Mitä Niinistö hakee Yhdysvalloista?

TOIMITTAJALTA

Suomen presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan valtiovierailulla Yhdysvalloissa. Hänen käyntiään edelsi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin pikainen vierailu.

Mediassa leviävien tietojen mukaan Scholzin viesti Washingtonista sisältää läntisten kumppaneiden hallituksille kehotuksen kiristää pakotteita Venäjän ohella tehostetusti Kiinaan. 

Suhteiden heikkeneminen Kiinaan ei kuitenkaan ole sen paremmin Saksan, kuin ei muidenkaan läntisten teollisuusmaiden liike-elämän etujen mukaista. Nyt USA:n hampaissa ovat etenkin uusien 5G- verkkojen rakentamiseen tarvittavat kiinalaiset komponentit ja nimeltä mainittu toimittaja Hyawei. Kyseinen yhtiö on pitkään ollut Yhdysvaltojen silmätikku. 

Saksalaisen Handelsblattin mukaan Saksan suurimpien puolueiden, sosialidemokraattien ja kristillisdemokraattien johto on kuitenkin taipumassa Washingtonin vaatimuksiin. ”Muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi emme voi suvaita mitään laitteistoja ydinverkkojen epäluotettavilta valmistajilta”, sanoi SPD:n tiedottaja Jens Zimmermann.

CDU: n ulkopolitiikan asiantuntija Norbert Röttgen (CDU) kertoi Handelsblattille: ”Jos on totta, että sisäministeriö alkaa nyt vihdoin kieltää 5G-komponentteja epäluotettavilta palveluntarjoajilta, se olisi hyvä uutinen.”  Kyse on toimenpiteistä siinä tapauksessa, että Kiina tukisi sotilaallisesti Venäjää sodassa Ukrainaa vastaan. Yhdysvaltain hallitus päättää, milloin tuki on sotilaallista. 

Yhdysvaltojen tavoitteena on kaupan rajoitusten hyväksyttäminen seitsemän läntisen teollisuusmaan G7-ryhmässä. Yhdysvaltojen lisäksi G7-ryhmään kuuluvat Saksa, Ranska, Italia, Japani, Kanada ja Iso-Britannia. 

G20 -ryhmään kuuluvien kaikkien valtioiden tuki USA:n rajoituksille ei ole automaattista. Vaikka G7-maat haluavat asettaa pakotteita Venäjää vastaan ja eristää Moskovan diplomaattisesti, useimmat globaalin etelän suuret maat ylläpitävät suhteitaan Venäjään. Intia ostaa nyt jopa suuressa mittakaavassa venäläisiä energiatuotteita, joista osa myydään edelleen eurooppalaisille. 

Presidentti Niinistön mukana Yhdysvalloissa on joukko suomalaisen talouselämän edustajia. Siksi on ilmeistä, että yleisen hengen nostatuksen ohella valtiovierailulla käydään tiukkaa keskustelua siitä, mikä osa Suomen ja Kiinan välisestä kaupasta voidaan korvata Suomen ja Yhdysvaltojen välisellä kaupankäynnillä.

+++

 

1 kommentti julkaisuun “Mitä Niinistö hakee Yhdysvalloista?

  1. Otsikon kysymykseen vastaan, että selkään taputtelua ja hyväksyntää pohjattoman heikolle itsetunnolle, joka heikkous on laatuaan sellainen, että se tarvitsee kumppanikseen kompensaatiota. Vihan kohteen, jota voi vihata pohjattomasti koska tämä joku nyt ainakin on vähäisempi kuin asianomainen itse.

    Näyttäisi yhä enemmän siltä, että Eurooppa on päättänyt upota isäntänsä mukana syvyyksiin. Aivan varma tästä ei kuitenkaan voi olla, koska kuvittelen, että Keski-Euroopassa edelleen on merkittäviä yritysjohtajia jotka panevat kampoihin. Heidän tuotteidensa laatu on kuitenkin jo muutaman vuosikymmenen ollut laskemaan päin, eikä tähän puutteeseen löydy apua Atlantin takaa. Saksalaiset kodinkoneet reistaileivat enemmän kuin koskaan ja ranskalaiset ydinvoimalat eivät ota käynnistyäkseen.Naapureiden pihaan ilmestynyt saksalainen täyssähköauto, hintalappu noin 75 tonnia, oli kahden kuukauden käytön jälkeen nostettava hinausauton lavalle, eikä se edes ollut päässyt kotipihaan asti. Yli viisikymmentä vuotta autoilleelle tämä on outo ilmiö koska omat autot ovat aina tuoneet kuskinsa kotiin, silloinkin kun ovat vähän yskineet.

    Kiinalais-ruotsalainen insinöörituttavani väittää, että kiinalaisesta viestintäelektroniikasta puuttuvat takaportit käyttäjiensä vakoilemiseksi. Oli niin tai näin, jos jonkun vakoiluun on tyytyminen niin tuskinpa Kiinaa kiinnostavat Suomen sisäiset asiat. Sen sijaan tiedämme mm. Edward Snowdenin paljastusten kautta että USA vakoilee liittolaisiaan ympäri vuorokauden ja ylintä johtoa myöten. He voivat hakkeroida järjestelmämme ja jättää sinne jälkiä jotka viittaavat väärään suuntaan. Mitä luulette että löytyy Kaivopuiston kallioluolan uumenista, jonne louhittiin suurlähetystön elintasosiipi, muka uusia lämmitysratkaisuja tutkimaan ?

    Saksalaiset ja ranskalaiset johtajat ovat viime aikoina sukkuloineet Afrikkaan yrittäen sieltä löytää uutta pontta talouselämälleen. Tulokset ovat YouTubessa nähtävillä. Toinen toistaan nolompia munauksia, jossa vanhat siirtomaaherrat eivät ole tajunneet että ne ajat ovat ohi. Ja nouseva Afrikka jolla on voimistuva itsetunto sanoa entisille isännille suoraan, etteivät he kaipaa heidän neuvojaan.

Vastaa