JOURNALISTIEN KATKERA PALUU TODELLISUUTEEN

Länsi on katsellut taas kerran Venäjää pitkin nenänvarttaan. Ja taas kerran on vuorossa syyllisten ja selitysten etsiminen. Mitalien jako saattaa jäädä väliin.

Mauno Saari

Sääliksi käy valtavirtamedian uutisiin uskovia. Samana päivänä heille uutisoidaan, että Ukraina on tehnyt läpimurron ja että se on häviämässä sodan. Jää siis uutisten seuraajien päätettäväksi, mikä on totta ja mikä ei.

Toimittajien armeijalla samoin kuin poliitikoilla on edessään paluu todellisuuteen. Matkasta tulee katkera, koska takana on vuosien hurmahenkinen paasaus sankarillisen Ukrainan voitosta. Mediaväki ja johtavat poliitikot ovat marssineet tällä tiellä yhtä jalkaa toinen toistaan tukien, kannustaen ja yllyttäen.

On synnytetty lumekuva Ukrainasta demokratian esitaistelijana, koko Euroopan tai itse asiassa koko läntisen maailman uhrautuvana pelastajana, kun se voittaa takapajuisen, julman, raakalaismaisen, kaikkia naapureitaan ja itse asiassa koko ihmiskuntaa uhkaavan, öykkärimäisen diktaattorin johtaman Venäjän, jonka surkea armeija romuaseineen iskee raukkamaisesti pääasiassa siviilikohteisiin. 

Valheiden pitkä ketju

Median ja poliitikkojen maalaama kuva on perustunut valheiden ja pimittämisen pitkään ketjuun. Perusvalhe on se, että Venäjä aloitti sodan ilman lännen provosointia. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuli (ehkä vahingossa) puhkaisseeksi tämän kuplan toteamalla, että sota ei alkanutkaan talvella 2022 vaan jo vuonna 2014.

Sodan juuret ovat kuitenkin kauempana, 1990-luvun alussa. Yhdysvallat avasi hiljattain salaiset asiakirjat, joista selvisi lännen johtajien todellakin luvanneen, ettei Nato laajene ”tuumaakaan” kohti Venäjän rajaa. Mitään kirjallista sopimusta ei tehty, mutta Saksan kysymykseen liittyneet lupaukset ja vakuuttelut on dokumentoitu laajasti ja yksityiskohtaisesti.

Venäjä uskoi, länsi söi sanansa. 

Kun Neuvostoliitto oli romahtanut, Yhdysvallat huomasi tilaisuuden tulleen. Perivihollinen oli henkitoreissaan, USA:n maailmanvallan vahvistaminen saattoi tapahtua muuraamalla Venäjän eteläiset ja läntiset rajat umpeen Nato-mailla. Puola, Tšekki ja Unkari liittyivät sotilasliittoon vuonna 1999. Viisi vuotta myöhemmin vuorossa olivat Bulgaria, Latvia, Liettua, Viro, Romania, Slovakia ja Slovenia ja vuonna 2009 Albania ja Kroatia.

Vuonna 2014 seinämästä puuttui vielä pari USA:n strategian kannalta tärkeää tiiltä, Suomi ja Ukraina, jota jo aseistettiin ja vahvistettiin samalla, kun Kiova aloitti venäjänkielisen väestönsä systemaattisen sortamisen. Alkoi sisällissota, jossa tapettiin 14 000 itäukrainalaista, ja jonka Stoltenberg nyt myöntää olleen nykyisen sodan alku – samalla kun hän vannoo, että Ukrainasta tulee vielä Naton jäsen.

Venäjävastaisuudesta ryssävihaan

Lännen media, siis sen osana myös Suomen, lakkautti perinteisen vastuullisen journalismin viimeistään vuonna 2014. Suomen valtio perusti vuonna 2015 Mediapoolin, jonka ”sisältöryhmän” yksi tavoite oli ”Nato-vastaisen viestinnän torjuminen”, kuten poolin alkuvaiheen puheenjohtaja kertoi organisaation omilla verkkosivuilla. 

”Vapaan lehdistön maan” eli Suomen mediasta tuli USA-johtoisen aivopesukoneen hyvin toimiva osa. Valtavirtalehdistön ja myös Yleisradion uutisointi yhdenmukaistui samalla, kun Eu ryhtyi sensoriksi eli estämään muun kuin sille mieluisan tiedonvälityksen. 

