”Ukraina ei aio vallata Krimiä takaisin”

Yhdysvaltojen puolustusvoimia lähellä oleva demokraattien kongressiedustaja  ilmaisi perjantaina syvän huolensa Ukrainan  käymästä  verisestä taistelusta Krimin valtaamiseksi takaisin.

”Luulen, että  vallitsisi  yksimielisyys sen ymmärtämiseksi, ettei Ukraina aio vallata sotilaallisesti takaisin Krimiä”, edustaja Adam Smith (Wash.) Münchenin Turvallisuuskonferenssin yhteydessä. Smith on Edustajainhuoneen puolustusvoimien komitean ylin demokraatti. Asiasta kertoi  Politico-julkaisu.

Vaikka Kiovan hallitus on aina sanonut aikovansa ottaa takaisin jokaisen sentin miehitetystä Ukrainasta, myös Krimin, taistelu olisi todennäköisesti kova ja verinen, kun otetaan huomioon puolustus, jonka Venäjä on rakentanut niemimaalle miehitysvuosien aikana, Smith katsoo. 

Hänen mukaansa jossain vaiheessa sodalle tulee neuvoteltu lopetus. ”Paras tapaus on jonkinlainen ”yhden Ukrainan” järjestely”, hän lisää. ”Todellinen kysymys on, voimmeko saada Ukrainalle sellaiset turvallisuustakuut, joiden avulla Yhdysvallat ja kumppanimaat voisivat jatkaa Ukrainan kouluttamista ja aseistamista siten, ettei Venäjä tekisi tätä uudestaan, muutaman vuoden vetäytymisen jälkeen”.

Ukraina ei pysty valtaukseen

Pentagonin virkamiehet sanoivat edustajainhuoneen asevoimien komitealle viime kuussa pidetyssä salaisessa tiedotustilaisuudessa, että Ukrainan joukot eivät todennäköisesti pysty lähitulevaisuudessa valtaamaan Krimiä takaisin. Tämä arvio oli epämiellyttävä uutinen Kiovassa, jossa niemimaan valtaaminen on yksi hallituksen ydintavoitteista sodassa, Politico katsoo.

Ukrainan yritys vallata Krim takaisin olisi myös punainen viiva Vladimir Putinille. Se oisi johtaa laajempaan Venäjän vastaukseen, ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskustelussa asiantuntijaryhmän kanssa keskiviikkona.

Yhdysvallat ei kannusta aktiivisesti Ukrainaa ottamaan Krimin takaisin, vaan että päätös on yksin Kiovalla, Blinken viestitti ryhmälle. Hallituksen pääpaino on edelleen Ukrainan auttamisessa etenemään siellä, missä taistelu on, lähinnä idässä.

Viime vuoden kuluessa  Venäjän joukot ovat siirtäneet päämajansa ja ammusvarastoja Krimiltä pois Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamien pisimmän kantaman rakettien ja tykistön ulottuvilta. Se on merkki heidän huolestumisestaan omaisuutensa suhteen.

”Uskon, että venäläiset odottavat hyökkäystä Krimille”, Naton nimettömänä pysyttelevä virkamies sanoi Münchenissä. “Uskon, että Ukrainan johto on erittäin tarkkasilmäinen sille, mitä haasteet ovat”. Hän lisäsi, että  venäläiset ovat huolissaan mahdollisesta Ukrainan hyökkäyksestä. 

Sen  uhka on pakottanut osan venäläisjoukoista ja kalustosta pysymään paikallaan taistelemassa ​​Ukrainan joukkojen rynnäköitä vastaan. Venäjä on menettänyt jopa 1000 sotilasta päivässä jumiutuneissa hyökkäyksissä Donbasissa. Tappioiden taso voi jossain vaiheessa muuttua poliittisesti kestämättömäksi Putinille.

”Eivät vain venäläiset aseta ongelmia ukrainalaisille”, virkamies sanoi. ”Venäläisetkin kokevat tämän ongelman.” Krimin miehittäminen, sen suojeleminen ja vahvistaminen ovat kaikki realiteetteja, jotka aiheuttavat kustannuksia Kremlille sekä sotilaallisesti että taloudellisesti, Politico toteaa.

USA ei toimita panssareita Ukrainaan

Münchenin kokouksessa Yhdysvaltain kongressiedustaja Adam Smith kertoi uskovansa, että Saksan liittokansleri Olaf Scholz oli omaksunut ”oikean lähestymistavan” asetoimituksiin Ukrainaan.

”Saksa on ollut keskeinen kumppani [Ukrainan tuen] toteuttamisessa”, Smith sanoi viitaten Saksan Leopard-tankkien toimittamiseen Ukrainaan. Smith väitti, että Berliini on epäröinyt, koska se halusi ensin varmistaa Yhdysvaltojen tuen siirrolle.

Smith sanoi, että on ”erittäin vaikea nähdä, kuinka Yhdysvalloissa tuotetut M1 Abrams -panssarit voivat toimia tehokkaasti ja nopeasti Ukrainassa”, ja lisäsi, että Yhdysvaltojen olisi rakennettava ”toimitusketjuja” Kiovan käyttämille varikoille.

”Meille ei ole mitään hyötyä lähettää Ukrainaan säiliöitä, joissa ei ole polttoainetta ja joita ei voida ylläpitää kentällä”, hän väitti. Saksa on asettanut panssarivaunujen toimittamisen ehdoksi sen, että muutkin länsiliiton jäsenet niitä toimittavat.

Vastaa