Ukrainan neuvottelutiimi Istanbulissa. KUVA: MEHMET EMIN CALISKAN

Kiova myönsi ensi kerran: Ukraina ja Venäjä pääsivät keväällä 2022 yhteisymmärrykseen rauhasta – Britannia ja Yhdysvallat kaatoivat rauhansopimuksen

Istanbulin sopimus ei kelvannut Yhdysvalloille ja Britannialle. Luonnoksen pohjalta syntynyttä ratkaisua ei hyväksytty.

Ukrainaa johtavan puolueen “Слуга народу” (Kansan palvelija) parlamenttiryhmän puheenjohtaja Davyd Arakhamia kertoi ensi kertaa julkisesti perjantaina, että Ukraina ja Venäjä pääsivät keväällä 2022 Turkin välityksellä yhteisymmärrykseen rauhansopimuksesta, jonka tavoitteena oli sodan lopettaminen.

Arakhamia on presidentti Volodymyr Zelenskyin läheinen liittolainen ja johti maansa puolesta Istanbulissa käytyjä Venäjän kanssa käytyjä neuvotteluja. Hän vahvisti Istanbulissa myös nimikirjaimillaan hyväksytyn sopimuksen.

Ukraina ja Venäjä sopivat rauhanneuvotteluissa, että Venäjä vetää joukkonsa takaisin ennen helmikuussa 2022 alkanutta sotaa olleisiin asemiin ja Ukraina pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana ja eikä liity Naton jäseneksi. Ukraina olisi saanut sopimuksella myös oikeuden hakea turvatakuita. Britannia ja Yhdysvallat estivät kuitenkin sopimuksen toteuttamisen.

Arakhamia kertoi ukrainalaisen 1+1 -tv-kanavan haastattelussa, että Britannian pääministeri Boris Johnson matkusti Kiovaan ja vaati Ukrainaa jatkamaan taisteluja ja ilmoitti myös, ettei Ukrainan pidä hyväksyä rauhansopimusta. Samalla kannalla oli myös Yhdysvallat. Johnson on itse vaiennut roolistaan neuvotteluissa hyväksytyn sopimuksen kaatajana. Myös Yhdysvallat on ollut asiasta hiljaa.

Arakhamia kiisti haastattelussaan lännen painostaneen Ukrainaa vetäytymään sopimuksesta, mutta myönsi keskeisten Nato-maiden neuvoneen Ukrainaa, mitä sen pitäisi tehdä. Ukraina päätti Arakhamian mukaan vetäytyä sopimuksesta, koska he eivät luottaneet Venäjään ja koska sopimuksen ratifiointi olisi vaatinut myös Ukrainan perustuslain muutoksen. Tavoite Nato-jäsenyydestä on kirjattu myös maan perustuslakiin.

Aiemmin tänä vuonna Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi Afrikan maiden johtajille Istanbulin neuvotteluissa saavutetusta sopimuksesta. Osana sopimusta Venäjä veti myös asevoimansa pois Kiovan lähistöltä, mutta Moskovan yllätykseksi Kiova hylkäsi heti venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen neuvotteluvaltuuskuntien jo hyväksymän sopimuksen.

Länsimedia, Kiova, Washington ja Lontoo markkinoivat Venäjän joukkojen vetäytymisen Kiovan lähistöltä Ukrainan sotilaalliseksi voitoksi, vaikka kyse oli luottamusta lisäävästä toimesta sopimuksen toteuttamiseksi.

Yrttiaho kertoi sopimuksesta jo helmikuussa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) kertoi Istanbulissa saavutetusta sopimuksesta eduskuntapuheessaan jo tämän vuoden helmikuussa Ukrainan sodasta käydyssä keskustelussa. Suomen media ei ollut käsitellyt asiaa siihen mennessä lainkaan.

Yrttiaho muistutti, että keväällä 2022 Turkin järjestämissä Istanbulin neuvotteluissa Ukraina ja Venäjä olivat löytämässä yhteisymmärryksen sodan lopettamisesta. Venäjä oli valmis vetämään joukkonsa asemiin, joissa ne olivat ennen 24. helmikuuta tapahtunutta hyökkäystä.

”Ukraina oli valmis luopumaan sotilasliitto Naton jäsenyyshankkeesta. Sopimus edellytti Venäjän vetäytymisen jälkeen neuvottelujen aloittamista niistä alueista, joiden hallinnasta ei ollut yksimielisyyttä. Ukraina olisi voinut hakea sopimukselle turvatakuut haluamiltaan mailta”, totesi Yrttiaho.

Yrttiaho kertoi, ettei Istanbulin sopimus kuitenkaan kelvannut Yhdysvalloille ja Britannialle, jotka pitivät huolta siitä, ettei sopimusluonnoksen pohjalta syntynyttä ratkaisua koskaan hyväksytty.

