Yhdysvaltain erikoisjoukot kouluttavat taiwanilaissotilaita

Etäisyys Kiinaan vain kymmenen kilometriä

Yhdysvaltain asevoimien maahanlaskujoukkoihin kuuluvia erikoisjoukkoja – vihreitä baretteja – on siirretty Taiwanin salmessa olevalle Kinmenin saarelle, joka on hyvin lähellä Kiinan rannikkoa ja vastapäätä suurta Xiamenin satamakaupunkia.

Amerikkalaisia erikoisjoukkoja on sijoitettu ensimmäistä kertaa pysyvästi pienelle saarelle, joka sijaitsee vain vajaat kymmenen kilometrin päässä Xiamenista, jossa on runsaat viisi miljoonaa asukasta. 

Everstiluutnantti Martin Meiners Yhdysvaltain puolustushallinnosta perustelee amerikkalaissotilaiden läsnäoloa Kiinan kasvaneella uhalla. 

Meiners, jota amerikkalainen Newsweek-julkaisu on haastatellut, ei halua tarkemmin kertoa amerikkalaisjoukkojen tehtävistä. Tiedossa kuitenkin on, että Taiwanin pohjoisosassa sijaitsevassa Taoyanin tukikohdassa amerikkalaissotilaat antavat taiwanilaisille koulutusta dronien sotilaallisessa käytössä.

Amerikkalaissotilaita on sijoitettu Kinmenin saaren lisäksi myös lähellä Taiwania oleville Penghun ja Pescadoreksen saarille. 

Yhdysvallat veti sotilaansa pois Taiwanilta vuonna 1979 sen jälkeen, kun presidentti Richard Nixonin hallinto oli ulkoministeri Henry Kissingerin käymien neuvotteluiden tuloksena hyväksynyt ns. yhden Kiinan politiikan ja katkaissut diplomaattisuhteet Taiwaniin. Yhdysvallat tunnusti Kiinan kansantasavallan hallituksen Kiinan ainoaksi lailliseksi edustajaksi. 

Yhdysvallat on sijoittanut asevoimiaan Taiwanille ensimmäistä kertaa 45 vuoteen. Kyse on merkittävästä muutoksesta, joka heikentää entisestään Kiinan ja Yhdysvaltain muutenkin jännittyneitä suhteita ja vaikuttaa myös kielteisesti koko alueen turvallisuustilanteeseen.

4 kommenttia julkaisuun “Yhdysvaltain erikoisjoukot kouluttavat taiwanilaissotilaita

  1. Jenkit on perineet brittikolonialisteilta tavoitteen hallita maailman meriä. Hajoita ja hallitse – politiikka on se keino hallinnan ylläpitämiseksi, johon he tällä hetkellä eniten panostavat. Jenkkien teknologis-taloudellista etumatkaa ovat jo muut maat, erityisesti Kiinan talousihmeen toimiessa veturina, kovaa vauhtia kuroneet umpeen.

    Jenkit ovat myös ulkoistaneet maastaan suurin piirtein kaiken muun tuotannon halpatyövoiman maihin lukuun ottamatta strategisesti tärkeitä tuotantoalueita kuten energiantuotantoa, ruokatuotantoa, asetuotantoa ja laivanrakennusta. Näitä he käyttävät hallitakseen muuta maailmaa ja sotien sijoitetut Dollari- ja Euro- virrat löytävät näin tiensä takaisin USA:n pankkeihin.

  2. USA:n nykyisen hallituksen politiikassa on huolestuttavinta se aggressiivisuus, jolla se pyrkii pitämään kiinni hallitsevasta asemastaan. Muiden maiden taloudellinen ja teknologinen edistys on USA:lle ”uhka”, jota vastaan se ei enää vaikuta edes yrittävän kilpailla esimerkiksi lisäämällä omien kansalaistensa hyvinvointia ja koulutustasoa vaan enemmänkin erilaisin hybridisodan keinon: talouspakottein, mediakoneistonsa avulla ja alistamalla vakaviksi kilpailijoikseen kokemiensa suurvaltojen pienemmistä naapureista itselleen ns. ”vipuvarsivalitioita”, joihin perustaa sotilastukikohtia ja asevarastoja ja joita se käyttää noiden kilpailijoikseen kokemiensa suurvaltojen painostamiseksi.

    Erittäin ikävää tietysti on, että Suomikin on nyt Niinistön ja edellisen hallituksen avulla jo hyvin pitkälti luovutettu tällaiseksi USA:n ”vipuvarsivaltioksi”, jolla painostaa Venäjää. Vipuvarsi on jo asetettu paikoilleen ja seuraavasta hallituksesta ja presidentistä sitten riippuu, millaisella voimalla lähdetään Suomen maantieteellistä asemaa (USA:n) hyväksi käyttäen luomaan lisää painetta Venäjälle.

Vastaa