”Putin lietsoo ydinpelkoja ´pahaenteisillä´ harjoituksillaan”

Ruotsi – joka yhdessä Suomen kanssa yrittää liittyä NATOon – kutsui Venäjän suurlähettilään luokseen sen jälkeen, kun tämä oli sanonut, että ”vihamielisen ryhmittymän uusista jäsenistä tulee oikeutettuja kohteita Venäjän vastatoimille”.

Tuhatlukuiset venäläisjoukot aloittivat keskiviikkona Siperiassa harjoitukset maan mannertenvälisen ballistisen ohjusjärjestelmän, Yarsin, kanssa. Sitä pidettiin maailmalla ”uhkaavana” ja ”pahaenteisenä” näytöksenä Venäjän ydinkapasiteetista.

”Harjoituksissa on mukana yhteensä yli 3 000 sotilashenkilöä ja noin 300 erilaista laitteistoa”, Venäjän puolustusministeriö kertoi vain reilut 13 kuukautta Ukrainan tilanteen eskaloitumisen jälkeen.

Harjoitukset järjestetään tilanteessa, jossa Putinin on raportoitu olevan valmis sotaan, jolla ei ole ”ennakoitavissa olevaa loppua”, huolimatta inhimillisistä ja taloudellisista seurauksista, ja sen jälkeen, kun Venäjän johtaja paljasti sunnuntaina suunnitelmansa sijoittaa ”taktisia” ydinaseita Valko-Venäjälle. Toimenpidettä hän vertasi siihen, että Yhdysvallat on sijoittanut tällaisia aseita liittolaisiinsa kuuluviin Euroopan maihin.

Ydinaseiden vastustajat sanoivat, että Putinin sunnuntainen ”äärimmäisen vaarallinen eskaloituminen” osoittaa ”ydinpelotteen” vaarat, varoittaen samalla, että Yhdysvaltojen – jolla on Venäjän jälkeen maailman toiseksi suurin ydinasearsenaali – ja Pohjois-Atlantin liiton (NATO) ”on vastustettava vaatimuksia vastata samalla mitalla, ja vältettävä ydinaseiden tuomista syvemmin tähän sotaan”.

Maanantaina Yhdysvallat ja sen liittolaiset YK:n turvallisuusneuvostossa hylkäsivät Venäjän johtaman pyrkimyksen käynnistää Nord Stream -putkilinjojen sabotointia koskeva tutkinta. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi Bidenin hallinnon kannattavan ”kansainvälistetyn valtiollisen tuomioistuimen” perustamista avustamaan ukrainalaisia syyttäjiä nostamaan sotaan liittyviä kanteita Venäjän johtajia vastaan.

Tiistaina julkaistussa vuosiraportissaan Amnesty International totesi, että ”länsimaiden jämäkkä reaktio Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan on jyrkässä ristiriidassa mielekkäiden toimien valitettavan puutteen kanssa joidenkin niiden liittolaisten, kuten Israelin, Saudi-Arabian ja Egyptin, vakavien rikkomusten suhteen.” 

Bidenin hallinto ilmoitti Moskovalle maanantaina myös, että vastauksena Putinin ilmoitukseen viime kuussa, jonka mukaan Venäjä ”keskeyttää osallistumisensa” New START -sopimukseen, Washington on lopettanut puolivuosittaiset päivitykset Yhdysvaltojen ydinasevarastoista. Se jatkaa päivittäisten paikannustietojen jakamista. START on sen viimeinen jäljellä oleva ydinaseita koskeva sopimus Yhdysvaltojen kanssa.

”Ei ole mitään syytä uskoa, että tämä horjuttaisi Venäjää”, Hans Kristensen, Federation of American Scientists -järjestöstä sanoi Wall Street Journalille tiistaina. ”Katselemme viimeisen jäljellä olevan ydinaseiden rajoittamista koskevan sopimuksen asteittaista tuhoutumista.”

