Kiinan ja Ukrainan välille neuvotteluyhteys

Kiinan presidentti Xi Jinping on keskustellut Ukrainan Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimitse keskiviikkona ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Ukrainan konflikti laajeni täysimittaiseksi sodaksi. Näin Xi täytti Kiovan pitkäaikaisen toivon neuvottelujen aloittamiseksi maiden kesken.

Zelenskyi viestitti, että on tärkeää avata läheisemmät suhteet Venäjän vaikutusvaltaisimpaan ystävään. Hän on pikaisesti nimittänyt entisen hallituksensa ministerin Ukrainan uudeksi suurlähettilääksi Pekingiin.

Zelenskyin mukaan tunnin mittainen keskustelu oli ”pitkä ja merkityksellinen”. ”Uskon, että tämä puhelu ja Ukrainan Kiinan-suurlähettilään nimittäminen antavat voimakkaan sysäyksen kahdenvälisten suhteidemme kehittämiselle”, Zelenskyi kertoi Reutersin mukaan.

Kiina tulee lähettämään erityisedustajia Ukrainaan ja keskustelee kaikkien rauhaa tavoittelevien kanssa, Kiinan valtionmedia raportoi.

Xi Jinping on pidättäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä, ja teki valtiovierailun Moskovan viime kuussa. Hän on edistänyt Ukrainan suhteen 12-kohtaista rauhan suunnitelmaa, johon länsi suhtautuu epäilevästi, jopa vähätellen.

Kiova on pitänyt Kiinan suunnitelmaa vähintäänkin merkkinä Kiinan kiinnostuksesta sodan lopettamiseen. Kiina keskittyy rauhanneuvottelujen edistämiseen ja pyrkii tulitaukoon mahdollisimman pian, Xi sanoi Zelenskyille Kiinan valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan.

Zelenskyi on kertonut Telegram-kanavalla, että johtajat keskustelivat ”mahdollisesta yhteistyöstä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan luomiseksi Ukrainalle”.

Valkoinen talo toivotti keskustelun tervetulleeksi. ”Se on hyvä asia”, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby sanoi.

RAUHANNEUVOTTELUJA EI NÄKÖPIIRISSÄ

Rauhanneuvotteluja ei ole pikaisesti näköpiirissä, sillä Kiova vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois hallussaan olevilta alueilta. Moskova puolestaan vaatii, että Ukrainan on tunnustettava väitteensä vallattujen alueiden liittämisestä itseensä. ”Rauhaa ei voi olla alueellisten kompromissien kustannuksella”, Zelenskyi sanoi viestissään. ”Ukrainan alueellinen koskemattomuus on palautettava vuoden 1991 rajojen sisällä.”

Ukrainan edustajat ovat jo vaatineet Pekingiä käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjällä sodan lopettamiseksi.

Kiina on tuominut länsimaiden pakotteet Moskovaa vastaan, mutta on pidättäytynyt tukemasta hyökkäystä avoimesti. Kiina on myös Venäjän suurin talouskumppani, joka ostaa öljyä, jota ei voida enää myydä Euroopassa, merkittävillä alennuksilla.

Xi-Zelenskyi-neuvottelujen jälkeen Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi: ”Panemme merkille Kiinan valmiuden ponnistella neuvotteluprosessin käynnistämiseksi.”

Yhdysvallat on viime kuukausina sanonut olevansa huolissaan siitä, että Kiina myisi aseita tai ammuksia Venäjälle. Peking kiistää suunnitelmat.

Kiina sanoo olevansa valmis auttamaan konfliktin sovittelussa, koska ei ole valinnut puolta. ”Se, mitä Kiina on tehnyt Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi, on ollut ylivoimaista”, sanoi ulkoministeriön Euraasian osaston apulaispäällikkö Yu Jun.

Länsimaat katsovat, että Kiinan 12-kohtaiset rauhanehdot ovat liian epämääräiset, eivätkä tarjoa konkreettista tietä ulos sodasta. Lisäksi Putin voisi käyttää hyväkseen rauhanneuvottelujen tuomaa aselepoa, joka jättäisi hänen joukkonsa miehitettyjen alueiden hallintaan, lännessä pelätään.

Aiemmin tällä viikolla Euroopan maat kokivat hälytyksen sen jälkeen, kun Kiinan Ranskan suurlähettiläs sanoi, että Ukrainan kaltaisilla valtiolla, jotka voittivat itsenäisyyden Neuvostoliiton hajoamisprosessissa, ”ei ole todellista asemaa kansainvälisessä oikeudessa”. Peking kuitenkin korjasi, että sen kanta entisten valtioiden itsenäisyyteen on muuttumaton.

Kiinan rauhansuunnitelma

Erilaisista verukkeista ja vähättelystä huolimatta Kiinan taitavasti rakentama rauhansuunnitelma tulee olemaan se perusrunko, jonka pohjalta rauhanneuvottelut eri osapuolten kesken tullaan käymään. Naapuriseuran Sanomat julkaisi koko suunnitelman välittömästi todennäköisesti ainoana lehtenä maassa. Suunnitelma on julkaistu uudelleen tässä.

