Niinistön ydinasepelottelua oudoksutaan

Presidentti Sauli Niinistön viime aikojen varoittelut ydinaseiden käytön vaarasta ovat herättäneet hämmennystä ulko- ja turvallisuuspolitiikan piireissä.

Presidentti Sauli Niinistön haastattelu New York Timesissa on antanut aihetta jälkipuintiin mediassa. Hänen varottelunsa ydinasevaaran lisääntymisstä saa myös  kritiikkiä.

Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi Niinistön lausuntoa Iltasanomille New Yorkissa. 

– Venäjällä tietysti kuunnellaan herkällä korvalla, mitä täällä sanotaan, ja hyvä niin. Käsittääkseni presidentti Niinistö on spekuloinut laajemmin sillä ajatuksella, että jos ydinaseita omistava maa käy tällaista hyökkäyssotaa, niin mihin se voisi pahimmillaan johtaa, Valtonen sanoo.

– Itse en näe ydinsodan tai ydineskalaation riskiä mitenkään korkeana juuri nyt. Ainahan voidaan miettiä erilaisia kehityskulkuja, jotka voisivat johtaa siihen tilanteeseen. Mutta se on kyllä sellainen tulevaisuuden skenaario, että kukaan ei sitä halua. Väitän, että myöskään Venäjä ei sitä halua, Valtonen sanoo.

Karl Sörenson Ruotsin puolustuksen tutkimuslaitos FOI:sta ei näe ydinsodan riskiä valtavana. Sörenson perustelee YLE:n haastattelussa näkökantaansa muun muassa viittaamalla The Good Judgement Project (GJP) -yhteisöön, joka ennustaa maailman eri tapahtumien todennäköisyyksiä. Tällä hetkellä GPJ pitää tapahtuman, eli ydinsodan puhkeamisen todennäköisyyttä, noin neljänä prosenttina.

Tutkija Tytti Erästö Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipristä ei hänkään pidä ydinaseiden käytön uhkaa valtavana. Erästö huomauttaa YLE:n kyselyssä, että riskeissä keskustellessa on hyvä tehdä ero ydinaseiden käytön todennäköisyyden ja sen seurausten välillä. Todennäköisyys riippuu viime kädessä ydinasemaiden johtajien päätöksistä, joita on hyvin vaikea ennakoida.

Sekä Erästö että Sörenson näkevät kuitenkin, että Ukrainan sota on kasvattanut ydinsodan uhkaa. Sörenson painottaa, että ydinaseista puhuessa viestin tulisi olla aina tasapainoinen: Niiden uhkaa ei tule liioitella eikä vähätellä.

Ydinasepuhe mannaa Putinille

Iltalehden mielipidepalstan mukaan Niinistön ydinasepuhe on mannaa Putinille. – Presidentti Sauli Niinistön viime aikojen varoittelut ydinaseiden käytön vaarasta ovat herättäneet hämmennystä ulko- ja turvallisuuspolitiikan piireissä”, lehti huomaa ja kysyy: – Miksi Niinistö varoittaa ydinaseista juuri nyt? 

– Niinistö on nostanut esiin kasvaneen uhan hänelle ominaisella kryptisellä tavallaan, ilman tarkempaa konkreettista avaamista.

– Vladimir Putin ja Venäjä ovat uhkauksiensa jälkeen siirtäneet punaisia viivojaan useampaan kertaan sodan aikana. Ennen hyökkäyssotaa Venäjän ydinasepelotteen voi katsoa toimineen tehokkaammin kuin nyt useampien uhkausten jälkeen.

– Mutta Putinin strategia on toiminut tästä huolimatta: ydinasepelottelulla Venäjä on onnistunut jo rajoittamaan ja hidastamaan lännen tukea Ukrainalle, lehti summaa.

Ydinaseitten sijoittamisesta Suomeen ei huolta

Ydinaseitten sijoittamisesta Suomeen ei kannata olla huolissaan. Näin sanoo HS:n mielidepalstalla Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian dosentti Mika Kerttunen

“Huoli on ymmärrettävä, mutta aiheeton: poliittiset ja sotilaalliset perusteet pikemminkin epäävät kuin kannustavat tällaiseen mahdollisuuteen. Suomi on myös jo ydinsulkusopimuksessa sitoutunut olemaan ottamatta vastaan välittömästi tai välillisesti keneltäkään ydinaseita tai muita ydinräjähteitä tai sellaisten aseiden tai räjähteiden hallintaa”, Kerttunen huomauttaa. 

Hänen mukaansa ei myöskään tarvetta sellaiselle ole.

– Tarpeen niin vaatiessa Yhdysvallat voi iskeä mihin tahansa Venäjän kohteeseen omalta mantereeltaan strategisilla ydinohjuksilla tai ilmavoimillaan, maailman meriltä sukellusveneohjuksin tai Norjan mereltä, Pohjanmereltä tai Keski-Euroopasta ilmavoimiensa risteilyohjuksin”, Mika Kerttunen arvioi.

 

1 kommentti julkaisuun “Niinistön ydinasepelottelua oudoksutaan

  1. No mutta juurihan Alexander Stubb on ollut vaalikiertueella ja nostattanut kainuulaisten puolustushenkeä sekä tarjonnut uutta työllistämisohjelmaa Kainuulle. Tämän mukaan, kun sijoitetaan NATO:n joukkoja pysyvästi itä-rajalle tietää se Kainuun taloudelle vahvaa boostia sekä parantaa tietenkin Stubbin käsityksen mukaan Suomen turvallisuutta. Näin Kainuun Sanomien mukaan, sikäli kun MV-lehti on oikein siteerannut.

    Mutta sitten tulee varsinainen paukku. Nyt kun NATO-optio on toteutettu niin Stubb pistää paremmaksi eli pahemmaksi ja tarjoaa ydinaseoptiota nimenomaan Suomelle. Tämä mies ei selvästikään aio asua kauan Suomessa, ulkomailla kun on muutenkin ollut. Laajamittaisessa ydinsodassa kuolevat kaikki, mutta rajoitetussa ydinsodassa, jos sellainen on mahdollinen, kuolevat ainakin reuna-alueiden asukkaat laajalti – ja molemmin puolin rajapintaa.

    Jos tämä sotahullu valitaan presidentiksi – ja merkit viittaavat siihen, että hän on median suosikki – Suomelle koittaa todella ankeat ajat. Amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan, kuten eversti Douglas Macgregor, Yhdysvallat haluaa pitkittää sotaa Ukrainassa niin pitkälle kuin on mahdollista. Kun Ukrainan maavoimilta loppuvat miehet, tarkoittaa tämä amerikkalaisasiantuntijoden mukaan, että Ukrainalle aletaan toimittaa pitkän kantaman ohjuksia joita voidaan kohdistaa syvälle Venäjän alueelle. Tällöin Yhdysvallat on tukevasti sodan osapuoli ja koska Venäjä on ilmoittanut eksistentiaalisen uhan vaativan sen poistavaa vastaiskua, tarjolla on täysimittainen suurvaltasota jossa Suomi on vihollisena osallinen.

Vastaa