SILMÄNRÄPÄYS JA VIISI TUHATTA VUOTTA

GANBEI, POHJAAN SAAKKA!

Kiinan presidentti Xi Jinping palasi kotiinsa Moskovasta. Viikon ajan on kuultu lännen vähätteleviä arvioita vierailun merkityksestä. On aika katsoa tilannetta venäläisin silmin. Naapuriseuran kirjeenvaihtaja, nimimerkki Vasili, seurasi tapahtumia ja tunnelmia läheltä.

Teksti: Vasili

Viikko on silmänräpäyksen pituinen hetki toistatuhatta vuotta vanhan Venäjän ja erityisesti viiden tuhannen vuoden ikäisen Kiinan historiassa. Vladimir Putinin Münchenin puheen sanoma alettiin tajuta Lännen eliitissä vasta nyt, viidentoista vuoden päästä.

Aurinkoinen aamupäivä. Valtion lentoasema Vnukovo-2.  Kiinan ja Venäjän liput liehuvat. Kunniakomppania on tarkastettu. Hymyilevä puheenjohtaja Xi  Jinping nousee portaita varmoin askelin sotilasorkesterin tahdittamana. Kiinalainen marssilaulu ”Kun tämä päivä koittaa” kertoo tulevasta ja väistämättömästä taistelusta. “Kun tämä päivä koittaa – Synnyinmaani, älä hermostu. Voittaakseni käyn rynnäkköön.” 

Jos tämä on signaali niin mistä?  Vai olisiko laulu pelkästään puheenjohtaja Xin lempisävelmiä, mistä on tietenkin sovittu protokollapalvelun kanssa. Huipputasolla ei sallita yllätyksiä. Kone lähtee. Kiinan johtajan valtiovierailu Moskovaan on päättynyt.

Kiristys ja uhkailu eivät auttaneet

Viikko on kulunut. Ulkona sataa. Työpöydälläni on vanha läppäri ja kupillinen aitoa kiinalaista teetä. Pää on täynnä sekavia ajatuksia. Ruutu on silti tyhjä. Mistä pitäisi aloittaa? On selvää, että Moskovassa Putin ja Jinping tekivät historiaa. 

Venäläinen runoilija Sergei Jesenin kirjoitti vuonna 1924 erinomaisen runon Kirje naiselle, jossa on unohtumattomat sanat: Kasvotusten kasvoja et näe. Suuri näkyy vasta matkan päästä.” Viikossa on mahdoton hahmottaa historiallisen vierailun seurausten suuntaviivat. Venäjää ja Kiinaa on mahdoton mitata kvartaalitalouden termein. Kokeilen kuitenkin. 

Vierailun tärkeydestä puhuu se, että USA ja sen uskolliset liittolaiset tekivät kaiken mahdollisen ja mahdottomankin sen estämiseksi. Venäjää nujerrettiin lukuisilla pakotteilla. On todettava, että ankarasta kiristyksestä ja uhkauksista huolimatta kolme neljäsosaa kaikista maailman valtioista kieltäytyi tukemasta Venäjä-vastaisia pakotteita.

Kun tämä ei auttanut oli pakko turvautua ICC:n apuun. Rikollisiksi julistettiin kidnappauksesta presidentti ja lapsioikeusvaltuutettu Maria Lvova-Belova, jotka ovat pelastaneet kymmeniä orpolapsia viemällä nämä turvaan sotatoimialueelta.

Kiinalaisille vihjattiin, että mikäli vierailu toteutuu, tuodaan julki ’salaiset paperit’, joiden mukaan juuri Kiina olisi syyllinen COVID-pandemiaan kaikkine finanssiseurauksineen. 

Kiinan johtajaa varoitettiin kommunikoimasta Venäjän aggressiivisen ja ‘rikollisen’ presidentin kanssa, koska tämä muka tahraisi kiinalaisen mainetta. 

Näyttää siltä, että vierailua edeltänyt toiminta kruunasi runsaan 30 vuoden tihutyön, jonka tarkoituksena oli riidan kylväminen Venäjän ja Kiinan välille. Toisin kävi. Maat ovat lähentyneet toisiaan entistä tiiviimmin. Tietynlainen katalysaattori oli varmaankin Lännen toiminta Ukrainan konfliktissa, mikä auttoi Kiinaa tajuamaan, että se olisi vuorossa seuraava Venäjän ja Iranin jälkeen.