”Turvallisuutta ei pidä saavuttaa vahvistamalla tai laajentamalla sotilaallisia ryhmittymiä”

Kiinan ulkoministeriö antoi perjantaina 24.2.2023 maan virallisen 12-kohtaisen esityksensä Ukrainan sodan lopettamiseksi. Esitys sisältää suoran ja torjuvan kannanoton Naton laajentumiseen, tosin sotilasliiton nimeä mainitsematta.

Julkaisemme Kiinan esityksen sellaisenaan sekä suomeksi (että englanniksi).

1. Kaikkien maiden suvereniteetin kunnioittaminen.

Yleisesti tunnustettua kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan tavoitteita ja periaatteita, on noudatettava tiukasti. Kaikkien maiden suvereniteettia, riippumattomuutta ja alueellista koskemattomuutta on tuettava tehokkaasti.

Kaikki maat, isot tai pienet, vahvat tai heikot, rikkaat tai köyhät, ovat tasavertaisia ​​kansainvälisen yhteisön jäseniä. Kaikkien osapuolten tulee yhdessä noudattaa kansainvälisiä suhteita ohjaavia perusnormeja ja puolustaa kansainvälistä oikeudenmukaisuutta. Kansainvälisen oikeuden tasa- arvoista ja yhdenmukaista soveltamista olisi edistettävä, mutta kaksoisstandardit on hylättävä.

2. Kylmän sodan mentaliteetti on hylättävä.

Maan turvallisuutta ei pidä tavoitella muiden kustannuksella. Alueen turvallisuutta ei pidä saavuttaa vahvistamalla tai laajentamalla sotilaallisia ryhmittymiä.

Kaikkien maiden oikeutetut turvallisuusedut ja huolenaiheet on otettava vakavasti ja niihin on puututtava asianmukaisesti.

Monimutkaiseen ongelmaan ei ole yksinkertaista ratkaisua. Kaikkien osapuolten tulisi yhteisen, kattavan, yhteistyökykyisen ja kestävän turvallisuuden visiota noudattaen ja maailman pitkän
aikavälin rauhaa ja vakautta silmällä pitäen auttaa luomaan tasapainoinen, tehokas ja kestävä eurooppalainen turvallisuusrakenne.

Kaikkien osapuolten tulee vastustaa oman turvallisuuden tavoittelua muiden turvallisuuden kustannuksella, estää ryhmittymien vastakkainasettelu ja työskennellä yhdessä rauhan ja vakauden puolesta Euraasian mantereella.

3. Vihollisuuksien lopettaminen.

Konfliktit ja sodat eivät hyödytä ketään. Kaikkien osapuolten on pysyttävä rationaalisina ja maltillisina, vältettävä liekkien lietsomista ja jännitteiden lisääntymistä sekä estettävä kriisin paheneminen entisestään tai jopa sen karkaaminen hallinnasta.

Kaikkien osapuolten on tuettava Venäjää ja Ukrainaa työskenneltäessä samaan suuntaan ja aloittamaan mahdollisimman nopeasti suora vuoropuhelu tilanteen asteittaiseksi lieventämiseksi ja lopulta kattavan tulitauon saavuttamiseksi.

4. Rauhanneuvottelujen jatkaminen.

Vuoropuhelu ja neuvottelut ovat ainoa toteuttamiskelpoinen ratkaisu Ukrainan kriisiin. Kaikkia ponnisteluja, jotka edistävät kriisin rauhanomaista ratkaisemista, on kannustettava ja tuettava.

Kansainvälisen yhteisön tulee pysyä sitoutuneena oikeaan lähestymistapaan edistää neuvotteluja rauhan puolesta, auttaa konfliktin osapuolia avaamaan ovi poliittiselle ratkaisulle mahdollisimman pian ja luotava olosuhteet ja alustat neuvottelujen jatkamiselle. Kiina tulee jatkamaan rakentavaa rooliaan tässä suhteessa.

5. Humanitaarisen kriisin ratkaiseminen.

Kaikkia humanitaarisen kriisin lievittämiseen tähtääviä toimia on kannustettava ja tuettava.

Humanitaarisissa operaatioissa tulee noudattaa puolueettomuuden periaatteita, eikä humanitaarisia kysymyksiä saa politisoida.

Siviilien turvallisuutta on suojeltava tehokkaasti ja humanitaarisia käytäviä on perustettava siviilien evakuoimiseksi konfliktialueilta.

Tarvitaan ponnisteluja humanitaarisen avun lisäämiseksi asiaan kuuluville alueille humanitaaristen olosuhteiden parantamiseksi ja nopean, turvallisen ja esteettömän avun pääsyn takaamiseksi humanitaarisen kriisin estämiseksi laajemmassa mittakaavassa.

YK:ta tulisi tukea koordinoivassa roolissa humanitaarisen avun kanavoinnissa konfliktialueille.

