Se on salaliitto! Kuinka häväistä Seymour Hersh?

Kirjoittaja Aarne Norberg

Tutkiva veteraanitoimittaja, Pulizer-palkittu mies kumosi virallisen version bin Ladenin murhasta – Nyt on kiire tahrata hänen maineensa. – kirjoitti myös Pulizer-palkittu historioitsija ja Yale- yliopiston professori Greg Grandin 2015.

Helsingin Sanomat julkaisi 9.2.2023 artikkelin otsikolla: ”Nord Stream – Tutkiva toimittaja väittää: Yhdysvaltain sukeltajat räjäyttivät kaasuputket Norjan avustuksella – Valkoinen talo kiistää”. Artikkeli oli varsin asiallinen ja päättyi toteamukseen: ”Yhdysvaltain nihkeä suhtautuminen Nord Stream -hankkeeseen on laajasti tiedossa. Esimerkiksi Politico-lehti kirjoitti vuonna 2021, että Nord Stream 2 -putkesta on tulossa ”Bidenin ongelma numero yksi. Kielteinen suhtautuminen ei ole todiste siitä, että Yhdysvallat olisi räjäytysten takana.”

Kirjoitus nosti somessa kuohuntaa ja kommentteja, ettei tällaista ”disinformaatiota” saisi julkaista, koska jotkut voivat vielä uskoa siihen! Helsingin Sanomat muuttikin jutun otsikon muotoon: ”Valkoinen talo: Toimittajan väitteet USA:n osallisuudesta kaasu putkien räjäytykseen ´täyttä fiktiota´”.

Heti seuraavana päivänä 10.2.2023 HS julkaisi uuden artikkelin otsikolla ”Millainen mies on Seymour Hersh, jonka Nord Stream -väitteestä Valkoinen talo älähti?”

Toimittaja siteeraa kirjoituksessaan Reutersin artikkelia Hershin uran kokokohdista ja päättää jutun toteamalla: ”Hershin viime vuosina esiin tuomia väittämiä on arvosteltu ja häntä on syytetty myös salaliittoteorioiden levittämisestä. Hersh on muun muassa väittänyt, että Opus Dei ja Maltan ritarikunta ohjailevat Yhdysvaltain asevoimia.”

HS:n jutun kohokohdaksi laitetut väitteet kuulostavat provosoivilta ja niiden tarkoitus on tietenkin viedä uskottavuutta Pulizer-palkitulta toimittaja Seymour Hershiltä. Pulizer-palkittu (2020) historioitsija ja Yale-yliopiston professori Greg Grandin kirjoitti The Nation – lehdessä julkaistussa artikkelissa 12.5.2015, kuinka Seumour Hershin maineen tahraamiseen on luotu sapluuna, johon toimittajan on helppo täyttää tarvittavat kohdat.

Greg Grandinin artikkeli ”Se on salaliitto! Kuinka häpäistä Seymour Hersh” taustoittaa hyvin nykyistä keskustelua. Greg Grandin kommentoi Vox-verkkolehdessä julkaistua Max Fisherin artikkelia, jossa Fisher yritti tahrata London Review of Books kirjallisuuslehdessä julkaistun Seymour Hershin esseen. Siinä väitetään, että melkein kaikki, mitä meille kerrottiin Osama bin Ladenin murhasta, oli valhetta.

Hershin raportti myös kyseenalaisti keskeisen väitteen, jonka mukaan Washington sai tietää bin Ladenin olinpaikasta kidutuksen ansiosta. Greg Grandin väittää, että artikkelissa, jonka nimi on suomeksi ”Monet ongelmat Seymour Hershin Osama bin Laden salaliittoteoriassa”, Fisher toimii sabluunan mukaan:

Määritä Hershin ”legendaarinen” asema; vetoa hänen raportointiinsa My Laissa ja Abu Ghraibissa; sano sitten, että useat Hershin viimeaikaiset tarinat – kuten hänen vuoden 2012 New Yorker -artikkelinsa, jonka mukaan Yhdysvallat koulutti iranilaisia terroristeja Nevadassa – ovat olleet ”vahvistamattomia”; kyseenalaista Hershin lähteet; ja sitten lopuksi ehdota, että Hersh on mennyt ”raiteiltaan” omaksuessaan ”salaliittoteorioita”.

