Kuva: EPA/Vostock-photo

Venäjän ulkoministeriö: Suomi pyrkii välttelemään rajaviranomaisten välistä vuoropuhelua

Zaharova: ”Tilanne rajalla on mahdollista korjata vain valtioiden rajaviranomaisten välisellä suoralla ja rakentavalla vuoropuhelulla”

Marija Zaharova

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Suomi ei halua keskustella Venäjän kanssa väitetyistä maan turvallisuuteen Venäjän taholta kohdistuvista uhkista. Zaharovan mukaan Suomi välttelee suoraa vuoropuhelua rajaviranomaisten välillä. Zaharova otti aiheeseen kantaa 7. helmikuuta .

“Helsingin lausunnot Venäjän-rajojen avaamisen mahdottomuudesta eivät ole uusia”, Zaharova korosti. Hänen mukaansa tämän kannan sanelee maan viranomaisten politisoitunut lähestymistapa yhteisen rajan toimivuuden varmistamiseen.

”Tällaiset askeleet palaamisen hengessä kylmän sodan aikoihin eivät ole muuta kuin uusien jakolinjojen rakentamista Euroopan mantereelle”, diplomaatti sanoi RIA Novosti -lehdelle .

Samalla hän korosti, että jatkossa vastuu tästä päätöksestä on täysin Suomen viranomaisilla. Nykyinen ”epäterve” tilanne rajalla on mahdollista korjata vain valtioiden rajaviranomaisten välisellä suoralla ja rakentavalla vuoropuhelulla, mutta Suomen viranomaiset välttelevät sitä, Zaharova sanoi.

Suhteiden jyrkkä heikkeneminen

Suomen ja Venäjän väliset suhteet alkoivat huonontua vuonna 2022, kun Helsinki alkoi kannattaa lännen Venäjän vastaisia ​​pakotteita. Huhtikuussa 2023 Suomi hyväksyttiin Natoon.

Marraskuussa Suomen viranomaiset sulkivat Venäjän rajan tarkastuspisteen selittäen päätöstä ”pakolaisvirralla”. Koska suurin osa siirtolaisista on Lähi-idästä, Helsinki syytti Moskovaa siitä, ettei se ole tarkistanut siirtolaisia ​​tarpeeksi perusteellisesti.

Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi Suomen toimintaa, ja sanoi, että Helsinki pitää yllä etäisyyttä Moskovasta.

Venäjän federaation ulkoministeriö irtisanoi 24. tammikuuta Helsingissä 13. huhtikuuta 2012 allekirjoitetun Venäjän ja Suomen välisen rajat ylittävän yhteistyön sopimuksen . Sopimksessa osapuolet sopivat yhteistyön vahvistamisesta ja kehittämisestä molemminpuolisen hyödyn pohjalta. Sopimus oli rajoittamaton, jokaisella osapuolella oli oikeus irtisanoa se.

Suomen tasa-arvoasioista vastaava Kristina Stenman ilmaisi 31. tammikuuta huolensa turvapaikanhakijoiden mahdollisista oikeuksien loukkauksista Venäjän rajalla ja suositteli tarkastuspisteiden avaamista.

Pääministeri Petteri Orpo sanoi 3. helmikuuta, että Suomen johto ei avaa tarkastuspisteitä Venäjän rajalle. Samalla hän korosti tarvetta kehittää keinoja estää laittomien maahanmuuttajien pääsy maahan maan tarkastuspisteiden ollessa suljettuina.

11 kommenttia julkaisuun “Venäjän ulkoministeriö: Suomi pyrkii välttelemään rajaviranomaisten välistä vuoropuhelua

  1. Mikähän mahtaa olla Suomen valtaeliitin (vai käskyttäjiemme) todellinen syy sulkea Venäjän raja, itse en asiaa oikein hahmota. Voin silti veikata jotain. Onko kyse yksinkertaisesti Sanna Marinin politiikan jatkamisesta eli kaikkien Venäjä-yhteyksien katkaisemisesta. Edelleen jää kysymys miksi. Ehkä tällä niiden kiusaamisella, jotka Venäjä-yhteyksiä käyttäisivät ja tarvitsisivat, halutaan osoittaa mieltä Venäjälle päin, ja hyvesignaloida länteen päin esimerkillisyyttämme Venäjän vastaisessa rintamassa.

