Kiina suunnittelee ensimmäistä sotilastukikohtaansa Lähi-itään

Kiinan suunniteltu tukikohta Omanissa olisi haaste Yhdysvalloille, jonka joukkoja on sijoitettu koko alueelle, mukaan lukien Kuwait, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Kiina suunnittelee sotilastukikohdan perustamista Omaniin. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg sisäpiirilähteisiin viitaten. Presidentti Bideninlle toimitetun raportin mukaan Kiinan armeija keskusteli suunnitelmista lokakuussa omanilaisten kollegoiden kanssa, joiden sanottiin olevan avoimia asialle.
Sisäpiiriläisten mukaan molemmat osapuolet ovat sopineet lisäneuvotteluista tulevina viikkoina. Tarkkailijoiden nukaan Kiinan sotilastukikohdan suunniteltu perustaminen Lähi-itään heijastaa maan kasvavaa globaalia roolia sekä alueen jatkuvaa irtautumista Yhdysvalloista.

Omanin avautuminen Kiinalle täydentäisi Pekingin muita ulkomaisia sotilaslaitoksia, joita se kutsuu “logistiikkakeskuksiksi” Itä-Afrikan Djiboutissa. Tarkkaa uuden tukikohdan sijaintia tai sitä, mitä se sisältäisi, ei ole saatu tietää.

Omanin rooli

Omania on joskus luonnehdittu Lähi-idän Sveitsiksi, koska se noudattaa puolueettomuuspolitiikkaa ja toimii usein välittäjänä, muiden muassa Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Se on myös pyrkinyt tasapainottamaan kumppanuutta Yhdysvaltoihin Kiinan kanssa solmimiensa suhteiden kanssa.

Kiina ostaa suurimman osan Omanin raakaöljyn tuotannosta. Lisäksi maa on investoinut Omanin erityistalousalueen Duqmin ensimmäiseen vaiheeseen, jonne rakennetaan Lähi-idän suurin öljyvarasto. Elokuussa Oman ja Kiina juhlivat virallisesti diplomaattisuhteidensa 45-vuotispäivää. Molemmat osapuolet korostivat haluavansa syventää hyviä suhteitaan entisestään.

Kiinan ja Omanin armeijat ovat koordinoineet tapahtumia ja harjoituksia lähimenneisyydessä, ja Omanin Muscatin satama isännöi kiinalaisia sotalaivoja lähes säännöllisesti. Viime kuussa Omanin ja Kiinan armeija pitivät yhteisiä harjoituksia ja lupasivat ”laajentaa meripuolustustaan ja sotilaallista yhteistyötään”.

Vastapaino Yhdysvaltojen asevoimille

Kiinan suunniteltu tukikohta Omanissa olisi haaste Yhdysvalloille, jonka joukkoja on sijoitettu koko alueelle, mukaan lukien Kuwait, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. American Security Projectin mukaan Oman oli ensimmäinen Persianlahden maa, joka solmi sotilaallisen kumppanuuden Yhdysvaltojen kanssa ja allekirjoitti pääsysopimuksen vuonna 1980.

Oman sijaitsee kuuluisassa Hormuzin salmessa Irania vastapäätä. Salmi, joka yhdistää Persianlahden Omaninlahteen lännessä, Arabianmereen ja Intian valtamereen idässä, on yksi maailman tärkeimmistä öljyn ja nesteytetyn maakaasun laivaväylistä. Siitä tulee keskipiste aina, kun jännitteet Yhdysvaltojen ja Iranin välillä leimahtavat.

Yhdysvalloilla ei ole sotilastukikohtaa Omanissa, mutta se saa käyttää Omanin tukikohtia. Alan  julkaisun mukaan Oman sallii Yhdysvalloille vuosittain 5 000 ylilentoa, 600 laskeutumista ja 80 satamakäyntiä. Esimerkiksi Yhdysvaltain ilmavoimat käyttää RAFO Thumrait -lentotukikohtaa maan eteläosassa. Yhdysvaltain laivasto partioi usein Omanin rannikon vesillä etsiäkseen iranilaisia aluksia, jotka kuljettavat aseita, öljyä tai muita pakotteiden alaisia tavaroita.

Kiina on lisännyt diplomaattisia suhteitaan alueella. Maaliskuussa Kiina välitti historiallisen liennytyksen Iranin ja Saudi-Arabian välillä kahden perinteisen kilpailijan diplomaattisuhteiden vuosien umpikujan jälkeen. Samaan aikaan Kiina järjesti myös yhteisiä merivoimien harjoituksia Iranin ja Venäjän kanssa Omaninlahdella.