Grandin huomauttaa, että tietenkään muut toimittajat eivät koskaan ”vahvistaneet” Hershin väitettä, että Henry Kissinger oli suoraan mukana järjestämässä Kambodžan pommi-iskun salailua vuosien ajan – mutta tämä väite oli totta.

Fisherille Hershin raportin ”monet ongelmat” ovat sen ”ristiriitaisuuksissa” – toteaa Greg Grandin, – siinä tosiasiassa, että Pakistanin ISI tai Yhdysvaltain CIA toimivat epäjohdonmukaisesti, jos uskomme Hershin kirjoittamaan. Fisher kirjoittaa: ”Kun tosiasiat näyttävät olevan jyrkästi ristiriidassa Hershin väitteiden kanssa”, mutta Grandin mielestä hänen olisi pitänyt kirjoittaa: ”kun tosiasiat näyttävät olevan ristiriidassa sen kanssa, kuinka minä, Fisher, uskon, että tiedustelupalvelujen tulisi toimia”. – Hersh oli väittänyt tämän vain osoittavan, kuinka syvälle kaninkolo menee.

Greg Grandinin mielestä Fisher oli liian nopea eikä tajunnut, että kaninkolo menee todellakin syvälle. Artikkelin julkaisun jälkeen NBC:n uutiset vahvistivat Hershin raportin yhden keskeisen väitteen: Kaksi tiedustelulähdettä kertoivat NBC Newsille, että vuosi ennen Yhdysvaltain hyökkäystä, joka surmasi Osama bin Ladenin, Pakistanin tiedustelupalvelun lähde kertoi CIA:lle, missä maailman etsityin mies piileskeli – ja nämä kaksi lähdettä sekä kolmas lähde väittivät, että Pakistanin hallitus tiesi koko ajan, missä bin Laden piileskeli.

Myös muut lähteet vahvistivat ainakin pääpiirteet Hershin vastakertomuksesta. Grandin toteaa, että vastaisku Hershiä vastaan meni lopulta niin, että väitteestä ”tämä on valhe” siirryttiin väitteeseen ”mitä tuo muka tarkoittaa, mehän tiesimme tämän koko ajan”.

Greg Grandin huomauttaa, että Fisher ei ole yksin syyttäessään Hershiä kevytmielisyydestä. Mutta syyttämällä Hershiä ”salaliittoteorian” vaikutuksen alle jäämisestä, kieltäydytään tunnustamasta koko tutkivan journalismin ideaa, jota Hersh oli edelläkävijänä luomassa. ”Mistä muusta Hersh on kirjoittanut, kuin salaliitoista?”

Grandin toteaa, että Fisher ja muut uskovat, että Hersh meni liian pitkälle, kun hän mainitsi vuonna 2011 pitämässään puheessa Maltan ritarit ja Opus Dein, ja että se leimasi hänet Dan Brown fantisioijaksi ja sai monet toimittajat kyseenalaistamaan, oliko Hersh siirtynyt tutkivasta journalismista johonkin muuhun.

Puheessaan Georgetownin yliopiston haarakampuksella Qatarissa tammikuussa 2011, Seymour Hersh väitti, että Yhdysvaltain armeijan keskeisiä haaroja johtavat kristityt fundamentalistiset ”ristiretkeläiset”, jotka ovat päättäneet muuttaa moskeijat katedraaleiksi. (1)

Greg Grandin huomauttaa, kuinka toimittaja Steve Coll kirjoitti Pulizer-palkitussa Ghost Wars – kirjassaan Reaganin CIA-johtajasta William Caseystä: ”Hän oli katolinen Maltan ritari, jesuiittojen kouluttama. Neitsyt Marian patsaat täyttivät hänen kartanonsa… Hän osallistui messuun päivittäin ja tähdensi kristillistä uskoa jokaiselle, joka kysyi hänen neuvojaan…. Hän uskoi kiihkeästi, että levittämällä katolisen kirkon ulottuvuutta ja valtaa hän voisi pysäyttää kommunismin edistymisen tai kääntää sen takaisin.” (2)

Sara Diamond kirjoitti Spiritual Warfare -kirjassaan, kuinka ”Oliver North, Caseyn Iran/Contra-salaliittolainen, palvoi ”karismaattisessa” episkopaalikirkossa Virginiassa nimeltä Church of the Apostoles, joka on organisoitunut soluryhmiin.” (3)

Greg Grandin toteaa, kuinka Ben Bradlee Jr. pystyi Guts and Glory kirjassaan (4) piirtämään yhteydet hämärän kansallisen turvallisuusvaltion ja oikeistolaisen kristinuskon välille: Iran/Contra koski monia asioita, muun muassa oikeistokristillistä reaktiota vasemmistolaisen Vapautuksen teologian kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan Latinalaisessa Amerikassa.