Venäjä oli tavan takaa esittänyt neuvotteluja, joissa myös sen turvallisuus otettaisiin huomioon. Kysymyksen ytimessä oli Ukrainan Nato-jäsenyys; Venäjä katsoi sen suoraksi ja jopa koko sen olemassaoloa koskevaksi uhkaksi itselleen. Naton ohjukset voisivat lentää Moskovaan ja muihin valtakunnan ytimiin muutamassa minuutissa.

Länsi ja sen osana Suomi torjui Venäjän ehdotuksen jyrkästi ja tuohtuneesti. Jokaisen maan on voitava itse päättää sotilaallisesta liittoutumisestaan. 

Median vuosien ajan jatkunut venäjävastaisuus kiihtyi ja väkevöityi ryssävihaksi. Saatanallinen, väkivaltainen, röyhkeä ja arvaamaton – tosin kuolemansairas – Vladimir Putin nousi otsikoiden ja iltapäivälehtien lööppien päivittäiseksi hahmoksi. Samalla synnytettiin pelkoa. Palavakatseinen Mika Aaltola nousi johtavaksi saarnamieheksi, joka uutisten ja a-studion vakiovieraana ”analysoi” milloin mitäkin ja monen muun ”asiantuntijan” tavoin valehteli Venäjän uhkailleen Suomea.

Helmikuussa 2022 Venäjä oli tullut viimein tulokseen, ettei sen turvahuolia kuunnella, ja että sen on itse ratkaistava Ukrainan ongelma. Kolmen vuosikymmenen ajan jatkunut Suomen hivutus kohti Natoa sai hetkensä ja tekosyynsä. Vaikka Ukrainan tilanne ei millään tavoin liittynyt Suomeen, presidentti, kenraalit ja päätoimittajat käyttivät hyväkseen Venäjän aloittaman ”sotilaallisen erikoisoperaation”. 

Rahasäkkejä ja luotiliivejä

Nato-projektin onnistumista juhlittiin. Rahasäkit ja aseet alkoivat virrata Ukrainaan. ”Kyllä niillä jälkeä tulee”, kehui presidentti Sauli Niinistö Suomen toimittamaa sotakalustoa. Pääministeri Sanna Marin esiintyi Kiovassa luotiliiveissä, sitten jo natsisankarin hautajaisissa. Niinistö halusi jaolle, matkusti myös Kiovaan, pukeutui hänkin luotiliiveihin, naureskeli seinään piirretylle Putin-pilakuvalle ja lausui, että ”Suomen aseet ovat hyvässä rasvassa”. 

Ukrainan voittoa pidettiin pakollisena ja varmana. Suomen valtavirtamedian ykköslähteitä olivat Zelenskyi ja Pentagonin kyljessä toimiva propagandahautomo ISW (Institute for the Study on War), johon on majoittunut USA:n eläkekenraaleja ”analysoimaan” rintamatilannetta.

Keväällä 2023 alkaa Ukrainan suuri vastahyökkäys. Median sotarumpujen pauke kovenee. Ukraina voittaa, mutta samalla Suomen on varauduttava pahimpaan. Sotaharjoitukset maalla, ilmassa, merellä toistuvat tiheästi. Media pumppaa militarismia ilmoille, Yle esittää kaiken muun ohella norjalaisen sarjan ”Valmiina taisteluun”. Meitä totutetaan hengittämään sotaa.

Kevään vastahyökkäys muuttuu kesän, sitten syksyn vastahyökkäykseksi. Se hidastuu, jumittaa, mutta ISW:n mukaan Ukraina etenee. Voitto ei ole nopea eikä ehkä lopulta varma tänä vuonna, mutta se on yhä silti pakollinen, toitotetaan.

”Erikoisoperaation” luonne

Sitten 23. syyskuuta Iltalehteen ilmestyy otsikko: ”Ukrainan aika loppuu kesken – Epärealistinen odotus alun alkaen”. Jutussa siteerataan Yhdysvaltain asevoimien komentajaa ja suomalaisia asiantuntijoita, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihköä ja lehden omaa ”sota-asiantuntijaa” Emil Kastehelmeä. Usko Ukrainan voittoon näyttää kadonneen.

