittajien kanssa Ranskan presidentti sanoi, että vaikka hänen ehdotuksestaan joukkojen lähettämisestä Ukrainaan ei ollut tapaamisessa täydellistä yhteisymmärrystä, niin ”mitään ei kuitenkaan pitäisi sulkea pois”.

Myöhemmin, Alexander Stubbin tultua tasavallan presidentiksi, ulkoministeri Elina Valtonen (kok) kertoi, ettei ”meidän tule poissulkea mitään vaihtoehtoja pitkällä tähtäimellä, koska emme voi tietää, kuinka vakavaksi tilanne voi kehittyä”. Valtosen mielestä länsimaiden ei tulisi sulkea pois joukkojen lähettämistä Ukrainaan, jos tilanne muuttuu merkittävästi.

Valtonen antoi amerikkalaisessa Politico-julkaisussa neuvoja myös Yhdysvalloille ja muille länsimaille. Hänen mielestään niidenkään ei pitäisi täysin vastustaa ajatusta joukkojen lähettämisestä, jos tilanne Ukrainassa huononee.

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Markus Mustajärvi arvioi tiistaina, että ”ilmeisesti Orpon hallituksen ministerit ovat sopineet uudesta linjauksesta presidentti Stubbin kanssa”.

Mustajärvi myös kysyi, onko presidentti Niinistön lausunto, ettei Suomi kannata länsimaiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan, pantu romukoppaan.

7 kommenttia julkaisuun “Wall Street Journal: MACRON YRITTI TAIVUTELLA BIDENIA JA SCHOLZIA JOUKKOJEN LÄHETTÄMISEEN

  1. Mikä ihme tuota Macronia oikein riivaa? Ajaa täysimittaista yhteenottoa Venäjän kanssa? Miksi? Eihän siinä ole mitään järkeä. Tosin ei löydy ns. lännestä sellaista hulluutta, että alettaisiin tekemään Euroopasta yhtä isoa hautuumaata. Vai löytyykö sittenkin? Suomesta ainakin taitaa löytyä.

    1. Suomesta näyttää löytyvän kolmannen maailmansodan haluavia ,kyllä on kumma että järki näyttää kadonneen Natoon liittymisen mukana on jotenkin saatava loppumaan tämä luulo että me olemme jotenkin suurvalta Naton takia.

  2. TIEDOTUSVÄLINEET SYYLLISIÄ
    ”Mikä luo tällaisen vihan, mikä luo sodan?” Julian Assange sanoi hyvin: ”Jokainen 50-vuoden aikana aloitettu sota on ollut median luoma sota.” Assange on oikeassa: valtamedia on syyllinen sotapsykoosiin, joka vallitsee suomalaisten mielissä. Nyt suomalaiset kuvittelevat, että koska Yhdysvallat ja Eurooppa on meidän tukena, niin voitto Venäjästä on varma ja Karjala saadaan takaisin. Venäjän doktriinin mukaan täysimääräinen sota Naton kanssa olisi ydinsota. Suomi olisi ensimmäinen uhri tässä sodassa, sillä venäjävastaisuus Suomessa on kiivaampaa kuin missään toisessa maassa paitsi Baltiassa. Nyt on kaikkien isänmaallisten suomalaisten hyökättävä valtamedian kimppuun totuuden aseilla. On estettävä Suomen tuhoutuminen. Nykyajan poliittisen eliitin paikka on vankila, sillä se syyllistyy törkeään maanpetokseen. Valitettavasti Suomi ei ole enää oikeusvaltiokaan, joten syyllisiä ei saada enää tuomittavaksi. Mutta ehkä tilanne muuttuu, kun Venäjä on tehnyt ydiniskut Suomeen. Paras ratkaisu olisi väkivaltainen vallankumous, jossa eliitti tuhottaisiin, mutta löytyykö tarpeeksi isänmaallisia kansalaisia, jotka eivät ole sotapsykoosissa.

  3. Voisiko Macronin jokseenkin oudon linjan taustalla olla huoli siitä, mitkä maat tulevat maksamaan Ukrainan jälleenrakentamisen (riippumatta siitä, mitä aluetta Ukraina tulee suvereenisti hallitsemaan)? Ehkä Macron haluaa sitoa KAIKKI EU-maat sotaan niin, ettei Ranska ole niiden harvojen joukossa, joita pidetään ensisijaisina maksuvelvollisina. Macronin aktiivisuus on tosin tätä vaihtoehtoa vastaan, koska kaikki muistaisivat, että joukkojen lähettäminen oli juuri Ranskan ehdotus. Toisaalta voi olla, että Macronin sotaisa puhe oli sisäpoliittinen liike, jolla kalastellaan äärioikeiston ääniä.

    Sekin lienee mahdollista, että kyseessä on julkisuudelle tarkoitettu teatteri, jonka tarkoitus on viestittää EU-yleisölle sodan jatkuvan, mutta samalla osoitetaan Venäjälle, etteivät EU-joukot nyt ainakaan vielä ole liittymässä aktiivisiin taisteluihin. Stubbin-Valtosen keuliminen ja kävely presidentti Niinistön yli lienee laskettavissa yli-innokkaaksi alttiuden osoitukseksi Yhdysvaltain suuntaan.

  4. http://infobrics.org/post/40852

    Viisikymmentä vuotta sitten Suomi tunnettiin maailmalla rauhaa rakentavana maana. Nyt on päinvastoin, kypäräpäähallitus tunnetaan maailmalla eturivin kiihkoilijana. Siitä selvä osoitus tältä viikolta kun BRICS -maiden verkkojulkaisussa ”Infobrics” heidän sotilasasiantuntijansa Lucas Leiroz de Almeida kirjoittaa ulkoministeri Valtosen sotaisista puheista, Suomi haluaa sotaa Venäjää vastaan.

    Suomen lähimmät aateveljet ovat kansanmurhaa tekevä Israel ja sitä aseistava Yhdysvallat. Mutta saattaa käydä niin, ettei Suomen kohtalo enää kiinnosta edes jälkimmäistä. Merkkejä näet on, että Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet ovat lientymään päin. Syyt ovat kahdenlaisia. Ensinnäkin kenraalit ovat vierailleet Valkoisessa talossa ja opastaneet isäntää, että kaikissa tehdyissä sotasimulaatioissa Kiinaa vastaan Yhdysvallat on ottanut takkiin. Viesti on selvä: lopettakaa sotainen retoriikka. Toinen syy on taloudellinen. Yhdysvaltojen talous ei pärjää ilman yhteistyötä Kiinan kanssa. Protektionismin voimistaminen lämmittää hetken ja sen jälkeen tulee vilu. Iso talousjohtajien delegaatio oli äskettäin Kiinan vieraana ja selväksi kävi kuka oli tilaisuuden keisari.

    Suomi on pelannut itselleen Mustan Pekan joka saattaa jäädä pysyvästi kouraan kun muut maat jatkavat matkaa. Suomi on polttanut siltoja niihin suuntiin jossa taloudellinen kehitys tapahtuu eikä ole varmaa kiinnostaako hurskastelijavaltion toimet ja toilailut enää ketään.

Vastaa