Tämän takia puheenjohtaja Xi Jinping valitsi Venäjän, strategisen partnerinsa, ensimmäisen valtiovierailunsa kohteeksi.  Vierailun ajankohtakin oli valittu tarkkaan – Xi kävi ensimmäisen kerran Moskovassa Putinin vieraana tasan 10 vuotta sitten maaliskuussa 2013. Agendalla on paremman maailman rakentaminen.

Muutama viikko ennen vierailua Kiinan kommunistisen puolueen Keskuskomitean ulkoasian valiokunnan johtaja Wang Yi sanoi, että Venäjän ja Kiinan suhteet ovat yhtä horjumattomat kuin Tai shan –vuori, jota kiinalaisessa kulttuurissa pidetään vakauden ja uudelleensyntymisen symbolina. Tätä kuvausta käytti usein Kiinan kansantasavallan ensimmäinen johtaja Mao Zedong, jota Xi pitää esikuvanaan. Symboleja tulee olemaan paljon vierailunkin aikana. 

Tahtomatta mieleeni tulee vanhan tuttavani Kaj Chydeniuksen puolivuosisataa sitten säveltämä Taistelulaulu. Jostain syystä kiinalaisen marssilaulun rytmissä.

Aika on ryhtyä työhön,
Taistelutorvi jo soi.
Meitä ei kahlita yöhön
Maailman mahtajat voi.
Pyhästi aatteeseen uskoin,
Rivimme suljemme vaan.
Kirkkahin huomenen ruskoin
Kylvämme pimennot maan.

Hei! Siinä on pähkinän kuoressa koko vierailun idea! Meidän, siis Kiinan ja Venäjän, on ryhdyttävä suljetuin rivein työhön paremman tulevaisuuden puolesta. Aatteemme on pyhä. Vastassa ovat maailman mahtajat – USA ja sen vasallit. Taistelutorvi jo soi…

Voiko toivoa parempaa?

Vaikka vastaanottoseremoniat lentokentällä olivat kauniit, ensimmäisenä päivänä vierasta odotti yllätys, kun Vladimir Putin kutsui virkaveljensä ja ystävänsä Kremlin asuntoonsa. Venäläisessä kulttuurissa tämä on aidon luottamuksen osoitus. Aiemmin yhtä lämpimät ja luottamukselliset suhteet olivat mm. Presidentti Urho Kekkosen ja pääministeri Aleksei Kosyginin välillä. 

Kiinnittää huomiota se, miten Venäjän ja Kiinan päämiehet puhuttelevat toisiaan – Rakas Ystävä, Syvästi Kunnioitettava Ystävä, Parahin Ystävä jne. Tässä ei ole imartelua eikä pelkästään itämäisen perinteen noudattamista vaan vilpitöntä ystävyyttä ja toistensa kunnioittamista.

Kollegat saivat rauhassa nauttia päivällistä ja keskustella teekupposen ääressä takkahuoneessa kahden kesken, tietenkin tulkkien auttamina, monista asioista, joita maailma saa kuulla vasta seuraavana päivänä. Tai myöhemmin. 

Mahdollisesti Putin kertoi kollegalleen Venäjän ja runsaan 40 Afrikan maan parlamenttikokouksesta, jota hän kävi aamupäivällä tervehtimässä. Afrikalle kuuluu merkittävä rooli Venäjän ja Kiinan rakentamassa moninapaisessa maailmassa. Keskustelu kesti lähes 5 tuntia. Tämä jos mikään puhuu valtiopäämiesten henkilökemiasta. Erikoisherkkuina olivat primaballeriina Anna Pavlovalle omistettu marenkileivos ja venäläistä jäätelöä.

Seuraavan päivän ohjelmassa ovat tapaaminen pääministeri Vladimir Mishustinin kanssa, varsinaiset neuvottelut Kremlissä ja presidentti Putinin tarjoama juhlapäivällinen Kremlin fasettikamarissa.

Kremlin neuvottelut alkoivat ns. kapeassa kokoonpanossa, mikä antoi mahdollisuuden vilpittömälle ja avoimelle substanssikeskustelulle venäläis-kiinalaisten suhteiden edelleen kehittämisestä sekä yhteistoiminnan koordinoinnista maailman areenalla. Laajennetussa kokoonpanossa käsitellään myöhemmin eri alojen yhteistyön tilaa ja kehitysnäkymiä.