Israelin ja Palestiinan välinen konflikti osoittaa Kiinan kasvavan painoarvon

Gazan sodassa Kiina ajaa tällä hetkellä tulitaukoa ja neuvotteluja kahden valtion ratkaisusta Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin. Puhelinkeskustelussa israelilaisen kollegansa Eli Cohenin kanssa 23. lokakuuta Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi: ”Kaikilla mailla on oikeus itsepuolustukseen, mutta on tärkeää kunnioittaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojella siviilejä.”

Wang Yi toivoi, että Palestiina ja Israel pitävät mielessä yhteisen rauhan ja turvallisuuden pitkän aikavälin edut nykyisille ja tuleville sukupolville, että he palaavat kahden valtion ratkaisun tielle ja jatkavat rauhanneuvotteluja mahdollisimman pian, jotta he voivat elää rinnakkain rauhassa ja että arabit ja juutalaiset voivat tulla toimeen kekenään.

Kiinan ulkoministerin Wang Yin ja Omanin ulkoministerin Sayyid Badr Albusaidin välinen puhelinkeskustelu 1. marraskuuta keskittyi myös Palestiinan ja Israelin konfliktiin. Sayyid Badr korosti arvostavansa suuresti Kiinan oikeudenmukaista ja rakentavaa asennetta. Kiina on toistuvasti kehottanut kaikkia konfliktin osapuolia toimimaan maltillisesti ja työskentelemään tulitauon ja vihollisuuksien lopettamisen puolesta.

Omanin ulkoministeri ylisti Kiinaa siitä, että se äänesti arabivaltioiden esittämän YK: n yleiskokouksen päätöslauselman puolesta. Ylivoimainen enemmistö vaati välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Kiinan tuki heijastaa Sayyid Badrin mukaan ”oikeudenmukaisuutta ja oikeudenmukaisuutta” ja osoittaa Kiinan kuvan vastuullisena suurena maana sekä sen kansainvälisen johtajuuden.

Sayyid Badrin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston on kiireesti hoidettava tehtävänsä yhteisymmärryksen rakentamisessa tulitauon aikaansaamiseksi ja vakavan humanitaarisen kriisin välttämiseksi. Hän odottaa Kiinalta tärkeää roolia YK:n turvallisuusneuvoston kiertävänä puheenjohtajana marraskuussa. Oman uskoo, että vuoropuhelu on ainoa tapa ratkaista ongelma.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi, että tilanne Gazan kaistalla heikkenee päivä päivältä ja siviiliuhrien määrä kasvaa. Yksikään vastuullinen maa ei voi sallia tällaista tragediaa. Kiina tukee päättäväisen, kattavamman ja tehokkaamman kansainvälisen rauhankonferenssin koollekutsumista mahdollisimman pian, jotta Palestiinan kysymys saadaan takaisin kahden valtion ratkaisun tielle.

Kiina YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaana

Kiina toimii YK:n turvallisuusneuvoston kiertävänä puheenjohtajana kuluvassa marraskuussa. Kiina aikoo vakuutuksensa mukaan vahvistaa koordinointia kaikkien osapuolten, erityisesti arabimaiden, kanssa, varmistaa oikeudenmukaisuuden ja yksimielisyyden sekä ponnistella hellittämättä konfliktin rauhoittamiseksi, siviilien suojelemiseksi, humanitaarisen tilanteen parantamiseksi ja rauhanprosessin käynnistämiseksi uudelleen.

Ulkoministeri Wang Yi huomautti, että Palestiinan kysymyksen perimmäinen syy on se, että Palestiinan kansan laillisia oikeuksia ja etuja ei ole palautettu ja taattu.

Huolet Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta Lähi-idässä ovat tukeneet Yhdysvaltoja sen pyrkimyksissä pitää ainakin historialliset liittolaisensa puolellaan mahdollisimman pitkälle. G20-ryhmän huippukokouksessa julkistetut suunnitelmat Intian ja Euroopan välisestä kauppakäytävästä Lähi-idän kautta ovat osa tätä laajempaa pyrkimystä luoda vaihtoehtoja Kiinan tavoitteille.

1 kommentti julkaisuun “Kiina suunnittelee ensimmäistä sotilastukikohtaansa Lähi-itään

Vastaa