Ihmisen velvollisuus on olla hyväntahtoinen

Opiskellessani 1980-luvulla Kiljavan ja Voionmaan opistolla, huomasin pitäväni Yrjö Kallisen ajattelusta, toiminnasta ja rohkeudesta.

Yrjö Kallisen 1886 -1976 elämä oli täynnä sotaa, rauhaa, sivistystä ja poikkeuksellisia olosuhteita. Hän näki ja koki monen ihmisen kuoleman sisällissodan olosuhteiden vankiloissa ja leireillä. Niillä leireillä väkivalta, nälkä ja sairaudet saivat ihmiset riutumaan kuoliaaksi.

Niissä olosuhteissa Yrjö Kallinen vannoi valan itselleen. ”En enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi.”

Kallinen vastusti kaikkia sotia. Hänen mielestään uskomukset, jotka johtavat sotaan ovat harhauskoja. Yrjö Kallinen tuomittiin sisällissodan aikana neljä kertaa kuolemaan siitäkin huolimatta, että hänet tunnettiin rauhanaatteen vankkumattomana kannattaja. Hän ei koskaan suostunut anomaan armoa, mutta silti hänet armahdettiin. Kallinen ei milloinkaan arkaillut laittaa henkeään alttiiksi kuolemanvaaralle rauhan puolesta.

Yrjö Kallinen oli sosialidemokraattisen puolueen kunniajäsen, pasifisti ja paljon muuta. Puolustusministerinä hän toimi vuosina 1946- 1948.

Mielestäni on omituista, että ihminen etsii elämää ulkoavaruudesta, mutta tuhoaa sitä kaikin keinoin maapallolla edes itseään säästämättä. Ihmiskunta on kokonaisuudessaan vastuussa kaikesta, mitä miljoonille tapahtuu. Mutta yksittäisen ihmisen velvollisuus on olla hyväntahtoinen. Maailma on täynnä puhuvia ihmisiä, ajatuksia, aatteita ja ideoita, jotka johtavat sotaan ja hävitykseen.

Poliitikot aiheuttavat sodat, mutta tavalliset ihmiset toimivat niissä tappajina ollen samalla itse tapettavina. Vihaamme ja pelkäämme toisia ihmisiä niin paljon, että kuolemme mieluummin sodassa, kuin elämme hyvinä naapureina.

Poliittisilla ihmisyhteisöillä on aseita yksinomaan oikeita ja hyviä asioita silmällä pitäen. Pelko ja viha aiheuttavat sen, että ihmiset käyttävät kaikkia mahdollisia aseita sotiessaan milloin minkin asian tähden. Tietyllä tavalla sodasta puhuminen johtaa aina vain uuteen sotaan. Siksi pitäisikin puhua vain rauhasta. Muutoin sota laajenee ja sen syvyys ja tuhoavuus ylettyy yhä useampiin ihmisiin.

3 kommenttia julkaisuun “Ihmisen velvollisuus on olla hyväntahtoinen

 1. Kallisen elämäntaival oli ihailtava ja ainutlaatuinen. Velvollisuusetiikka on nykyisin jäänyt paljolti unholaan hyötyajattelun ja siihen perustuvien peliteorioiden vallattua julkisen keskustelun.

  Voisi silti pohtia ihmisyyteen liittyviä asioita velvollisuuksienkin kautta, useimmat ihmiset nähdäkseni käsittävät esimerkiksi inhimilliseksi velvollisuudeksi todenpuhumisen jopa ventovieraalle ihmiselle. Tuntematon kysyy meiltä opastusta tietämäämme paikkaan, ja koemme inhimilliseksi velvollisuudeksi opastaa häntä rehellisesti ja oikein vaikka emme hyödy vaivastamme mitään.
  Pienellä jatkopohdinnalla löytyy yllättävän helposti muitakin esimerkkejä universaaliin ihmisyyteen liittyen. Kallinen muistuttaa meitä oleellisesta asiasta.

 2. ”Mutta yksittäisen ihmisen velvollisuus on olla hyväntahtoinen. ”
  Ovatko meidän päättäjät olleet hyväntahtoisia? Päinvastoin.
  Hyvin sanottu, että ihminen etsii elämää ulkoavaruudesta, mutta samalla tuhoaa tätä vallitsevaa ihmiskuntaa.

  Suurin syy sotiin on ahneus. Ihminen ei ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä hällä on tällähetkellä.
  On saatava parempi, vielä parempi ja se paras. Kun sinulla on yksi, haluat toisen, kolmannen jne. Loputonta.
  Jotenkin arvomaailma pitäisi nyrjäyttää, jotta oppisimme arvostamaan tätä hetkeä.

  1. Etsiikö ”ihminen” elämää vai voittoa, kontrollia avaruudesta? Eilen alkoi tv:ssä sarja Hitlerin Saksasta. Mikä on muuttunut? Sota on teollisuutta, liiketoimintaa. Sotateollisuus pyörittää USAta parhaillaan. Sodalla haetaan maata, raaka-aineita, työvoimaa, markkinoita. Kenen kanssa Niinistö on juuri nyt USAssa? Tai ketä kuuluu yritysvaltuuskuntaan, joka otti Niinistön mukaan, koska hänen asemansa avaa ovet. Ketä ovat 193 vaikenijaa eduskunnassa? Miksi demarit näyttävät vievän vaalikampanjaa Natolle ja sodalle kuurona?

Vastaa