Osapuolten ansiosta Venäjän ja Kiinan väliset kaikenkattavan partneriuden ja strategisen vuorovaikutuksen suhteet ovat saavuttaneet historiallisen huippunsa ja kehittyvät edelleen. 

Vaikka maiden suhteet eivät muodosta sotilaspoliittista liittoa nämä ovat sitä edistyneempi muoto. Suhteet ovat kypsiä, vakaita eivätkä ole suunnattu kolmansia maita vastaan. Nämä ovat kestäneet vaikean aikamme kokeen. Kahden kansan yhteistyöllä on mitä laajimmat kehitysnäkymät. Venäjä on kiinnostunut vakaasta ja kukoistavasta Kiinasta yhtä paljon kuin Kiina on kiinnostunut voimakkaasta ja menestykkäästä Venäjästä. Voiko toivoa parempaa?

Osapuolet toteavat yhteisessä lausunnossaan maailmassa tapahtuvia nopeita muutoksia, kansainvälisen arkkitehtuurin syvällekäypää transformaatiota sekä rauhan, kehityksen, yhteistyön ja yhteisen voiton vakiintumista. Todetaan, että moninapaisen maailmanjärjestyksen muodostumisen prosessi nopeutuu, että kasvaa sellaisten aluevaltojen lukumäärä, jotka vaikuttavat maailmanlaajuisiin prosesseihin ja ilmaisevat pyrkimystään ajamaan omia kansallisia etujaan. 

Osapuolet koordinoivat tiiviisti ulkopoliittista toimintaa ja vuorovaikutusta puolustaen tasavertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta sekä uudentyyppisten kansainvälisten suhteiden rakentamista. 

Tietenkin esillä oli myös tilanne Ukrainassa ja presidentti Xin rauhansuunnitelma. Viime aikana Kiina ehti nostaa profiiliaan sovittelijana, mistä hyvä esimerkki on Iranin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisoiminen.

Näyttää kuitenkin siltä, että Venäjän ja Ukrainan sopua koskeva suunnitelma on pikemmin raakaversio, luonnos, maailmanlaajuisestä järjestyksestä. Moninapaisen maailman esitaistelijoina kahdenpresidentin kannat ovat hyvin yhteneväisiä.

Kaksi muistiota

Keskustelun runkona on kaksi muistiota, jotka valmisteltiin vierailua varten.  Toinen on Yhteinen julistus uuteen aikakauteen astuvien kaikenkattavan partneriuden ja strategisen vuorovaikutuksen venäläis-kiinalaisten suhteiden syventämisestä

Toinen on yhteinen lausunto venäläis-kiinalaisen talousyhteistyön kehityksen avainsuuntauksia koskevasta suunnitelmasta vuoteen 2030.

Talousneuvotteluissa suunnitellaan, että kuluvana vuonna maiden kauppavaihto ylittäisi 200 miljardia dollaria. Suuria mahdollisuuksia tarjoaa Euraasian talousliiton ja Kiinan puheenjohtajan ehdottaman One Belt, One Road -aloitteen yhteensovittaminen.

On sovittu 80 hankkeen investointisalkusta, jonka arvo on 185 miljardia dollaria. Etualalla ovat energia, logistiikka, ml. Koillisväylän kehittäminen, sekä yhteistyö siviili-ilmailun, laivanrakennuksen ja autoteollisuuden aloilla. Tämä on vasta alkua.

Huikeat yhteistyömahdollisuudet ovat maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa. Erinomaisen tärkeä on teknologiasuvereniteetin varmistaminen kehittämällä eri alojen strategisia partneriuksia. 

Neuvottelujen aikana tulee tieto Englannin päätöksestä toimittaa Ukrainan armeijalle köyhdytetystä uraanista valmistettuja ammuksia. Vladimir Zelenski ottaa lahjan ilomielin vastaan, vaikka Serbian ja Irakin kokemukset osoittavat, mitkä ovat näiden ampumatarvikkeiden haitalliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja maatalouteen.