    Lännen nuoleskelu on oma häpeällinen lukunsa, mutta mielen osoittaminen tarkoittaa yleensä, että on ainakin omasta mielestään oikealla asialla. Onko valtiojohtomme tosiaan siinä harhakäsityksessä, että Venäjä on se pahis Ukrainan kriisin kokonaisuudessa ja vastaavasti Ukrainan hallinto, Yhdysvallat ja EU hyviksiä? Jos eivät ole oikeasti siinä harhassa, niin onko rajojen sulkeminen osa isoa esitystä, jossa Venäjää vastoin tosiasioita kuitenkin pidetään näytelmän pahiksena lännen narratiivin ja kansalle agitoidun käsityksen mukaisesti. Väärää mielikuvaa ylläpidetään ja jopa vahvistetaan kohtelemalla Venäjää pahiksena.

  2. Ei ole kyllä kysymys mistään turvapaikanhakijoista. Tämä Suomen rajan sulkemisoperaatio liittyy kyllä ihan muihin asioihin. Nato-jutuista on kysymys. Sisäministeri toisti yhtä ja samaa eilen televisiossa: Suomen turvallisuus ja suvereniteetti on hänen mukaansa vaakalaudalla, mutta ei voi mukamas kertoa asiasta sen tarkemmin. Mitä soopaa!

    1. Usein tulee mieleen onko kyse Suomen harjoittamasta hybriidisodasta? Kaivataan verta nenästä kunnes se alkaa vuotamaan?

      Keskusteluissa jätetään huomiomatta ne ihmiset jotka tarvitsevat syystä tai toisesta käydä Venäjällä vaikka ostamassa halpaa bensaa. Vielä tärkeämpää käydä sukuloimassa tai työssä jomassakummassa maassa, asioida yli rajan, niinkuin täällä länsirajallakin tehdään.

      Aivan kaavamainen tuo väite että Venäjä hybriidivaikuttaa ja että Venäjä ”välineellistää ihmisiä”. Emme me tiedä vaikka länsimaiden organisaatiot CIA:n stay behind-verkosto tai miksi niitä nykyään nimitetään, järjestää näitä matkoja turvapaikanhakijoille. Nuo ihmiset tulevat joka tapauksessa paikoista, jossa Länsimaat USAn johdolla käyvät erilaisia proxy-sotia tuhoten ihmisten elinehtoja. Suomalaisethan tiesivät ennakoida näitä ”pakolaisvirtoja”, vaikka sitten tulikin vain muutama kymmenen päivässä korkeintaan…

  3. Minusta on ymmärrettävää, että Venäjä irtisanoi Suomen puolelta jo jäädytetyn sopimuksen, kun Suomi liittyi Natoon – vihollisleiriin. Siksi ihmetytti sen uutisointi Venäjää syyllistävästi. Kumpi aloitti suhteiden huonontamisen?

    Ylellä oli ensimmäisen rajansulkemiskerran jälkeen pieni katsaus uutisissa siihen, millaisia ongelmia rajan sulkeminen aiheutti esim. Suomessa asuvien venäläistaustaisten opiskelijoiden ja eläkeläisten toimeentulolle.

    Koska pakotteiden takia rahaliikenne pankkiteitse ei ollut enää pitkään aikaan ollut mahdollista, monet kävivät Venäjältä hakemassa rahaa itselleen, esim. eläkettä tai stipendiä. Sitten sekään ei enää käynyt päinsä, kun raja meni kiinni. Valtiolla ei tuntunut olevan mitään menettelyä näitä ihmisiä varten.

  4. Suomi = Hölmölandia. Talous on ihan kuralla, veroja nostetaan, velkaa otetaan, kun Zelensky on käskenyt, että he tarvitsevat rahaa tulevina maanpakolaisvuosina, siis hän ja muu johto. Itäraja kiinni ja kaikki kaupankäynti poikki molempiin suuntiin. Sitten ihmetellään tilannetta ja syytetään Venäjää. Kyllä Orpo ja kumppanit ovat ampuneet pahemman kerran omiin ja muiden jalkoihin kunnolla. Koko Eurooppa kärsii näistä talous- ja muista pakotteista omaa hölmöyttään. Amerikkalaiset ovat myös konkurssin partaalla, ja sen alkaessa muu länsi syöksyy myös syvään ja mustaan lamaan. Brics maat selviävät parhaiten.

Vastaa