6. Siviilien ja sotavankien suojelu.

Konfliktin osapuolten olisi noudatettava tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta, vältettävä hyökkäämästä siviilejä vastaan tai siviilikohteisiin, suojeltava naisia, lapsia ja muita konfliktin uhreja ja kunnioitettava sotavankien perusoikeuksia.

Kiina tukee Venäjän ja Ukrainan välistä sotavankien vaihtoa ja kehottaa kaikkia osapuolia luomaan tähän tarkoitukseen suotuisammat olosuhteet.

7. Ydinvoimalaitosten turvaaminen.

Kiina vastustaa aseellisia hyökkäyksiä ydinvoimaloita tai muita rauhanomaisia ​​ydinlaitoksia vastaan ​​ja kehottaa kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien ydinturvallisuussopimusta (CNS) ja välttämään päättäväisesti ihmisen aiheuttamia ydinonnettomuuksia.

Kiina tukee Kansainvälistä atomienergiajärjestöä (IAEA) sen rakentavassa roolissa rauhanomaisten ydinlaitosten turvallisuuden edistämisessä.

8. Strategisten riskien vähentäminen.

Ydinaseita ei saa käyttää eikä ydinsotia saa käydä. Ydinaseiden uhkaa tai käyttöä tulee vastustaa. Ydinaseiden leviäminen on estettävä ja ydinkriisi vältettävä. Kiina vastustaa kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimusta, kehittämistä ja käyttöä missä tahansa maassa kaikissa olosuhteissa.

9. Viljan viennin helpottaminen.

Kaikkien osapuolten on pantava Venäjän, Turkin, Ukrainan ja YK:n allekirjoittama Black Sea Grain Initiative -aloite täysin ja tehokkaasti ja tasapainoisesti täytäntöön ja tuettava YK:ta tässä tärkeässä roolissa.

Kiinan ehdottama globaalin elintarviketurvan yhteistyöaloite tarjoaa toteuttamiskelpoisen ratkaisun maailmanlaajuiseen ruokakriisiin.

10. Yksipuolisten pakotteiden lopettaminen.

Yksipuoliset sanktiot ja maksimaaliset paineet eivät ratkaise ongelmaa; ne aiheuttavat vain uusia ongelmia. Kiina vastustaa yksipuolisia pakotteita, joita YK:n turvallisuusneuvosto ei ole hyväksynyt.

Asianomaisten maiden tulisi lopettaa yksipuolisten pakotteiden ja ”ulkomaille ulotettavan lainkäytön” (”long-arm jurisdiction”) väärinkäyttö muita maita vastaan, jotta he voisivat osallistua Ukrainan kriisin lieventämiseen ja luoda edellytykset kehitysmaille kasvattaa talouksiaan ja parantaa ihmistensä elämää.

11. Teollisuuden ja toimitusketjujen pitäminen vakaina.

Kaikkien osapuolten tulee vilpittömästi ylläpitää olemassa olevaa maailmantaloutta ja vastustaa maailmantalouden käyttöä työkaluna tai aseena poliittisiin tarkoituksiin.

Yhteisiä ponnisteluja tarvitaan kriisin heijastusvaikutusten lieventämiseksi ja sen estämiseksi, että kriisi häiritsee kansainvälistä yhteistyötä energian, rahoituksen, elintarvikekaupan ja liikenteen aloilla ja heikentää maailmantalouden elpymistä.

12. Jälleenrakentamisen edistäminen konfliktin jälkeen.

Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä toimiin tukeakseen jälleenrakennusta konfliktialueilla. Kiina on valmis antamaan apua ja olemaan rakentava tässä pyrkimyksessä.

+++

3 kommenttia julkaisuun “Kiinan ja Ukrainan välille neuvotteluyhteys

  1. Nyt nähdään onko Ukrainalla todellista haluakaan rauhaan. Jos alkaa tulla kaikenmaailman tekosyitä, ettei neuvotteluja voi aloittaa, silloin Ukraina vain pelaa aikaa ja valmistautuu suureen iskuun lännen avulla. En kyllä luottaisi Zelenskiin ja kumppaneihin vielä yhtään, johan se nähtiin vuoden 2014 rauhansopimuksen pettämisessä. Moskova ei enää luota petollisiin lännen kumppaneihin, eikä ole syytäkään. Eikä myöskään Kiina.

  2. Mun puolesta Venäjä saa pitää Ukrainan itäiset alueet, koska siellä on venäläinen väestö ja haluavat liittyä Venäjään. Koko sotaa ei olisi tullut, jos eivät olisi a) tappaneet arviolta 14 000 siviiliä vuodesta 2014 lähtien ja b) eivät olisi sortaneet venäläisiä ko. alueilla. Heiltähän kiellettiin jopa venäjän kielen käyttö. Ilmeisesti peili on tuntematon asia Ukrainan hallinnolle tai eivät siihen vilkaise..niin ja C) eivät olisi punkeneet Natoon ja aseistautuneet sotaa silmällä pitäen.

Vastaa