Helsingin Sanomat ja Yleisradio – eikä juuri muukaan media – maininnut sanaakaan Yrttiahon puheenvuorosta tai Istanbulissa vuosi aikaisemmin saavutetusta yhteisymmärryksestä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), jotka ilmeisesti olivat selvillä neuvotteluista ja lopputuloksesta eivät kommentoineet asiaa eduskunnan istunnossa millään tavalla.

Myöskään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle ja puolustusvaliokunnalle ei Istanbulissa saavutetusta yhteisymmärryksestä kerrottu eikä myöskään siitä, että Britannia ja Yhdysvallat kaatoivat jo neuvotellun sopimuksen.

5 kommenttia julkaisuun “Kiova myönsi ensi kerran: Ukraina ja Venäjä pääsivät keväällä 2022 yhteisymmärrykseen rauhasta – Britannia ja Yhdysvallat kaatoivat rauhansopimuksen

  1. Varmaan myönsi ensimmäistä kertaa, mutta itse asiahan on tosiaan ollut tiedossa jo pitkään. Istanbulin lisäksi oli vissiin kaksi muutakin neuvotteluyritystä. Itse ajattelen, että Ukrainan kriisi kaikkinensa on Yhdysvaltojen ja vasalliensa Venäjä-vastainen projekti, joka olisi kärsinyt ja jäänyt kesken, mikäli sellainen sopimus rauhasta, jonka kaikki osapuolet olisivat oikeasti hyväksyneet, olisi löytynyt.

  2. Näinhän tämä meni, ja asialla oli Boris Johnson, jolla on monenlaista muutakin tunnollaan. Jutussa jäi mainitsematta Butša, johon sittemmin on vedottu syynä rauhansuunnitelman kaatumiseen. Butšan tapahtumiin ei ilmeisesti ole tullut enempää selvyyttä. Samanaikaisuus viittaa kieltämättä lavastukseen, mutta aina voisi toivoa, että kiistämisen lisäksi olisi esittää näyttöäkin.

    1. Butchan uhreista levisi nettiin kuvia, jotka näin heti tuoreeltaan. Jokin niissä jäi ensinäkemältä kaivelemaan, jota en heti tajunnut. Sitten välähti ja katsoin kuvia uudelleen. Monilla kuvien uhreilla oli edelleen kuolonkankeus (rigoris mortis) Niin outoja niiden asennot kadulla olivat.

      Kuolonkankeus kehittyy 6 tunnin kuluttua kuolemasta ja häviää vähitellen kokonaan parin vuorokauden aikana. Venäläiset olivat lähteneet Buchasta jo 4 vuorokautta ennen näiden kuvien tuloa nettiin. He eivät siis millään ole voineet olla vastuussa uhrien kuolemasta.

      Toinen seikka joka kiinnitti huomioni oli se, että ruumiiden alla ei ollut lainkaan verta. Jos heidät olisi ammuttu (tai muuten tapettu) siihen kadulle, olisi kadulla varmasti ollut verilammikoita. Myöhemmin eräs ranskalainen journalisti kertoi Youtube-videolla nähneensä, kun ukrainalaiset sotilaat (sotilaspukuiset) nostelivat ajoneuvoistaan tapettuja ihmisiä kadulle.

      Joillakin uhreilla oli myös valkeat nauhat käsivaressa tai kädet oli sidottu sellaisilla. Valkea käsivarsinauha oli venäläisten joukkojen tunnus (ukrainalaisilla oli sinivihreä tai keltainen). Nämä uhrit olivat mitä ilmeisemmin niitä, jotka suhtautuivat positiivisesti venäläisiin. Miksi Venäjä olisi sellaisia tappanut?

      Kun muutaman päivän päästä yritin katsella uudelleen uhrien kuvia ne olivat kyllä netissä, mutta kuvat oli blurrattu niin, että edellä mainitsemiani yksityiskohtia ei voinut havaita. Ilmeisesti kuvien laittaja oli itsekin huomannut saman kuin minä ja päättänyt sumentaa todisteet.

      Ilmiselvä lavastus. Ainoa mikä jäi epäselväksi oli se seikka kuka murhat oli suorittanut SBU, Ukrainan natsit, vai kuka?

  3. Kiitos hyvistä kommenteista. Kysymys heräsi uudestaan, kun katsoin rauhantunnusteluihin osallistuneen Israelin silloisen pääministerin Naftali Bennettin haastattelun viime helmikuulta. Hän kertoi haastattelussa pääpiirteissään nuo samat asiat neuvotteluista ja viittasi myös Butšan tapahtumiin prosessin kariutumisen syynä, niitä kuitenkaan tarkemmin kommentoimatta. Kauhistuttava hinta on maksettu ja maksetaan lännen johtajien tempun onnistumisesta.

Vastaa