”Ennemmin tai myöhemmin Ukrainaan saadaan rauha”

Putin ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan.

Tucker Carlson

Venäjä on valmis aloittamaan neuvottelut Ukrainan sodan lopettamiseksi, mutta Ukrainassa on presidentti Volodymyr Zelenskyn hyväksyttämä, voimassa oleva asetus, joka kieltää rauhanneuvottelut Venäjän kanssa. Tästä muistutti presidentti Vladimir Putin perjantaina aamuyöllä julkaistussa amerikkalaisjournalisti Tucker Carlsonin haastattelussa, joka tehtiin pari päivää aikaisemmin Kremlissä, Moskovassa.

Putin kehotti Zelenskyä kumoamaan neuvottelut kieltävän asetuksen ja sanoi, ettei Venäjä ole koskaan kieltäytynyt neuvottelemasta. Venäjän presidentti oli vakuuttunut siitä, että ennemmin tai myöhemmin Venäjä ja Ukraina aloittavat rauhanneuvottelut ja pääsevät sopimukseen rauhasta. 

Venäjä on hänen mukaansa tähän valmis.

Putin muistutti Ukrainan ja Venäjän päässeen yhteisymmärrykseen rauhansopimuksesta maaliskuussa Turkin välityksellä Istanbulissa vuoden 2022 keväällä käydyissä neuvotteluissa. 

Sekä Ranska että Saksa puhuivat silloin välttämättömyydestä luoda edellytykset rauhansopimuksen allekirjoittamiselle ja molempien maiden johtajat esittivät, että Venäjä vetää joukkonsa pois Kiovasta. Ukrainalaiset eivät olleet heidän mukaansa valmis allekirjoittamaan sopimusta, ”jos heidän päähän osoitetaan aseella”.

Presidentti Putin sanoi hyväksyneensä vaatimuksen vetäytymisestä ja Venäjän asevoimat vedettiin pois Kiovasta. 

Mutta heti kun Venäjä veti joukkonsa pois Kiovasta, ”ukrainalaiset neuvottelijat heittivät jo saavutetut sopimukset roskakoriin”, totesi Putin ja sanoi Ukrainan aloittaneen valmistautumisen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tuella pitkäaikaiseen sotaan.

Putin muistutti, että Ukrainan neuvotteluvaltuuskunnan puheenjohtaja David Arakhamia oli vahvistanut Istanbulissa saavutetun yhteisymmärryksen nimikirjaimillaan, mutta Britannian pääministeri Boris Johnson oli kieltänyt Ukrainaa hyväksymästä sopimusta.

Haastattelija kysyi Putinilta myös, onko Venäjä jo saavuttanut asettamansa tavoitteet. Putinin totesi, ettei kaikkia tavoitteita ole vielä saavutettu. 

Venäjän presidentti viittasi mm. denatsifikaatioon ja sanoi kyse olevan kaikkien uusfasististen liikkeiden kieltämisestä Ukrainassa. 

Putin kertoi, että Istanbulissa denatsifikaatiosta oli keskusteltu ja asiasta saavutettiin myös yhteisymmärrys, mutta Britannian ja Yhdysvaltain tuella lopullisen sopimuksen synty estettiin. 

Carlson pyysi Putinia täsmentämään, mitä denatsifikaatiolla tarkoitetaan.

Putin sanoi asian olevan tärkeä, sillä Ukrainan itsenäistymisen jälkeen maa alkoi etsiä omaa identiteettiään. ”Ja mikä huonoa”, identiteettiä alettiin rakentaa Hitlerin kanssa yhteistyötä tehneiden ”väärien sankarien” avulla. 

Putin viittasi ukrainalaisiin kollalaboraattoreihin eli yhteistoimintamiehiin, jotka tukeutuivat toisen maailmansodan aikana Hitleriin ja Saksan asevoimiin. 

”Kun toinen maailmansota syttyi, osa äärinationalistisesta eliitistä uskoi Hitlerin tuovan vapauden ja aloitti hänen kanssaan yhteistyön. Saksan armeijan joukot ja jopa SS-joukot antoivat Hitlerin kanssa yhteistyötä tekeville likaisimman työn eli tehtävän tuhota puolalaisen, juutalaisen ja venäläisen väestönosan”, totesi Putin.

Joukkomurhia johtivat Stepan Banderan ja Roman Shukhevichin kaltaiset henkilöt, joista Putinin mukaan on nyt tehty kansallissankareita.

”Heille on pystytetty patsaita, heitä juhlistetaan lipuin ja soihtukulkueissa huudetaan heidän nimiään Natsi-Saksan tapaan. He olivat ihmisiä, jotka tuhosivat puolalaisia, juutalaisia ja venäläisiä. On välttämätöntä tällaisen pysäyttäminen”, totesi Venäjän presidentti.

Putin viittasi myös tapahtumiin Kanadan parlamentissa, jossa Ukrainan presidentin Volodomir Zelenskyn johdolla osoitettiin seisten kunniaa ja annettiin ablodeja joukkomurhiin osallistuneelle ukrainalaiselle, joka oli toisen maailmansodan aikana taistellut Hitlerin mukana venäläisiä vastaan.

