Tuhon partaalla 1962

Kuuban ohjuskriisi vuonna 1962 oli toisen maailmansodan jälkeisen ajan vaarallisin suurvaltojen kiistakysymys. Se alkoi lokakuun puolessa välissä ja päättyi saman kuukauden loppupuolella. Kahden viikon ajan ihmiskunnan historia ja olemassaolo asetettiin kyseenalaiseksi.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat avanneet ydintulta täynnä olevat kitansa ammolleen polttaakseen toisensa ja koko planeetan pinnan tuhkaksi.

Jos ballististen ydinohjusten annettaisiin lähteä matkaan, niin vain joidenkin minuuttien jälkeen lännen ja idän suurkaupungit nousisivat pölynä ilmaan. Sadat miljoonat ihmiset kuolisivat muutamien päivien aikana. Pommikoneet määrättiin ilmaan ydinaseineen. Kun yksi niiden muodostelma laskeutui, toinen oli jo ilmassa. Maailman kaikkien aikojen mahtavimmat sotilasliitot olivat valmiina yhteenottoon.

Sota olisi suoraa seurausta poliitikoiden virhearvioista, sillä tuskin koskaan sotaa käydään tahallaan. Niin saattaisi kuitenkin käydä, elleivät presidentti John F. Kennedy ja pääsihteeri Nikita Sergejevitš Hruštšov sitä estäisi keskinäisellä vuoropuheella, ajatustenvaihdolla ja diplomatiaa käyttämällä.  Kuolema, kärsimys ja täydellinen hävitys oli estettävä. Jos ydinsota syttyisi, sen lopettaminen ei olisi enää ihmisen käsissä.

Neuvostoliitto oli tuonut ballistisia ydinohjuksia Kuubaan vastapainoksi Yhdysvaltojen Turkkiin sijoittamille ydinohjuksille. Yhdysvallat vastasi merisaarrolla ja uhkaamalla Kuubaa sotilaallisella maihinnousulla. Suurvaltojen kiistakysymys kiristyi äärimmilleen. Lokakuun 27 päivänä vuonna 1962 ihmiskunta oli vain muutamien tuntien päässä tuhoutumisesta.

Pieninkin väärinkäsitys näiden miesten keskinäisessä ajatustenvaihdossa olisi aiheuttanut satojen miljoonien ihmisten kuoleman ydintulessa palamalla. John F. Kennedyn ja Nikita Sergejevitš Hruštšovin kirjeenvaihto, johtajien luottamus toistensa järkeen, kykyyn ymmärtää erilaisten turvallisuusympäristöjen vaatimuksia sekä tunnustaa ne toisilleen johti tilanteen laukeamiseen rauhanomaisesti.

Neuvostoliitto poisti Kuubasta ydinohjukset. Yhdysvallat lopetti merisaarron sekä antoi takeet siitä, ettei Kuubaan tehdä maihinnousua. Keskimatkan ydinohjukset vietiin pois Neuvostoliiton Turkista ja Italiasta. Suurvaltojen välille perustettiin kuuma linja nopeuttamaan suurvaltojenjohtajien suoraa tiedonsaantia toisiltaan väärinkäsitysten välttämiseksi. Kuuma linja kulki myös puolueettoman Suomen kautta Moskovasta aina Washingtoniin asti.

Millään taholla ei ole missään olosuhteissa moraalisia perusteita tuhota ihmiskuntaa joukkotuhoaseilla. John F. Kennedy ja Nikita Sergejevitš Hruštšov olivat täysin samaa mieltä tässä asiassa. Mikä on oman aikamme poliitikoiden henkinen ja älyllinen vireystila?

Pienimpienkin valtioiden poliitikot huutavat ydinohjuksia ja muita sotilaallisia laitteita suojakseen kuvitellen aseilla voitavan välttää kuoleman ja kärsimyksen suurten sivilisaatioiden sodassa. Kuka tai mikä taho keskustelee viimeisellä hetkellä ennen ohjusten laukaisua niiden jättämisestä paikoilleen siiloihin?

Sehän on mahdotonta, jos vihaa ja epäluottamusta levitetään pitkiä aikoja rajoituksetta.

Vastaa