KATSO MUUALLE ETTÄ ET NÄKISI

Kesti kauan ennen kuin Yhdysvaltain viranomaiset saivat muotoiltua keinon, jolla Nord Stream – kaasuputkien sabotaasin syyllinen yritetään kätkeä sumuverhoon. New York Times uutisoi tiistaina USA:n viranomaisten löytäneen ”uusia tietoja” räjäytyksestä. Nämä tiedot vapauttaisivat syyllisyydestä amerikkalaiset ja norjalaiset, joiden operaatiosta toimittaja Seymour Hersh julkaisi yksityiskohtaisen kertomuksen.

Nyt terroriteon tekijöiksi sanotaan huviveneellä liikkunutta kuuden henkilön ryhmää. NYT:n mukaan kysymys on Ukrainan liittolaisista. Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin muistaneet sanoa, ettei tällä porukalla ole mitään yhteyttä Kiovan hallintoon. Jos olisi, aseapu Ukrainalle saattaisi tyrehtyä.

Merkillinen tapaus! Presidentti Joe Biden uhkasi tv-lähetyksessä erittäin päättäväisesti varmistaa, ettei Nord Stream toimisi, jos Venäjän tankit tulisivat Ukrainaan. Hänen vieressään seisoi hämmentyneen oloinen Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanomatta sanaakaan. On arveltu, että presidentin etukäteen tekemä ponteva tunnustus olisi ollut moka, joka on saanut Washingtonissa liikkeelle hiusten repimisen epidemian.

Hershin paljastusta on yritetty sumentaa läntisessä mediassa, tietysti myös Suomessa. Se on tiedoiltaan kuitenkin kiusallisen tarkka, eikä Pulitzer-palkitun toimittajan maineen pilaaminen oikein onnistunut. Tarvittiin uusi tarina! Sen mukaan vuokraveneellä liikkunut yhden naisen ja viiden miehen tiimi olisi ”asettanut pommeja” kaasuputken läheisyyteen.

Alusta asti lännen media on pitänyt Venäjää syyllisenä. Joka tapauksessa asiantuntijat ovat olleet vakuuttuneita siitä, että erittäin vaativan operaation toteuttaja on ”valtiollinen taho”. Ruotsalaisten ja tanskalaisten tutkijoiden uurastuksesta ei ole haluttu antaa tietoja. Venäläisiä eksperttejä ei tutkimuksiin huolittu mukaan.

Saksalaislehti Die Zeit uutisoi, että huvivenejoukkueen kokoonpano on selvinnyt. Lehti kuitenkin kertoo, että koko juttu saattaa olla lavastus. Amerikkalainen sotilasasiantuntija Scott Ritter sanoi pari päivää ennen NYT:n uutista naurettaviksi yrityksiä väittää, ettei Hershin juttu USA:n ja Norjan yhteistyöllä toteutetusta iskusta pitäisi paikkaansa. Ritter muistutti Joe Bidenin ennakkoon tekemästä ”tunnustuksesta”, mutta ennen kaikkea siitä, että kyseessä oli tavattoman vaativa operaatio, ja että kaikki Hershin tiedot täsmäävät. Merialueella oli sopivasti käynnissä Naton suurharjoitus, jossa huviveneen sijasta oli kaikki tarvittava välineistö ja henkilöstö, kuten syvänmeren sukeltajat.

Mutta ei se mitään. Huvivene on löydetty ja siinä on havaittu ”räjähteiden jäänteitä”. Paatin sanotaan kuuluneen puolalaiselle yritykselle, jonka omistaa kaksi ukrainalaista henkilöä. Lisänä kertomuksessa on vielä väärennettyjä passeja ja salaperäisiä havaintoja veneen reitistä. Case closed?

Minä en tiedä totuutta Nord Stream -sabotaasista. Vertailen vain tarinoiden uskottavuutta – ja niiden taustaa. Missä ovat todisteet? Miksi tutkimusten tulokset salataan? Miksi venäläisiä asiantuntijoita ei päästetty mukaan asian selvittämiseen? Miksi Yhdysvaltain tiedustelulla, joka on kuulemma maailman paras, kului lähes puoli vuotta ensimmäisten hatarien väitteiden julkistamiseen?

Ja vielä: Missä ovat todisteet Skripalien myrkyttämisestä? Missä myrkytetty pariskunta on nyt? Mitä heille kuuluu? Entä Navalnyin myrkytys? Missä sen todistusaineistoa jemmataan? Nord Streamin räjäytykset liittyvät hämärrettyihin juttuihin, joiden yhteinen nimittäjä on Venäjän väittäminen syylliseksi.

Näistäkään tapauksista en tiedä totuutta. En myöskään pysty todistamaan vahvaa epäilyäni, että Nord Streamin kohdalla kysymys on Yhdysvaltain yrityksestä sekoittaa ihmisten ajatukset. Katsokaa toisaalle, että ette näkisi! Silmänkääntötemppu voi onnistua. Mutta uskon, että Seymour Hersh, Scott Ritter & kumppanit vastaavat taikurille pian.

P.S. Suomen valtalehdistö on viime päivinä jahdannut ministeri Mika Lintilää kuin hengenvaarallista hirviötä tai kuin renttua, joka uhkaa koko demokratiamme uskottavuutta. Asialle on pantu toimittajien parhaimmistoa ja annettu jutuille palstatilaa pian hehtaarikaupalla.

Mitä on tapahtunut? Onko kansakunnan ja median moraali suhteessa alkoholin käyttöön kiristynyt vai median journalistinen taso löystynyt? Ehkä Lintilä on ollut maistissa, mutta rajansa kaikella. Miehen maine on tuhottu. Riittääkö se, vai odotetaanko ministerin tekevän lopullisia johtopäätöksiä?