Toimittaja Jari Himasen juttu on hyvä ja tasapainoinen. Hänen vikansa ei ole se, etteivät asiantuntijat halua kertoa ”sotilaallisen erikoisoperaation” periaatetta; sitä, että Venäjän 700 000 sotilaan armeijan tarkoitus ei ole tähän mennessä ollut vallata Ukrainaa. Se on linnoittautunut ennalta päättämäänsä kohtaan.

Amerikkalaiset sota-analyytikot, kuten eversti Donald Macgregor, pohtivat, kuinka kauan Venäjän kärsivällisyys riittää. Jos USA ja muut pumppaavat edelleen aseita ja varsinkin pitkän kantaman ohjuksia Kiovalle, Kremlin käytävillä saattaa napsahtaa: ”Jos Venäjä ei enää usko, että länsi suostuu neuvottelemaan, se jyrää Kiovaan. Siihen se pystyy koska tahansa”, Macgregor arvelee.

”Olemmeko toivoneet liikoja”

Juuri ennen eläkkeelle siirtymistään USA:n asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley sanoi sen, minkä IL julkaisi otsikossaan: Ukrainan aika loppuu lokakuussa. 

Dosentti Ilmari Käihkö on koko sodan ajan ollut median käyttämistä eksperteistä todellisuudentajuisin. Nyt hän arvioi Milleyn puheita realismiksi. (Tähän on sanottava, että Milley on matkan varrella puhunut milloin mitäkin puutaheinää, ja että hän ehkä uransa viime metreillä osui oikeaan.)

Käihkön mielestä ”Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet skeptisiä tai diplomaattisesti sanottuna varovaisia arvioidensa suhteen jo viime vuoden lopulta saakka”. En tiedä keitä viranomaisia Käihkö tarkoittaa, mutta jos presidentti luetaan viranomaiseksi, Joe Biden ei ole ollut varovainen. Hän mm. sanoi, että ”Putin on jo hävinnyt sodan”.

Iltalehden jutussa todetaan aivan oikein, että ”Ukrainan vastahyökkäykselle ladattiin valtavat odotukset jo roimasti etukäteen”. Lehti siteeraa Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanovia, joka halusi varmistaa, että ”Krim palaa kotiin kesään mennessä”. 

”Voi hyvällä syyllä kysyä, olemmeko toivoneet liikoja”, Käihkö sanoo. 

Sota-asiantuntijaksi tituleerattu Emil Kastehelmi taas arvelee, ettei Ukraina ”enää tämän vuoden puolella” pääse strategisiin tavoitteisiinsa. ”Venäjän puolustus saattaa taipua, mutta mitään romahdusta ei ole näköpiirissä.”

Kastehelmen mukaan ”ainoa mahdollisuus on siinä, että tietoa Venäjän tappioista ei ole”. Olisivatko ne niin valtavia, että Ukraina kuitenkin voittaisi?

Eversti Macgregorin lisäksi muutama muu amerikkalainen analysoija on moniin luettelemiinsa lähteisiin nojaten arvioinut, että sodassa on kuollut yli 400 000 ukrainalaista, ja että Venäjän tappiot ovat noin kymmenesosa tuosta kauhistuttavasta luvusta.

”Sota on ohi”, Macgregor sanoo. Se jatkuu vielä kuukausia yksittäisinä iskuina lännen toimittamilla pitkän kantaman ohjuksilla ja lennokeilla, mutta se ei enää ole varsinaista sotaa vaan sen jälkipoltetta.

Ilmari Käihkö on lännen mies, mutta viileä ja oikeasti analyyttinen verrattuna vaikkapa Pekka Toveriin ja muutamaan muuhun sotatorveen, joiden ääni saattaa piakkoin himmentyä. 

Oman propagandansa uhri

Mutta miten media voi perääntyä voitokkaasta epäjournalismistaan? Miten suuri osa journalismin perusohjeet hylänneistä toimittajista on uskonut itsekin suoltamansa pötypuheen pätevyyteen? Miten ammatillisen tappion myöntäminen onnistuu, kun vielä juuri äsken Ilta-Sanomien pääkirjoitus vaatimalla vaati, että Ukrainan on voitettava ja tähän voittoon on uskottava?