Samoin USA:n 9/11 jälkeinen militarismi koski monia asioita, muun muassa noiden oikeistokristittyjen uudelleenorganisointia suurimmaksi eksistentiaaliseksi uhakseen kokemaansa poliittista islamia vastaan. Fisherin pitäisi tietää tämä, Greg Grandin huomauttaa, ja viittaa lähteisiin (5), (6) ja (7), monien muiden joukossa.

Innokkaana Hershin kumoajana Fisher on itse pudonnut suunnattoman muistinmenetyksen kaninkoloon. – päättää Greg Grandin artikkelinsa.

PS. Tutkiva toimittaja Glenn Greenwald kommentoi hiljattain Twitterissä Business Insider- julkaisua, jossa Seymour Hearstin maineen sanotaan olevan häpäisty. Greenwald kysyy aiheellisesti, että kuka on osoittanut vääräksi Herstin väitteet, kun yksikään toimittaja sieltä ei ole koskaan murtanut yhtään Sy Hearstin kommenttia, artikkelia tai artikkelisarjaa. Ainoa kysymys, jonka todellinen journalisti kysyy, toisin kuin aktivisti tai propagandan levittäjä, on tässä:

”Onko tämä tarina totta vai ei? Ja jos se on totta, se julkaistaan huolimatta siitä, ketä se auttaa ja ketä se satuttaa.”

Lähteet:
Reuters: Factbox: Prize-winning reporter Seymour Hersh no stranger to controversy https://www.reuters.com/world/us/prize-winning-reporter-seymour-hersh-no-stranger-
controversy-2023-02-09/ It’s a Conspiracy! How to Discredit Seymour Hersh
The veteran investigative journalist debunked the official version of the bin Laden killing—now there’s a rush to smear him. – by Greg Grandin 12.5.2015
https://www.thenation.com/article/archive/its-conspiracy-how-discredit-seymour-hersh/
The many problems with Seymour Hersh’s Osama bin Laden conspiracy theory – by Max Fisher 11.5.2015
https://www.vox.com/2015/5/11/8584473/seymour-hersh-osama-bin-laden

(1) Seymour Hersh: Military Branch Being Run By ’Crusaders’
https://www.huffpost.com/entry/seymour-hersh-military-crusaders_n_812363 (2) Steve Coll (2004): Ghost Wars – The Secret History of the CIA, Afghanistan, and bin Laden, from
the Soviet Invasion to September 10, 2001 (Pulitzer-palkinto 2005)
https://books.google.fi/booksid=TRqGp_psEg0C&pg=PA92&dq=william+casey+statues+of+the+virgin+mary&hl=en&sa=X&ei=m_dRVeXlM4y3yATHiYCYDw&redir_esc=y#v=onepage&q=william%20casey%20statues%20of%20the%20virgin%20mary&f=false

(3) Sara Diamond (1990): Spiritual Warfare: The Politics of the Christian Right
https://books.google.fi/books id=VRDo9R_FbdUC&pg=PA171&dq=Oliver+North+a%22Charismati
c+Episcopal+Church+of+the+Apostles&hl=en&sa=X&ei=ufhRVZPmOMmwyASo_oD4AQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Oliver%20North%20a%22Charismatic%20Episcopal%20Church%20of%20the%2 0Apostles&f=false

(4) Ben Bradlee (1988): Guts and Glory – The Rise and Fall of Oliver North https://books.google.fi/books ei=ufhRVZPmOMmwyASo_oD4AQ&id=0dH0FnEuGfkC&dq=Oliver+ North+a%22Charismatic+Episcopal+Church+of+the+Apostles&q=+Church+of+the+Apostl s&redir_esc=y

(5) Air Force Academy Staff Found Promoting Religion https://www.nytimes.com/2005/06/23/politics/air-force-academy-staff-found-promoting-
religion.html

(6) Blackwater’s Prince Has GOP, Christian Group Ties https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=14659780

(7) U.S. Military Weapons Inscribed With Secret ’Jesus’ Bible Codes
https://abcnews.go.com/Blotter/us-military-weapons-inscribed-secret-jesus-bible-
codes/story?id=9575794

2 kommenttia julkaisuun “Se on salaliitto! Kuinka häväistä Seymour Hersh?