Tai olisiko tässäkin kysymys kansalaisten huomion manipuloinnista. Kun katse on suunnattu kiehtovaan kysymykseen siitä, ottiko Lintilä yhden vai kaksi lonkeroa, sivuun jäävät tulevat menoleikkaukset, hallituksen hoippuminen ja Nato-kompurointi.

Hyvä uutinen on sen sijaan, että oikeuskansleri on herännyt talviuniltaan moittimaan ex-ministeri Katri Kulmunia. Aamiaismurot syötyään Pöysti epäilemättä tarttuu tärkeämpiin asioihin ja erottaa puolusvaliokunnan puheenjohtajan törkeiden vihapuheiden vuoksi. Jään odottamaan.

5 kommenttia julkaisuun “KATSO MUUALLE ETTÄ ET NÄKISI

 1. Onkohan tällä Suomen medialla enää mitään toivoa. Vaikea on tuosta valehtelun suosta nousta ja alkaa tuottaa edes pikkuisen enemmän totuuden mukaisia uutisia.
  Hyvä esimerkki oli tämä Navalnyin myrkytys. Suomessa lehdistö tuomitsi Venäjän, ennen kuin mitään tutkimuksia oli ennätetty tehdä.

  Tosin tuo Venäjän syyllistäminen erilaisiin asioihin on ollut voimakasta siitä lähtien, kun Suomi vietiin EU:iin.

 2. ”Presidentti Joe Biden uhkasi tv-lähetyksessä erittäin päättäväisesti varmistaa, ettei Nord Stream toimisi, jos Venäjän tankit tulisivat Ukrainaan. ” Pitää aina kysyä, kuka hyötyy, jos jotain tapahtuu. Kun näin tekee, alkaa syylliset löytyä, tämän sumuverhon takaa. Tuskin Venäjä niin tyhmä on, että omaa putkeaan ja rahasampoa tuhoisi, koska Venäjällä ajatellaan on jo pidemmälle, kuin pelkästään tähän Ukrainasodan aikaan, toisin kuin esim. Suomessa, jossa aika ja ajattelu on pysähtynyt Ukrainansotaan. On selvää , että homman takana on USA, tavalla tai toisella ja totuutta ei koskaan saada tietää.

 3. Australialainen journalisti John Helmer seurasi pitkään Skripal -saagaa. Aluksi sekä isällä että tyttärellä oli puhelinyhteys sukulaiiinsa Venäjällä, mutta sitten tämäkin hiljeni. Mitä todennäköisemmin herra Skripal on kuollut brittien tai jenkkien säilössä. Tyttärestäkään ei ole saatu elonmerkkejä pariin vuoteen.

  Listaan voisi lisätä MH 17 -matkustajakoneen alasampumisen Ukrainan ilmatilassa. Presidentti Putin tekee lentomatkoja melko harvoin. Miettikääpä tilastotieteen harrastajat mikä on todennäköisyys sille, että hyvin harvoin lentokoneella matkustava presidentti ja malesialainen kone ovat samaan aikaan lähellä toisiaan ja koneet on maalattu erehdyttävästi samoin värein ja että nämä kaksi asiaa eivät olisi yhteydessä toisiinsa kun toinen ammutaan alas.

  Mielestäni saksalainen lentokapteeni Peter Haisenko on päässyt lähimmäs ratkaisua tai ratkaissut kysymyksen. MH 17 ammuttiin alas hävittäjien toimesta eikä ilmatorjuntaohjuksella. Ja kyllä, tarkoitus oli ampua presidentin kone mutta koneen kapteeni oli viisaasti muuttanut kurssia pohjoisemmaksi. Haisenko on saanut tukea näkemykselleen monelta taholta. Hän kertoo, että jokin aika tapahtuman jälkeen hänet kutsuttiin Hollantiin tapaamiseen jossa oli eräitä poliiseja sekä sieltä että ainakin yksi Australiasta. Herrat kävivät läpi merkintänsä ja muistiinpanonsa ja sanoivat Haisenkolle: Olette oikeassa, mutta tästä ei koskaan tulla kertomaan. Myöhemmin on tullut mm. saksalaisista lähteistä vahvistusta myös sille, että presidentin kone oli ollut kohteena. Kuitenkin kävi kuten Italian yllä v. 1980 kun Gaddafin kone oli tarkoitus pudottaa. Ammuttiin erehdyksessä alas Itavia-yhtiön DC 9, koska Gaddafia oli varoitettu ja hänkin muutti lentoreittiään.

 4. Jotenkin tosiaan aika säälittävän tuntuinen tämä uusin hämäysyritys. Ei tiedä nauraisiko vai itkisikö: Yhtäkkiä puolisen vuotta räjäytyksestä jostain putkahtaa esiin tieto huviveneestä, joka on liikkunut pikkuruisella miehistöllä tekemässä äärimmäisen vaativan ja kerrassaan pirullisen operaation. Ja yhtä säälittävä oli myös hätääntynyt hämmennysyritys, kun tätä uutta tarinaa paljon todennäköisemmin oikeaan osunut paljastus räjäytyksestä oli julkaistu: Yllättäen muutaman päivän sisällä ainakin neljä lentävää palloa ilmaantui vaanimaan jenkkejä, mutta onneksi ne kuitenkin urheasti ja sankarillisesti ammuttiin alas.

  Eivätkö ne vellihousut yhtään parempaan pysty?

Vastaa