Yhdysvallat ja koko ns. länsi on alusta pitäen erehtynyt perusasiassa. Se on oman propagandansa uhri. Sillä ei ole, eikä sen medialla, oikeaa ja syvällistä ymmärrystä Venäjästä. Se on päättänyt jo vuosikymmeniä sitten, ettei Venäjää tarvitse kuunnella eikä lotkauttaa korviaan, kun Kremlistä ehdotetaan neuvotteluja.

Journalismi ja diplomatia makaavat nyt samassa haudassa. Eikö ole ketään huomaamassa, että kun Venäjä puhuu olemassaoloaan koskevasta uhkasta, se on vakavissaan? Se muistaa ja tuntee pitkän, rikkaan ja raskaan historiansa. Uhkan läsnäolo ja selviytyminen ovat syvällä sen geeneissä.

Länsi on katsellut taas kerran Venäjää pitkin nenänvarttaan. Ja taas kerran on vuorossa syyllisten ja selitysten etsiminen. Mitalien jako saattaa jäädä väliin.

+++

15 kommenttia julkaisuun “JOURNALISTIEN KATKERA PALUU TODELLISUUTEEN

    1. Vanhempi väki Suomessa on tottunut luottamaan valtamediaan ja nuorempi väki on kasvatettu jo pienestä pitäen russofobiaan, kasvattajina jossain määrin russofobiset vanhempansa ja isovanhempansa, mutta ennen kaikkea juurikin valtamedia. Muutos parempaan suuntaan tapahtuisi melko nopeasti, jos valtamedia, poliitikot ja ”asiantuntijat” rupeaisivat puhumaan totta. Nythän näiden tahojen agitoimaa täyttä soopaa työntyy joka tuutista lastentarhoista ja kouluista saarnaspönttöihin ja vanhainkoteihin asti.

      Mauno Saaren mainitsema Mediapooli on onnistunut loistavasti tehtävässään. Mahtaakohan vauhti hiljetä, kun saivat Suomen Natoon vai onko seuraava tavoite saada Suomi sotimaan Venäjää vastaan. Tosin valhetta täytyy ylläpitää senkin vuoksi, ettei kansa huomaa tulleensa huijatuksi. Ja sen takia, että jos Karjalan, Aunuksen, Kuolan, jne. sotaretki ei toteudu, niin täytyyhän kansa pitää valmiina kannattamaan Naton muita sotia.

  1. Median ja politiikan kyky unohtaa ja olla välittämättä sanomisistaan on ilmiömäinen, se on ainut laji jossa kultamitali napsahtaa suvereenin esityksen jälkeen. Todisteena tästä on korona-kauhun lietsominen ja vahingollisen lääkityksen tuputtaminen. Kriittistä riviäkään ei ole kirjoitettu jossa asiaa olisi arvioitu tapahtuneen jälkeen, vaikka vaihtoehtomedia on täynnä hälyttävää aineistoa joka perustuu viranomaisten omiin tilastoihin.

    Mutta muilta osin tietysti ollaan missä ollaan. Suosittelen Jacques Baudin tuoretta haastattelua YouTubessa joka on tehty englanniksi ja ranskaksi hänen uusimman kirjansa johdosta. Baud on sveitsiläinen tiedustelu-upseeri, eversti,joka on palvellut asiantuntijana sekä NATO:a että YK:ta. Tunnin mittainen haastattelu joka olisi mahdoton esittää Suomen kanavilla, koska siinä puhutaan asiaa, ja asia perustuu faktoihin. Baud sanoo käyttäneensä ainoastaan läntisiä lähteitä, tietovuotoja sekä ukrainalaisia lähteitä sekä joitain lähteitä Venäjän oppositiolta. Venäjän omat lähteet ovat luotettavampia kuin lännen vastaavat, luotettavuuden puute ei ole syynä niiden puuttumiselle vaan se, että teksti torjuttaisiin lännessä jos hän niin tekisi, sanoo Baud.