5 kommenttia julkaisuun “”Ennemmin tai myöhemmin Ukrainaan saadaan rauha”

  1. Amerikkalaisten hegemonia on loppumassa ja siksi niiden on pakko etsiä rahalähteitä muualta. Ongelma vain on siinä, että muut maat ovat saaneet omat rakenteet kuntoon, eivätkä tarvitse ulkopuolista rahoitusta. USAn talouden kasvu on pitkälle sidoksissa dollariin ja kun se heikkenee, niin edessä on lama ja syvä rotko. Sitä yritetään kaikin tavoin paikata jopa sotimalla, joka on osoittautunut huonoksi tavaksi USAn kansan kannalta katsoen. Ainoat, jotka pärjäävät ovat asetehtailijat. Ukrainassa tilanne on tullut nyt hetkeen, joka antaisi ukrainalaislle mahdollisuuden lopettaa sotimisen ja aloittaa normaali elämä. Mutta niin kauan kuin USA ja/tai Eurooppa rahoittavat konfliktia, niin sen annetaan jatkua. Yhtenä syynä on Ukrainan poliittinen korruptio. Zelensky antaa potkut kaikille, joka voi hiukankin horjuttaa johdon yksinvaltiutta. Tuoreimpana tapahtui armeijan komentajan erottaminen tänään. Loppu häämöttää surkeana kansaa ajatellen, johto pääsee maanpakoon rahaa taskut täynnä.

  2. Hatunnosto sekä Carlsonille että Putinille tästä maratonhaastattelusta! Katsoin sen eilen ja olihan se aikamoinen voimannäyttö kummaltakin: Carlsonilta, että hän kaikesta kohtaamastaan painostuksesta, salakuuntelusta ja sanktioilla uhkailusta huolimatta päätti tehdä sen, mitä hän toimittajana koki mielekkääksi: Eli matkustaa haastattelemaan konfliktin toista osapuolta maailmasodan syttymisen uhan kynnyksellä. Putinille myös hatunnosto siitä, että hän halusi asettaa itsensä alttiiksi ja antaa näin perusteellisen haastattelun.

    Vaikeata tietysti sanoa, kuinka paljon haastattelulla sitten tulee olemaan vaikutusta siihen, että konflikti saataisiin purettua ennen kuin se eskaloituu Naton ja Venäjän väliseksi aseelliseksi taisteluksi. Se, miten länsimainen ns. valtavirtamedia ja EU- johtajat ovat suhtautuneet tähän arvokkaaseen ja kiinnostavaan haastatteluun on myös osaltaan paljastanut, kuinka ”Länsi” on jo aloittanut omasta puolestaan kolmannen maailmansodan hybridisotana. Amerikkalaisen toimittajan tuomitseminen ”petturina” ja muu mm. valtamedian toimittajien osoittama raivokas arvostelu tätä haastattelua vastaan kertoo ”Lännen” käymän informaatiosodan kiihkeydestä – ja siitä miten kauas se on jo etääntynyt niistä liberaalin demokratian arvoista, joita se väittää puolustavansa.

  3. Tämän haastattelun tärkein elementti lienee, että se ylipäätään saatiin aikaan ja toteutettiin, vaikka Tucker Carlsonia yritettiin kaikin keinoin estää sekä toteuttamasta että julkaisemasta haastattelua. Putinilla oli vähemmän hävittävää; jokainen mahdollisuus saada edes jollain lailla läpi Venäjän näkemyksiä on voitto sinänsä.

    Minusta kansainvälisesti merkittävin viesti on se, että Venäjä on alusta lähtien ollut valmis sekä neuvotteluihin että rauhantekoon. Tässäkin muistutettiin siitä, että Boris Johnsonin väliintulo esti käytännössä sodan päättymisen heti alkuunsa. Yhdysvallat ja Iso-Britannia halusivat kiihkeästi sotaa Ukrainassa ja siksi kaikki rauhan mahdollisuuden on systemaattisesti torjuttu tai estetty jo etukäteen. Pallo on Ukrainalla ja sitä käskyttävillä imperialistisilla länsimailla.

    Tucker Carlsonin tausta hämää monia, hänhän toimi vuosikausia trumpilaisen politiikan puolustelija Fox Newsilla. Carlson sai kuitenkin potkut siksi, että toimi liian rehellisesti. Ilmeisesti Carlson kyllästyi valheiden latelemiseen. Ryhdyttyään freelanceriksi Carlsonin yleisömäärät verkossa ovat olleet järjestään kymmeniä miljoonia. En ole systemaattisesti seurannut Carlsonin ohjelmaa, mutta kyllä siinä näyttävät periaatteina olevan pyrkimys journalistiseen rehellisyyteen aiheesta riippumatta. Se on Yhdysvalloissa niin eriskummallista, että Carlson on saanut niskaansa yhtä lailla demokraattien kuin konservatiivien vanhat jyrät. No, se lienee monelle meistä paras suositus.

Vastaa