  1. Muistan vielä oikein hyvin sen lapsellisen kuvaväärennöksen ”kuolleen” Osama binLadenin kasvoista. Joku löysi hetkessä sen alkuperäisen kuvan josta kuolinkuva oli värkätty ja tämä kuvapari teki koko tarinasta puppua. Arveltiin että Osama asustelee Bushien ranchilla Floridassa ja naukkailee uima-altaalla cocktaileja.

  2. Tänä päivänä ahkera lukija on se joka lukee kännykkäänsä bussissa. Lukeneistoon kuulu se joka lukee artikkeleita. Seymour Hershin suurteos ei kuitenkaan ole mikään hänen monesta erinomaisesta artikkelistaan vaan hänen 700-sivuinen teoksensa Henry Kissingeristä ja Nixonin Valkoisesta talosta ”The Price of Power”. Se, että tätä teosta ei ole käännetty suomeksi on vain yksi osoitus sen merkittävyydestä. Siinä näet paljastuu koko sen koneiston mädännäisyys, johon Suomen johtoporras hartaiden toiveuniensa täyttymyksenä nyt vihdoin pääsee liittymään. Journalisti Hersh saattaa kyseisellä teoksella maansa valtiotieteilijät ja historioitsijat oppipojan asemaan, eikä kukaan pidä sellaisesta muistutuksesta. Niinpä on paras, että teos joutuu unholaan. Mestarin työ.

    Hersh esitellään yleensä New York Timesin palkittuna toimittajana. Itse asiassa NYT:n johto ei ikinä liiemmin pitänyt tästä miehestä koska he itse samaistuvat maansa valtapiireihin joista Hersh kirjoitti epämukavia asioita. Niinpä Hershin koko ura on tarina matkasta ulospäin valtamediasta kohti pienempiä julkaisuja. Lopulta hän ei löytänyt kotimaastaan enää ketään julkaisijaa ja hän siirtyi Euroopan puolelle, jossa yksi juttu ilmestyi Saksassa ja useampi Lontoolaisessa kirjallisuuslehdessä London Review of Books. Ja nyt hän julkaisee omalla alustallaan Substackissa.

    Kun jenkit väittelevät Hershistä se tapahtuu niin, että riita tehdään pienemmistä ja poliittisesti vähämerkityksellisistä asioista, ei suuremmista asioista jotka heittävän varjonsa maan väkivaltapolitiikan ylle. Koska eivät vain Hershin kriitikot vaan mös hänen puolustajansa mieluummin unohtavat asioiden taustat ja kinaavat detaljeista. On esim. mahdollista, jopa todennäköistä, että kaasuputken räjäyttäminen sisälsi useampia vaiheita ja että Hershin kaikki oletukset eivät täsmää. Mutta mistä tässä kinataan ? Käytännössähän Sleepy Joe ilmoitti jo ennakkoon, että homma hoidetaan. Ja toiseksi, kukaan eurooppalainen vasalli ei olisi rohjennut tehdä tätä kysymättä lupaa Sleepy Joelta. Eli kysymys kuului tehdäkö itse vai alihankintana. Näyttäisi siltä, että operaatio oli sen verran vaativa, että piti tehdä itse. Ja tältä osinhan Hershin selvitys on melkeimpä tärkeämpi kun räjähteiden kiinnittäminen. CIA löysi omasta piiristään tekijäryhmän joka ei ole selontekovelvollinen kongressille, jolloin asian salaus helpottui.

    Seymour Hershin pitkä ura on loppusuoralla. Hänellä on pöytälaatikossaan käsikirjoitus Dick Cheneyn elämäkerrasta. Sen julkaisua hän pidättelee, koska kirjan julkaiseminen merkitsisi uran loppua usealle Hershin tietolähteelle.

Vastaa