    Baud kertoo paitsi Maidanin vallankaappauksesta niin erityisesti siitä, kuinka Ukrainan johto kertoi jo useita vuosia ennen Venäjän väliintuloa avoimesti TV-haastatteluissa kuinka tavoitteena oli provosoida Venäjä sotaan. Asetettu tavoitevuosi osui hyvin mainittuun aikahaarukkaan. Perustelut olivat osittain hämärät, toisaalta kuviteltiin, että Venäjä oli lyötävissä sotilaallisesti mutta lisäksi asiaan liittyi outo ajatuskuvio siitä, että Ukrainan olisi helpompi päästä EU:n ja NATO:n jäseneksi jos Venäjä lyötäisiin ja samalla Itä-Ukraina alistettaisiin, silloin ei olisi enää avointa konfliktia estämässä jäsenyyttä.

    Scott Ritter sanoi omasta puolestaan, ettei hän tiedä ketään varsinaista asiantuntijaa joka olisi uskonut Ukrainan voittoon. Ongelmana on, että ideologit ja propagandistit ovat ottaneet asiantuntijoiden tehtävät itselleen ja jälki on sen mukaista. Ideologit uskovat omiin fantasioihinsa.

    YouTubessa vilahti myös Georgiaa koskeva tuore arvio, siitä kuinka Georgia pelastui vastoin lännen kaavailuja, koska Georgialle oli suunniteltu Ukrainan skenario eli maan tuhoaminen samalla tapaa kuin on tuhottu Irak, Libya, Syyria osittain sekä nyt Ukraina. Tavoitteena on aikaansaada olosuhteet jossa maan voimavarat ja rikkaudet voidaan ryöstää tai ostaa pilkkahintaan. Ukrainan mustan mullan maasta on myyty läntisille yhtiöille jo koko Italian viljelysalaa vastaava alue. Epäselvää kuitenkin on miten maanostajille käy jos heidän peltonsa sijaitsevat idässä. Silloin kaupat mitätöidään. Mutta ryöstöaspekti jää usien huomiotta vaikka on merkittävä tekijä. Irakissa tilanne on vielä kesken mutta suunnitelmat olivat öljyvarojen täydellisestä kontrollista. Libyalta vietiin sekä öljy että kultavarannot.

    Baud puuttuu kirjassaan erityisesti Euroopan laiminlyönteihin. Hän voisi tietysti kuitata asian sillä, että USA määrää mitä Eurooppa tekee, mutta Baudin näkökulma on sikäli osuva, että se osoittaa kuinka Eurooppa vahingoittaa sekä Ukrainaa että itseään. Ukrainalle oli sodan alkuvaiheessa tarjolla kolme neuvotteluratkaisua ja se hyväksyi ne joka kerta. Mutta joka kerta Eurooppa teki väliintulon ja esti aselevon. USA todennäköisesti käski, mutta Euroopan edut ovat sen omat, eivät kenenkään muun.

    1. Jo monta vuotta sitten olen tehnyt sellaisen johtopäätöksen (tai ehkä kuitenkin lukenut jostain), että Yhdysvaltojen taktiikkana on ollut ja on järjestää mitä hyvänsä levottomuuksia ja vastakkainasetteluja kaikkialla Venäjän rajoilla. Tavoite on itse Venäjä, mutta toki jos jonkinlaisia rikkauksia löytyy myös Venäjän rajanaapurien alueilta. Suomi oli USA-Natolle helppo nakki. Ei tarvinnut kuin panna maan omat agitaattorit asialle, niin sinisilmäinen kansa uskoi kaiken. Mitään vastaavaahan USA ei sietäisi omilla rajoillaan.

  2. En tunne Ukrainan historiaa juurikaan, mutta ei sekään varmaan väärin ole, jos analysoi sodan juurien ulottuvan jossain määrin myös vähintään Stalinin aikoihin ja varmaan vieläkin kauemmaksi menneisyyteen. Varmaan asiaa on vahvasti liioiteltu, mutta lienee totuus, että aivan Neuvostoliiton alkuaikoina monet ukrainalaiset joutuivat kuolemaan tai kärsimään. En tiedä sitten, kylvettiinkö tuolloin siemen sille, että Ukrainasta löytyi paljon innokkaita Hitlerin kannattajia, jotka mielellään listivät ei-toivottuja ihmisiä kuten juutalaisia ja puolalaisia. Olikohan silloin muuten vainoja myös maan venäläisväestöä kohtaan?