Venäjän apulaisulkoministeri, Sergei Rjabkov, sanoi keskiviikkona, että ”kaikki tiedonannot, kaikenlaiset ilmoitukset, kaikki sopimuksen mukaiset toimet keskeytetään, eikä niitä suoriteta riippumatta siitä, minkä kannan Yhdysvallat ottaa.”

Rjabkov sanoi myös, että Putinin Valko-Venäjän päätös on seurausta siitä, että Ukrainan länsiliittolaiset eivät ole ottaneet huomioon Moskovasta tulevia ”vakavia signaaleja”, koska ”länsimainen eliitti on pohjimmiltaan vastuuton kansansa ja kansainvälisen turvallisuuden suhteen”.

”Nyt heidän on kohdattava muuttuvat realiteetit”, ministeri lisäsi. ”Toivomme, että NATOn virkamiehet arvioivat tilanteen vakavuuden asianmukaisesti.”

NATO ja turvallisuus

Kuukausia kestäneen viivytyksen jälkeen Unkari tuki maanantaina Venäjän rajanaapuri Suomen NATO-jäsenhakemusta, mutta jatkoi samalla viivyttelyä Ruotsin suhteen, koska Unkarin hallituksen tiedottajan mukaan on ”runsaasti epäkohtia, jotka on käsiteltävä”.

Vastauksena Venäjän helmikuussa 2022 tapahtuneeseen hyökkäykseen Ukrainaan molemmat Skandinavian maat hakivat NATO-jäsenyyttä viime toukokuussa, mutta Unkari ja Turkki ovat jarruttaneet niiden pyrkimyksiä – tosin Turkin odotetaan hyväksyvän Suomen hakemuksen torstaina.

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs, Viktor Tatarintsev, sanoi tiistaina, että ”jos joku vielä uskoo, että tämä [NATO-jäsenyys] millään tavalla parantaa Euroopan turvallisuutta, voitte olla varmoja siitä, että vihamielisen ryhmittymän uusista jäsenistä tulee oikeutettu kohde Venäjän vastatoimenpiteille, myös sotilaallisille toimille.”

Sen sijaan, että Ruotsista tulisi turvallisempi, se ” ottaa askeleen kohti pohjatonta kuilua”, Tatarintsev varoitti, huomauttaen että ”Suomen ja Ruotsin liittymisen jälkeen Venäjän ja NATOn välisen rajan kokonaispituus lähes kaksinkertaistuu”.

Ruotsin ulkoministeri, Tobias Billström, vastasi keskiviikkona, että ”ulkoministeriö kutsuu Venäjän suurlähettilään paikalle esittämään selkeän lausunnon tämän räikeän vaikuttamisyrityksen johdosta”. ”Ruotsin turvallisuuspolitiikasta päättää Ruotsi – ei kukaan muu”, Billström sanoi.

Alueellisia turvallisuushuolia lisäsi keskiviikkona Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja, Rafael Mariano Grossi, joka sanoi matkallaan Venäjän hallussa olevaan Zaporižžjan ydinvoimalaan Ukrainassa, että ”sotilaallisen toiminnan lisääntyminen koko tällä alueella on ilmeistä, joten on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin ja varotoimiin, jotta voimalaan ei hyökätä”.

Lähde: Common Dreams

Käännös: Riitta Veijalainen

+++

2 kommenttia julkaisuun “”Putin lietsoo ydinpelkoja ´pahaenteisillä´ harjoituksillaan”

  1. Englantilainen diplomaatti oli lähestynyt Urho Kekkosta tarjoillen länsimaista yhteistyötä.Kekkosen lyhyt ja ytimekäs vastaus oli.Suomi on saanut tarpeeksi katteettomia lupauksia ja meillä on kummut täynnä ristejä entuudestaan.Useasti on tullut kaivattua Kekkosen viisautta ja diplomaattista taitoa, joka tähtäsi aina vallitsevissa oloissa suomen parhaaksi ja hyviin rauhanomaisiin suhteisiin.

Vastaa