Toinen uutinen aiheutti kokoontuneissa enemmän hymyä. USA;n käskystä Japanin pääministeri Fuomo Kisida keskeytti Intia-vierailunsa ja lensi pikapikaa Ukrainaan ainoana tarkoituksenaan olla vastapaino puheenjohtaja Xin Moskovan matkalle. Ei ole helppo olla jenkkien liittolainen.

Vladimir Putin’s meeting with President of the People’s Republic of China Xi Jinping. http://en.kremlin.ru/events/president/news/70746

Press statements by President of Russia and President of Chinahttp://en.kremlin.ru/events/president/news/70750

Maljat kiinaksi ja venäjäksi

Juhlapäivällisen paikaksi on valittu Kremlin fasettikamari, joka oli keskiaikaisen Moskovan suurin sali.Tässä istui aikoinaan pajariduuma, pidettiin kruunajaisvastaanottoja, keväällä 1557 otettiin vastaan Ruotsin valtuuskunta, johon kuului piispa ja kirjasuomen isä Mikael Agricola. Kamarissa juhlittiin Pultavan taistelun voittoa ja Uudenkaupungin rauhan solmimista.

Ruokalistassa on chatka-rapuja, ankkaborssia ja sitruunasorbettia. Tarjolla on Krasnodarin alueen kaksi viiniä, Divnomorskoje-kartanon Itäinen rinne (kuiva valkoviini) ja Läntinen rinne (kuiva punaviini), v. 2020. Hinta n. 40–50 euroa per pullo.

Vieraille soittaa maailmankuulu pianisti Denis Matsujev, joka muutama vuosi sitten kertoi allekirjoittaneelle suurena yllätyksenä, että Kiinassa opiskelee pianonsoittoa noin 80 miljoonaa henkeä. Illan lopuksi orkesteri soittaa Moskovan illat ja Katjushan.

Speeches at state dinner hosted by President Vladimir Putin in honour of President of People’s Republic of China Xi Jinping (http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/70751)

On hyvin symbolista, että Putin ja Jinping päättivät maljapuheensa samalla tavalla, ehdottamalla että maljat juodaan pohjaan saakka. Toki Putin sanoo kiinaksi ”Ganbei” ja Xi venäjäksi “Выпьем до дна!”

Vierailu on epäilemättä vuoden tärkein tapahtuma kahden maan välisissä suhteissa. Sen kauaskantoisia seurauksia on toistaiseksi vaikea edes ennustaa.

Joka tapauksessa vierailu  on osoittanut koko maailman yhteisölle, että yritykset toimia divide et impera (hajota ja hallitse) –politiikan hengessä ovat tuomitut epäonnistumaan.

Puhuessaan 27.3.2023 diplomaatti ja kansleri Aleksandr Gortchakoville nimetyn julkisen diplomatian säätiön hallituksen kokouksessa ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että ”Nyt ratkaistaan koko maailmanjärjestys. Tämä ei tapahdu pelkästään jossakin maailman kolkassa, lähellä meidän rajoja tai kaukana niistä. Ratkaistaan kysymys siitä, miten maailma on järjestetty vastedes, seuraavalle pitkälle ajanjaksolle. Päätetään mikä on maamme sija tässä maailmassa.”

Oman panoksen tällaisen maailman rakentamiseen ovat tuoneet kaksi aikamme johtavaa poliitikkoa. Kaksi miestä, jotka luottavat toisiinsa ja ovat valmiina menemään yhdessä loppuun tai pohjaan saakka. 

Ganbei!

+++

1 kommentti julkaisuun “SILMÄNRÄPÄYS JA VIISI TUHATTA VUOTTA

  1. Kiina ymmärtää ne vaikeudet, jotka Venäjän tuhoutumisella, niin sotilaallisesti kuin kaupan osalta olisi Kiinalle. Kiina olisi seuraava uhri. Venäjä on puskurivaltio ja Kiina pitää huolta, että Venäjä ei tätä sotaa häviä. Kaikille parempi niin. Häviäjiä on Eurooppa, Suomi ja Ukraina, kun lähtivät USA/NATO kelkkaan. Eurooppa kurjistuu. Venäjä selviää. Euroopan ja Suomen kannattaisi liittyä uuteen maailmajärjestykseen, jossa aseteollisuus ja USA/NATO ei määrää ja sotilasliitot, sodat on historiaa.

Vastaa