    Matti Rossin kirja Raunioista nousee Donbass käsittelee mm. sitä kuinka Yhdysvallat WW2:n jälkeen toisella kädellä pyydysti natsirikollisia ja toisella värväsi heitä maanalaisiin geopoliittisiin tarkoituksiin laatimalla heille uusia henkilöllisyyksiä ja elämäntarinoita. Siis se, että Yhdysvallat (ja hännystelijänsä, mm. Suomi) käytti ja käyttää hyväkseen Ukrainan natseja, ei ole mitään uutta. Nythän tilanne on jo sellainen, että on vaikea tietää, mitä eroa on Ukrainan natseilla ja Ukrainan hallinnon natsihenkisyydellä.

  3. Erinomaisia kirjoituksia. Kiitos Mauno ja muut. Rauhanneuvottelut alkavat heti kun lännen asevarastot ovat tyhjentymässä. Venäläiset laittavat lännen polvilleen, kuten oikein onkin. Suomen Ylen uutistoimittajat yrittävät keksiä sanamuotoja, että Venäjä on hävinnyt sodan. Oikein olisi, jos uutistenlukijat olisivat polvillaan ja pyytäisivät armoa Venäjältä ja omilta kansalaisiltaan valheiden takia, joita ovat syöttäneet kokoa ajan.

  4. Suomalainen journalismi tallottiin tunkioon 2015 kun mediapooli aloitti toimintansa. Se on vain yksi tapahtuma Suomen viime vuosien häpeällisessä historiassa. Koko poliittinen johto presidentistä kunnanvaltuustoihin on häpäissyt itsensä perusteellisesti. Mutta eihän kukaan koskaan mitään myönnä. Se on maan tapa.

  5. Kyllä Venäjä voisi myös katsoa peiliin…
    Tarkoitan Putinin ja Lavrovin tulkkien tulkkaustasoa Suomen vierailuden aikana.. Iso maa voisi paremmin panostaa naapureiden kulttuuriin jotta vältettäisiin turhaa väärinkäsitystä …

  6. Kiitos Jan Nybondakselle Jacques Baudin vinkistä. Sitä katsoessa tulee hämmentynyt ja pahasti petetty olo, miten alas sananvapaudessa on Suomen mediassa menty, kun tällaista sveitsiläisen tarkkaa ja neutraalia haastattelua ei voida esittää edes verorahoitteisessa Ylessä.

    Kuten Baud mainitsee, lännen pyrkimykset Venäjää kohtaan perustuivat puhtaasti ideolodiaan ja toiveeseen. Yhdysvaltojen Venajän strategioille ei tänä päivänä voi kuin nauraa ja kuitenkin Suomi Sauli Niinistön ja Sanna Marinin johdolla uskoivat sokeasti näihin Pentagonin papereihin.

    Miten paljon tuhoa he saivat aikaan Suomessa ja mitä on tulossa? Venäjän ensi vuoden puolustusbudjetti on massiivinen.

    Onneksi on tämä Mauno Saaren perustama Naapuriseura, missä voi päästää pahimpia höyryjä päästään.

  7. Suomessa mennään 30-luvun tahtiin nyt Natossa. Ukrainan kriisin seurauksena on päässyt perehtymään asioihin myös ruskilähteiden pohjalta. Itselle on tullut käsitys, että Suomi oli ennen WW2sta natsisaksan täysverinen liittolainen. Suomen eliitti heitti maan talvisotaan, jotta kansa pystyttiin mobilisoimaan täysin natsien nliiton tuhoamissotaan ja että, natsit saivat tietoa bolsevikkien aseistuksesta, sotastrategioista…; Airo, Talvela ym. käytännössä asuivat maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941 natsien päämajassa selvittäen talvisodan raportteja/kokemuksia, joita käytettiin Barbarosan suunnittelussa… Ja tietysti talvisotaverukkeella (jokerikortti) pystyttiin ottamaan irtiotto natseista tappion häämöttäessä 1943…Nliitto ja Venäjä ovat kaksi eri asiaa; bolsevismin tarkoitus oli tuhota Venäjä ja melkein onnistui siinä viimeistään 1991-2000. Nyt Venäjä on historiallisesti vahvassa asemassa suhteessa länteen, mutta sodista ei koskaan tiedä ja nähtäväksi jää miten asiat kehittyvät…

Vastaa